Vijesti 24.12.2018.

NAJLJEPŠI POKLON U akciji “S ljubavlju hrabrim srcima” prikupljeno dovoljno novca za “Čarobnog robota”

ČITANJE: 2 minute

Na donatorskoj večeri u okviru humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima” prikupljeno je više od 1,4 miliona KM, što je, na radost djece koja imaju teškoće u kretanju, dovoljno za nabavku opreme za robotski asistiranu rehabilitaicju. 

Suma od oko 1,4 miliona KM, prikupljena u akciji pod visokim pokroviteljstvom predsejednice RS Željke Cvijanović biće dovoljna za nabavku opreme za robotski asistiranu rehabilitaicju djece koja se bore za svaki korak i pokret. Potvrđeno je to za Srpskainfo u Zavodu za medicinsku rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluci, renomiranoj ustanovi u kojoj će se raditi ovaj tretman sa ovom, najsavremenijom, opremom.

Prema riječima dr Snježane Novaković Bursać, pomoćnice direktora za medicinska pitanja u vom Zavodu, zdravstveni sistem Republike Srpske će u 2019. godini dobiti opremu za robotrski asistiranu habilitaciju i rehabilitaciju dece sa poremećajima kretanja.

– S obzirom na to da smo u fazi donošenja Finsansijskog plana i Plana javnih nabavki, pretpostavljamo da će se procedura javne nabavke moći pokrenuti u januaru, što bi značilo da, ako sve bude teklo po planu, instalaciju opreme očekujemo na proljeće 2019. – rekla je dr Novaković Bursać.

Ova vijest je obradovala oko stotinu mališana u RS, koji imaju potrebu za intenzivnim fizikalnim tretmanom uz korištenje robotike, te oko 150 mladih ljudi koji su doživjeli neku povredu mozga ili kičmene moždine, pa im je neophodan takav tretman.

Među onima koji željno isčekuju, kako su ga djeca već nazvala “čarobnog robota” ili “Čika Gvozdena”, je i Teodora Pavlović iz Banjaluke (12). Ova dejvojčica se nada da će nakon tretmana moći da, bez invalidskih kolica ide u školu i u šetnju sa drugarima.

– Ovo je najljepši novogodišnji poklon ne samo za nas, nego i za svu djecu kojima je potrebna ova vrsta terapije. Dirnuti smo solidarnošću i zahvalni svim građanima RS i svim donatorima, a naročito djeci koja su učestvovala na donatorskoj večeri – rekla je za Srpskainfo Teodorina mama Daniela Zeljaja.

(Srpskainfo)