Najstarija populacija obilježila svoj dan: Žele samo njegu i druženje

Druženje i njega su sve što nama starima treba, poručuje najstarija populacija u RS povodom Međunarodnog dana starih.

Tako Grozda Ivanović iz Prnjavora, koja je već dvije godine u Domu penzionera Banjaluka, kaže da u domu ima raznih aktivnosti kojima ispuni dan.

“Šetamo, imamo dobru hranu i udoban smještaj. Sve što nam treba, imamo u Domu”, kaže ona i dodaje da ima i cimerku s kojom se, kako kaže, nije nikada posvađala, a i s muškim sustanarima se dobro slaže.

“Ovdje sam već godinu i po i sviđa mi se. Možemo se prošetati kad hoćemo, imamo razne aktivnosti, poput šaha i domina, i uslovi su za poželjeti, a osoblje i rukovodeći kadar su odlični”, priča Čedo Lukić koji je iz Vozuće, kod Zavidovića, došao u ovaj dom.

Prvi čovjek doma Đuro Crnomarković kaže da je prije nekoliko godina popunjenost bila 30 odsto od predviđenih kapaciteta.

“Sada je to 92 odsto, jer su od 197 mjesta 183 popunjena”, naveo je on, dodajući da je sačinjenja i lista čekanja, pogotovo za kategoriju nepokretnih lica. Povodom Međunarodnog dana starih, Dom je u nedjelju posjetio Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, kako bi se upoznao o uslovima i radu ovog doma. Rekao je da će resorno ministarstvo nastaviti podržavati rad ovog doma, ali i Gerijatrijskog centra u Banjaluci.

“Veoma je važno to što ovaj dom danas u svakom smislu dobro funkcioniše i cilj nam je da pokažemo da starija populacija nije balast našem društvu”, naglasio je Savanović nakon obilaska Doma.

Sa druge strane, penzioneri i sociolozi kažu da je najstarija populacija najviše ugrožena u BiH, jer kako ističu, imaju niska primanja, žive u siromaštvu i prepušteni su sami sebi.

“Mnogo je problema koje treba riješiti, a malo je ljudi koji se zalažu za naša prava. Penzioneri žive u velikom siromaštvu i nemaju dovoljno za život”, kaže za “Nezavisne” Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, povodom Međunarodnog dana starih.

Dodaje da nemaju nade da će u bližoj budućnosti biti bolje te da nema napretka ni u materijalnom ni u duhovnom smislu.

“Briga o starijima svodi se na njihovu djecu, u koju su oni ulagali u mlađim danima i sada dolazi do uzajamnog odnosa. Ukoliko im je uskraćena njihova pomoć, žive od penzije koja je veoma niska te su prepušteni sami sebi”, navodi Vedran Francuz, sociolog iz Banjaluke.

Rješenje vidi u staračkim domovima u kojima će država obezbijediti smještaj onima koji ne mogu brinuti o sebi.

Šah

U sklopu programa organizovanog povodom Međunarodnog dana starih, održan je i šahovski meč Dječjeg šahovskog kluba “Skakač” i ekipe Doma penzionera Banjaluka.

“Protiv starijih lica uglavnom nisam igrao, ali mi se svidjelo, jer oni imaju iskustva u igranju, ali u partiji sam ipak ja pobijedio”, kazao je desetogodišnji Andrej Krčmar iz Banjaluke, kojem je šah jedan od omiljenih hobija.

(Nezavisne)

Gradonačelnik sa direktorima škola, počinje sanacija…

Grad Banja Luka je rebalansom budžeta obezbijedio 200.000 KM za sanaciju osam banjalučkih osnovnih škola, te 140.000 za sanaciju krova Tehničke škole, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić nakon današnjeg sastanka sa direktorima ovih škola.

OVOG LJETA Kulturna dešavanja i u atrijumu Gradske uprave

Povodom Svjetskog dana muzike, Grad Banja Luka ozvaničiće početak projekta pod nazivom „Kultura u prolazu“, kojim će se dati mogućnost za održavanje različitih kulturnih sadržaja u prostoru atrijuma Gradske uprave.

OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE PROBOJA KORIDORA U nedjelju besplatan prevoz u Duge njive

Povodom obilježavanja Vidovdana i proboja koridora, u nedjelju 24. juna, Grad Banja Luka  organizuje besplatan prevoz građana u Duge njive (Modriča). Polazak tri autobusa planiran je u 6.30 časova sa stare autobuske stanice (Vidovdanska ulica), a povratak je predviđen po završetku obilježavanja, istog dana u popodnevnim časovima. Program obilježavanja: 9.00 časova – sveta arhijeriska liturgija;