Politika 19.11.2020.

Načelnici odjeljenja ostaju u tehničkom mandatu?

ČITANJE: 3 minute

Pozicija u kojoj se našao grad Banjaluka poslije lokalnih izbora, gdje je prvi čovjek grada iz jedne, a skupštinska većina iz druge političke opcije, mogla bi da dovede do nesvakidašnje situacije da, uz novog gradonačelnika, načelnici odjeljenja ostanu isti kao u prethodnom mandatu.

Glas Srpske piše da je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik već najavio da skupštinska većina neće prihvatiti odluke novoizabranog gradonačelnika Draška Stanivukovića, te da će Skupština grada upravljati poslovima grada. Sličan scenario mogao bi biti u Bijeljini, gdje je već sada jasno da novi gradonačelnik neće imati većinu, a u slučaju da SNSD ne sastavi većinu, do iste situacije će doći i u Prijedoru.

Prema važećem Zakonu o lokalnoj samoupravi, načelnici odjeljenja bivaju birani putem konkursa, nakon kojeg ih gradonačelnik predlaže Skupštini, koja prijedlog može prihvatiti ili odbiti. Kako je u Banjaluci, sudeći prema izjavama u danima poslije izbora, izvjesno da će prijedlog Draška Stanivukovića biti odbijen, tu se javlja prvi problem. Zakon je propisao da prijedlog “gradske vlade” može uputiti isključivo gradonačelnik, zbog čega bi u slučaju odbijanja prethodna garnitura načelnika odjeljenja ostala u tehničkom mandatu sve dok gradonačelnik ne obezbijedi potrebnu većinu.

Međutim, neki načelnici u prošlom sazivu su ponovo izabrani u Skupštinu grada, a funkcije načelnika i odbornika su prema zakonu nespojive. Takav primjer je sa Slobodanom Stanarevićem iz DEMOS-a, Nevenom Stanićem iz Ujedinjene Srpske i Draganom Banjcem iz Socijalističke partije. U ovoj situaciji oni bi se morali odreći jedne funkcije, a ako se odluče da ostanu odbornici, to znači da u tri odjeljenja ne bi bilo ni načelnika u tehničkom mandatu.

Novoizabrani gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je za “Glas Srpske” da on nudi jedan širi, ekspertski koncept u kom će svi moći predložiti svoje kandidate, te da će svi najkvalifikovaniji i najstručniji, bez obzira na političku opredijeljenost, dobiti priliku.

Stanivuković je rekao da ne želi da se vodi politikantstvom, sitnim ličnim i stranačkim interesima jer želi Banjaluku otvorenu za sve njene građane, bez podjela.

Spreman je, kaže, sa svima razgovarati, jer ima mnogo krajeva gdje je potrebno dovesti vodu, graditi puteve i podizati privredu, a najavljene blokade idu samo na štetu građanima.

“Treba svi da radimo za dobrobit grada, a ne da tražimo rupe u zakonu kako bismo sabotirali jedni druge zbog partijske knjižice”, istakao je Stanivuković.

Aktuelni zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić rekao je za “Glas Srpske” da se pojedine opštine nalaze u, do sada, nekarakterističnoj situaciji.

– Rezultati izbora i volja birača za gradonačelnika, ali i skupštinu grada su apsolutno jasni. Skupština je ta koja ima jasno definisane nadležnosti i, između ostalog, imenuje i razrješava načelnike, a prema trenutnoj situaciji izvjesno je da će prethodni saziv ostati u tehničkom mandatu. Međutim, tu će se javiti drugi problemi i to je nešto što će se morati riješiti na nivou višem od lokalnog. Vjerujem da će se iznaći rješenja koja neće biti na štetu grada – rekao je Amidžić.

Izmjene propisa

Potpredsjednik Skupštine grada Banjaluka iz reda manjina u prošlom sazivu Saša Čudić kaže da je očigledno da će se morati pristupiti izmjenama propisa.

– Ni Statut grada, ali ni Zakon o lokalnoj samoupravi nisu predvidjeli šta u ovim slučajevima, zbog čega je izvjesno da će se morati pristupiti njihovoj izmjeni. Ako se to ne učini, mogli bismo biti u zastoju dugo vremena, a to nikome ne ide u prilog – rekao je Čudić za Glas Srpske.

(A.M/Banjaluka.net)