Vijesti 30.05.2016.

Na visokoj nozi: Vladin “audi A8″ za servisiranje potrošio 52 prosječne plate!

ČITANJE: 2 minute

Ovaj automobil je, kako se navodi u reviziji učinka “Ekonomičnost i efikasnost upotrebe službenih vozila Vlade RS” u 2014. godini prešao 82.799 kilometara, a na gorivo potrošio 38.662 KM.

Interesantno je da je za ovu limuzinu navedeno da je trošila 20 litara goriva na 100 kilometara , a upućeni kažu da vozilo tog tipa može da za toliku količinu goriva da pređe 150 kilometara.

Kako “Euroblic” saznaje “audi A8″ je u to vrijeme koristio tadašnji ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić. Njegovi bliski saradnici kažu da je vozilo koje je koristio kao ministar rada dobijeno na pozajmicu od Ministarstva unutrašnjih poslova i da se često kvario. Taj audi bio je u kabinetu predsjednika RS, pa je prebačen u MUP, koji ga je pozajmio Ministarstvu rada.

Lider Socijalističke partije očigledno ima peh sa automobilima jer je “audi A6″ koji ga je dočekao u Ministarstu industrije, energetike i rudarstva brzo stao, zbog čega je kupio novi “audi A6″ koji je platio 130.000 KM. Vozilo je kupljeno od firme “Brčko gas” iz Brčkog, odakle je i ministar Đokić.

Revizori su utvrdili da se službena vozila institucija RS ne upotrebljavaju ekonomično i da se svaki peti koristi van službenih obaveza. To se, ipak, dešava iako je Vlada RS donijela zaključak kojim je naređeno ministarstvima, republičkim upravama i republičkim upravnim organizacijama da nakon završetka radnog vremena službena vozila ostavljaju na parkingu Vlade RS ili na parkinzima drugih organa republičke uprave.

Troškovi upotrebe službenih vozila od 2011. do 2014. bili su  38 miliona KM, a mimo službenih obaveza pređeno je 750.000 kilometara. Revizori su  procijenili da je na voznom parku moguća ušteda oko 25 odsto u odnosu na postojeće troškove.

 (Euroblic)