Magazin 31.05.2019.

NAGRADA: Nikola Pejaković najbolji glumac Festivala filmova jugoistočne Evrope u Berlinu

ČITANJE: 2 minute

Scenarista i jedan od glavnih glumaca serije i filma „Meso“, Nikola Pejaković, proglašen je za najboljeg glumca 4. festivala filmova jugoistočne Evrope koji je od 23. do 26. maja održan u Berlinu.

Žiri sastavljen od mladih umjetnika, reditelja i scenarista odlučio je da u kategoriji „Najbolji glumac“ nagradu dodjeli upravo Nikoli Kolji Pejakoviću ističući kako je njegova uloga ostavila snažan utisak na njih, a da je film urezao „duboke tragove i u njihovo meso“.

„Njegova gluma zapravo odskače od sveukupne tame kojom film odiše i zasljepljuje nas svojom lakoćom, ali i kombinacijom smirenosti i napetosti. Utisak, koji je ostavila Nikolina vještina da ovaj kompleksni lik oživi, mora biti poštovan, i zato smo odlučili da ga nagradimo titulom najboljeg glumca“, navedeno je u odluci žirija koji čine Hanis Bagashov, Gledis Bica, Elisabeth Korn i Maria Vitanova.

Film „Meso“ već dugo osvaja međunarodnu publiku na brojnim festivalima u Evropi, SAD-u i Kanadi, a scenarista Nikola Pejaković ističe da, iako nije riječ o prvoj nagradi za ovo ostvarenje, uvijek je dobro iznova shvatiti kako se rad naših umjetnika cijeni i van granica Balkana.

„Filmski projekat „Meso“ zaista živi svoj festivalski život, i nakon brojnih nagrada uvijek me obraduju ovakva priznanja. Iako je ovog puta riječ o kategoriji za najboljeg glumca, zasluge pripadaju cijeloj ekipi. Vjerujem da će publika pozitivno reagovati i na nastavak naše priče, koju donosimo kroz seriju „Kosti“ – drugi dio banjalučke trilogije“, rekao je Pejaković.

Već dva mjeseca traju snimanja serije „Kosti“, koja sa istim producentskim timom nastavlja pričati priču o Banjaluci. Kao i „Meso“, režiju novog dijela trilogije potpisuje Saša Hajduković, scenario Nikola Pejaković, produkciju Brankica Janković, uz direktore fotografija Sašu Petkovića i Dragana Radetića. Serija „Kosti“ radi se u koprodukciji Radio-televizije Srbije i „Bosonoga produkcije“ iz Banjaluke.

(Srpskainfo)