Vijesti 19.10.2018.

NAJNOVIJI TRENDOVI U UKC RS Balon obložen lijekom umjesto stenta

ČITANJE: 1 minuta

Ljekari Zavoda za kliničku radiologiju prvi put su izveli interventnu endovaskularnu proceduru na površnoj butnoj arteriji koristeći balon obložen lijekom i to na 70-godišnjem muškarcu, saopšteno je u petak iz Univerzitetskog kliničkog centra RS.

On se zbog grčeva u nogama pri hodanju prije dva mjeseca javio vaskularnom hirurgu, a utvrđeno je postojanje jednog visokostepenog suženja desne spoljašnje bedrene arterije i dva visokostepena suženja na butnoj arteriji iste noge.

“Suženje na spoljašnjoj bedrenoj arteriji je zbrinuto prije dva mjeseca plasiranjem odgovarajućeg stenta. Zbog velike dužine oboljelog segmenta desne površine butne arterije (oko osam cm) i kalcifikacija oboljelog segmenta odlučeno je da se segment tretira balonom obloženim lijekom, a ne ugradnjom stenta”, navode iz UKC RS.

Dodaju da se tokom širenja arterije plasira lijek koji prelazi u zid krvnog suda, gdje se zadržava i djeluje idućih šest sedmica te sprečava ponovno nastajanje suženja, a nakon intervencije balon se izvadi.

“Korištenje balona obloženih lijekom za liječenje perifernih arterija je najnoviji trend u interventnoj radiologiji, a prednost ovakvih procedura je u tome što se pacijentu ne ugrađuje strano tijelo u organizam, već se plasira odgovarajući lijek, kojeg apsorbuju unutrašnji zidovi tretiranog krvnog suda. Ovakav tip intervencije je prvi put izveden u RS, a pacijent se za 24 časa otpušta kući”, navode iz UKC RS.

Intervenciju su izveli specijalisti radiologije Bojan Jovanić i Mile Čučak, specijalizanti Dragan Ristić, Radoslav Vuleta i Bojan Milaković, kao i Mile Šarić, viši rendgen tehničar, medicinska sestra Mira Bundalo uz nadzor Roberta Proczka, endovaskularnog hirurga iz Varšave.

(Nezavisne)