Magazin 02.05.2018.

NAJBOLJI PIJANISTI “Banjalučki bijenale 2018” od 18. do 21. maja

ČITANJE: 1 minuta

Šesto međunarodno pijanističko takmičenje “Banjalučki bijenale 2018”, u organizaciji Muzičke škole “Vlado Milošević”, biće održano od 18. do 21. maja u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Dosad je na “Banjalučkom bijenalu”, kako kaže Damir Jovanić, direktor Muzičke škole “Vlado Milošević”, nastupio veliki broj učesnika iz Italije, Austrije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

“Samo na prošlom takmičenju učešće je uzelo preko 250 učenika i studenata, koje je ocjenjivao stručni žiri sastavljen od eminentnih profesora i svjetski priznatih pijanista s prostora bivše Jugoslavije i iz inostranstva”, kaže Jovanić.

Prvo međunarodno pijanističko takmičenje “Banjalučki bijenale” je održano u Banjaluci 2008. godine. Ideja vodilja za osnivanje takmičenja je bila okupiti što više mladih, talentovanih pijanista i njihovih profesora, kako bi došlo do pozitivne razmjene znanja, iskustava i energije.

Velike zasluge za pokretanje ovog takmičenja, koje je od stidljivih početaka izraslo u takmičenje koje broji preko dvije stotine takmičara, ima i profesorica Nevena Popović. Upravo zbog toga na takmičenju je osnovana i posebna nagrada u čast profesorice Popović, za najperspektivnijeg mladog pijanistu, koja će nositi njeno ime. Učenici i studenti se takmiče u disciplinama klavir solo i klavirski duo (za četiri ruke i dva klavira), a sve pod budnim okom stručnog žirija sastavljenog od eminentnih klavirskih reproduktivnih umjetnika i pedagoga.

Značaj takmičenja prepoznao je grad Banjaluka pa je “Banjalučki bijenale” uvršten u kalendar kulturnih manifestacija od značaja za grad.

(Nezavisne)