Politika 26.03.2021.

Najveća potreba za zapošljavanjem u IT sektoru, građevinskom, mašinskom i poljoprivredi

ČITANJE: 2 minute

Na sastanku ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Natalije Trivić sa članovima Komisije za kreiranje upisne politike u prvi razred srednjih škola konstatovano je da je najveća potreba privrede iskazana za zapošljavanjem u IT sektoru, građevinskom, metalskom i poljoprivrednom sektoru, te da je u skladu s tim planom upisa više mjesta planirano u strukama – mašinstvo i obrada metala i elektrotehnici.

Tom prilikom je naglašeno da se planira reforma gimnazija u smislu uvođenja tehničkih smjerova, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

“Istaknuto je opredjeljenje Ministarstva da se upis bazira na optimalnom broju učenika po odjeljenju, dakle na 24 učenika”, navedeno je u saopštenju.

Na onlajn sastanku o Planu upisa u srednje škole za školsku 2021/22. godinu, Trivićeva je istakla da su srednje škole dostavile prijedloge upisa koji su analizirani u skladu sa iskazanim potrebama privrede – Privredne komore, Zanatsko-preduzetničke komore i Unije udruženja poslodavaca – i dostavljenim podacima o broju nezaposlenih lica od Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

“Plan upisa predlažemo u skladu sa potrebama lokalne privrede, pri čemu su uzeti u obzir podaci o nezaposlenim licima, mišljenja privrednika, kao i rezultati obavljenih anketa učenika i roditelja”, rekla je Trivićeva i naglasila potrebu većeg uključivanja lokalnih zajednica u kriranje razvoja srednjeg obrazovanja na nivou zajednice.

Ona je pohvalila do sada ostvarenu saradnju sa privrednicima u oblasti unapređenja uslova za bolju organizaciju praktične nastave u preduzećima i najavila intenzivnu saradnju i u narednom periodu.

Trivićeva je naglasila da su započete aktivnosti na izradi Strategija razvoja obrazovanja Republike Srpske od 2022-2030. godine, te da će se ove godine raditi na donošenju novog zakona o obrazovanju odraslih i pozvala članove komisije da se aktivno uključe na bazi sugestija i komentara u ove procese.

Komisiju za kreiranje upisne politike čine predstavnici Ministarstva rada i boračko-invaladidske zaštite, Ministarstva zdravlja i zdravstvene zaštite, Privredne komore, Zanatsko-preduzetničke komore, Unije udruženja poslodavaca, Zavoda za zapošavanje, te predsjednici aktiva direktora srednjih škola.

(Srna, E.M)