Biznis 20.09.2016.

Naftni šok srezao obim posla banjalučkog Jelšingrad livara

ČITANJE: 2 minute

Prihodi banjalučke livnice čelika “Jelšingrad livar” smanjeni su u posljednje dvije godine za 30 do 40 odsto zbog gubitka poslova, ali je ovo preduzeće uz pomoć Vlade RS održalo kontinuitet poslovanja.

Drastičan pad cijene nafte na svjetskom tržištu stvorio je banjalučkoj livnici ogromne probleme, jer je ostala bez velikog broja poslova za naftne platforme, s obzirom na to da su naftne kompanije srezale investicije. Firma od tada radi smanjenim kapacitetom, jer je cijena nafte još na niskom nivou, ali kontinuitet poslovanja nije ugrožen.

– Vlada RS i resorno ministarstvo imali su sluha za probleme u kojima se firma našla. Mjere koje je preduzela Vlada i dio tereta koji je preuzet sa pleća ove firme dali su dobre rezultate. Proizvodnja je očuvana. Svi radnici su zadržali radna mjesta i redovno primaju plate. “Jelšingrad livar” funkcioniše uprkos problemima koji opterećuju i druge firme iz Srpske koje se bave sličnim poslovima – rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić, koji je juče posjetio “Jelšingrad livar” i razgovarao sa rukovodstvom i radnicima.

Đokić je kazao da razmatraju mogućnosti za podršku i drugim firmama u Srpskoj koje se bave sličnom proizvodnjom.

– Cilj je uspostavljanje preferencijalnog modela prilikom izbora ponuđača na javnim tenderima radi podrške domaćim proizvođačima. Firme poput “Jelšingrad livara” mogu plasirati proizvode i na domaćem tržištu i tome ćemo posvetiti posebnu pažnju da bi neutralisali šokove sa inostranog tržišta na koje ne mogu uticati – kaže Đokić.

Generalni direktor “Jelšingrad livara” Stana Marković-Bojanić kaže da je izuzetno zadovoljna saradnjom sa resornim ministarstvom.

– U posljednje dvije godine nailazili smo na razumijevanje i podršku, a ministrov dolazak potvrđuje da imamo korektnu saradnju i razumijevanje. Uspjeli smo sačuvati kontinuitet poslovanja i svih 175 radnih mjesta – kaže Marković-Bojanić.

Poslovođa kaluparnice Tomislav Božić, koji u “Jelšingrad livaru” radi skoro 30 godina, kaže da radnici nisu nezadovoljni uslovima rada, jer je proizvodnja mnogo čistija nego ranije, zahvaljujući novijoj tehnologiji.

– Nova tehnologija nam je znatno olakšala posao. Zadovoljni smo i redovnošću plata, ali ne i njihovim iznosima. Prosječna plata se kreće oko 600 KM, kao u većini firmi koje se bave proizvodnjom – kaže Božić i dodaje da je “Jelšingrad livar” nekada bio gigant koji je zapošljavao blizu 1.000 radnika.

Istorijat

“Jelšingrad livar” je osnovan 1936. godine, kao livnica željeza i čelika i mehanička radionica.

Svi proizvodni i prateći objekti izgrađeni su u narednoj godini, a instalirana je i kompletna oprema za proizvodnju odlivaka i raznih mašina. “Jelšingrad livar” se od tada razvijao u dvije djelatnosti – livarstvo i mašinogradnja. U sklopu privatizacije preuzeli su ga slovenački investitori.

(Glas)