Nacrt plana parcelacije auto – puta Banjaluka -Prijedor stavljen na uvid

Sve je jasnije kuda će prolaziti auto-put Banjaluka – Prijedor, dužine od oko 42 kilometra, a vrijednost investicije je projektovana na 297 miliona evra.

Nacrt plana parcelacije, stavljen je na uvid u prostorijama gradskih uprava u Banjaluci i Prijedoru, te u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, do 5. marta.

U jednoj od prijedorskih mjesnih zajednica, kroz koju je predviđena izgradnja auto- puta, mještani kroz čiju bi zemlju prema Nacrtu plana parcelacije prolazio, nisu željeli pred kamere, dok oni čiji su stambeni objekti na stotinak metara udaljeni, nemaju ništa protiv ulaganja u infrastrukturu.

– Što se tiče toga kud prolazi  put, to nama ne smeta – kaže Tomislav Mamić, Donji Garevci.

Brane Vučkovac, iz istog mjesta, ističe da je svaki put  dobar,  te da je sve što se gradi dobro i za narod i za državu.

Na području grada Prijedora, trasa auto-puta počinje u mjestu Bistrica, prostire se dužinom od 19 kilometara i završava se u Orlovcima.

Prema sadašnjem planu parcelacije, trasa će prolaziti i kroz naseljena mjesta Omarsku, Lamovitu, Kevljane, te Babiće gdje se spušta ispod magistralnog puta i prolazi i kroz Petrov Gaj, Kamičane, Trnopolje i Hrniće.

– Širina trase je promjenjiva i uglavnom se kreće negdje oko 80 metara. Naravno, tu je sama trasa saobraćajnice, zaštitni pojasevi kao i putni objekti na određenim djelovima trase – pojašnjava Mirjana Komljenović, načelnica Odijeljenja za prostorno uređenje grada Prijedora.

– Na prostoru Prijedora će biti zahvaćeno oko 100 objekata individualnog vlasništva, od čega je 60 odsto pomoćnih, a oko 40 objekata su lična vlasništva porodičnih objekata – istakao je gradonačelnik Milenko Đaković.

Na ovu temu u Prijedoru će biti održana i javna rasprava 4. marta a u toku javnog uvida biće prikupljene primjedbe, prijedlozi i sugestije građana po ovom pitanju.

Obaveza nosilaca izrade Plana parcelacije jeste da odgovori na njih.

(RTRS)

KINA: Skoro 99% preduzeća ponovo počelo da radi

U Kini je najmanje 98,6 odsto velikih industrijskih preduzeća koji su zbog virusa korona morali da prekinu proizvodu, ponovo počelo da radi. Kako je saopštilo Ministarstvo inudustrije Kine, oko 89,9 odsto radnika se vratilo na svoja radna mjesta. Velikim preduzećima u Kini se smatraju ona čiji godišnji prihod je veći od 20 miliona juana (2,84 miliona dolara).

SZO: Uočili smo potencijalno stabiliziranje, ali nije vrijeme za ublažavanje mjera

Čelnik odjela za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Michael Ryan izjavio je u ponedjeljak da se broj slučajeva zaraženih koronavirusom u najteže pogođenim zemljama poput Italije i Španije “potencijalno stabilizira”, ali da još nije vrijeme ublažiti oštre mjere na limitiranju i praćenju širenja virusa. “Grozničavo se nadamo da je o tome riječ. Mi,

ŠTA DONOSI PAKET POMOĆI EU: BiH će dobiti preko 80 miliona eura za borbu protiv virusa korona

Evropska unija je odobrila paket pomoći od preko 410 miliona eura zemljama Zapadnog Balkana za borbu protiv koronavirusa. Bosna i Hercegovina dobit će 80,5 miliona eura. Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Kosovo i Albanija dobiće 37 miliona eura direktne pomoći za nabavku respiratora, testova, zaštitne opreme, a 374 miliona eura određeno je

Psi i mačke ne prenose virus korona niti obolijevaju od njega

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) do sada nije dobila nijednu dojavu o zaraženim psima, što znači da psi, kao ni mačke, ne mogu da prenose virus korona. Kinolozi navode da se kućni ljubimci ne mogu zaraziti ovim virusom. Postoji više vrsta virusa koji pogađaju životinje, ali oni se prenose sa životinje na životinju, ali se ni

RADONČIĆ: Situacija je ozbiljna, biće dosta umrlih

Ministar bezbjednosti BiH i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje Fahrudin Radončić gostovao je u emisiji Dan uživo na Televiziji N1. Radončić je na početku razgovora rekao da na nivou BiH do ovog trenutka nismo dobili ništa. – Sada će Koordinaciono tijelo početi da se suočava s poslom koji se zove priliv donacija.

STUDIJA UN-a: Zemljama u razvoju trebaće 2,5 hiljada milijardi dolara pomoći

Zemljama u razvoju biće potreban paket finansijske pomoći u iznosu 2,5 hiljada milijardi dolara ove godine da bi mogle da se suoče sa ekonomskom krizom izazvanom pandemijom korona virusa, navodi se u studiji Ujedinjenih nacija. Privrede zemalja u razvoju pretrpjeće “veoma težak udarac” usljed visokog odliva kapitala, gubitka prihoda od izvoza zbog pada cijena određene

KORONAVIRUS RAZOTKRIO: Na plate fudbalera se troše veliki iznosi bez pokrića u realnim prihodima

U razgovoru za rimski dnevnik La Repubblica predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin iznio je svoja razmišljanja o posljedicama pandemije na fudbal. Ne samo na evropski, nego globalno na fudbal. Čeferin, ustvari, nije objavio ništa novo ni senzacionalno glede bliže i dalje perspektive najmasovnijeg i najpopularnijeg sporta u svijetu. No, predsjednik UEFA-e dao je naslutiti važne evolucije