Politika 15.01.2020.

“NACIONAL”: Milanović i Erdogan razgovarali o reviziji Dejtonskog sporazuma u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Dan nakon što je izabran za predsednika Hrvatske, Zoran Milanović je novinarima rekao da je telefonom imao duži razgovor sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a zagrebački nedeljnik “Nacional” tvrdi da se taj razgovor odnosio na reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma, potpisanog prije 25 godina i njegov uticaj na aktuelne događaje u BiH.

Iako u razgovoru Milanovića s Erdoganom nije o bilo previše vremena za detaljne razgovore o situaciji u BiH, dvojica predsjednika ipak su uspjela barem načelno da dogovore u kom smjeru bi trebalo da ide saradnja Hrvatske i Turske u narednom periodu, piše ovaj hrvatski nedeljnik.

Izvori bliski štabu Milanovića “Nacionalu” su otkrili i da su se dvojica lidera složila da bi jedna od glavnih tačaka trebalo da bude i analiza funkcionisanja Dejtonskog sporazuma.

Milanović, koji je ranije bio premijer Hrvatske, na funkciji predsjednika zamijeniće odlazeću Kolindu Grabar Kitarović, a dužnost će, kako se očekuje, preuzeti 18. februara za kada je planirana njegova inauguracija.

(Tanjug)