“NAMIRNICA IMA DOVOLJNO” Pašalić poručio poljoprivrednicima da ne brinu za podsticaje

Poljoprivrednici ne treba da brinu zbog podsticaja. Proše godine smo iplatili sve podsticaje u iznosu 71 milon KM, i devet i po miliona KM ove godine. Takođe 1. aprila ćemo da platimo premiju za mlijeko i u ovom trenutku nemamo ni jednu marku dugovanja prema našim poljoprivrednim proizvođačim – rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić nakon održane sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije. 

Dodaje da su svim lokalnim zajednicama danas uputili spiskove proizvođača, tačnije 9.418 gazdinstva, koji od ponedjeljka mogu da preuzimaju regresirani dizel. Odnosno, po 60 pfeninga nižoj nego što je na benzinskim pumpama.

– Bitno je reći da smo obezbijedili da ovu mjeru mogu da koriste i  oni proizvođači koji još nisu izvršili prijavu doprinosa za 2019. godinu. Pravilnikom smo potpisali da je to uslov za dobijanje podsticaja, ali smo procijenili da možemo to da prolongiramo, jer ljudi sada ne mogu da idu da to obaljaju a da nam ide proljetna sjetva – rekao je Pašalić.

Naglašava da isto važi i podsticaj za proizvodnju pšenice i premiju za mlijeko, te da je donešen i set mjera za povećanje obima sjetve.

– Kada je u pitanju sjetva, biće posijan kukuruz, oko 20.000 hektara povrća, 5.000 hektara soje… Većpo podacima iz poljoprivrdenih apoteka vidimo da ćemo imati veći obim sjetve, te da dodatno treba stimulisati proizvođače da više siju – rekao je on.

Zbog potreba za većim obimom sjetve, donesen je set mjera za stimulaciju,  među kojima je dodatni regres za nabavku domaćeg sjemena u visini od 50 odsto od cijene sjemena.

– Takođe, obezbijedili smo dva milona KM dodatno, mimo agrarnog budžeta, te ćemo nabavljati sjetvene pakete povrća za oko 9.000 gazdinstava. Ovaj paket je namjenjen za manja gazdinstva – objasnio je ministar, dodajući da će biti formirano oko 9.000 paketa.

Dodatna mjera je i 500.000 KM za sufinansiranje sjetve soje, jer će se ovim novcem sufinansirati 50 odstosto sjetve soje.

– Donijeli smo i odluku da će 5.573 gazdinstva koja su imala dugove i bila isključena iz sistema podsticaja, ipak moći da dobiju novac. Radi se o dugovima iz period 1998. i 2000. godine. Cijenimo da im treba izaći u suret, jer se radi o malim dugovima – rekao je Pašalić.

– Obezbijedili smo 60 miliona KM za finansiranje povoljnih kredita IRB da pomognemo poljoprivrednicima isedam miliona iz sredstva partenr fonda. Sada radimo na tome da smanjimo kamate – dodao je Pašalić.

Ministar dodaje da svakih sedam dana izvještavju štab o stanju zaliha. Za sada zaliha mlijeka, mesa, pšenice, soje, brašna i ostalog ima dovoljno, te da će uz dodatnu pomoć koja stiže Srbije namirnica biti dovoljno do kraja godine i da ne bi trebalo biti problema.

– Treba pomoći poljoprivrednicima koji su stariji od 65 godina i omogućiti im da se kreću i obavljaju sve što im je potrebno – rekao je ministar, dodajući da će i drvoprerađivači imati određene povlastice.

Naglasio je da je ovo samo dio mjera koja je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, te da će ih biti još, jer moramo biti svjesni koliko je poljoprivreda važna.

Novost je da bi sjetvene pakete i pomoć mogli bi dobiti i oni koji se primarno ne bave poljoprivredom, kako bi i njih stimulisali da se bave sjetvom.

Pašalić se osvrnuo na najavljenu Sjednicu narodne skupštine Republike Srpske koja će imati samo jednu tačku dnevnog reda – uvođenje vanrednog stanja.

– Vanredno stanje proglašavamo kako bismo bilo operativniji u smislu rada štaba i Vlade. Neće biti nikakvih totalnih izolacija gradova kako su to neki najavljivali, ne treba širiti paniku i nema potreba za zabrinutosti građan- dodao je on.

(Srpskainfo)

Srbija od ponedjeljka počinje slati pomoć RS

Srbija će od ponedjeljka početi da šalje veliku pomoć Republici Srpskoj. Najavio je to u nedjelju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenijela je agencija “Tanjug”. “Je l’ vi stvarno mislite da je moguće da uradimo sve u skladu sa onim što piše u našem budžetu sad kada budemo Republici Srpskoj od sutra slali pomoć”, rekao je Vučić

I MIGRANTI POMAŽU SRBIJI: “Šijemo maske, imamo ljekare, radićemo sve što treba”

Migranti iz Sirije i drugih arapskih zemalja smješteni u Prihvatnom centru u Bujanovcu uputili su prije nekoliko dana pismo državnim vlastima u kojem navode da se stavljaju na raspolaganje za pružanje pomoći tokom vanrednog stanja, potvrđeno je Bujanovačkim u kampu smještenom u fabrici Svetlost. „Među nama ima bolničara, radnika, farmera, ali smo svi, pre svega,

RADOJIČIĆ: Razmišljamo o potpunoj zabrani okupljanja na određenim mjestima

Gradski štab za vanredne situacije u Banjaluci produžio je preventivne mjere za još 14 dana s ciljem sprečavanja širenja virusa korona. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić gostujući u Centralnim vijestima ATV-a pojasnio je da će sve preventivne mjere biti produžene do 13.aprila, a odnose se na gradski prevoz, predškolsko vaspitanje, trgovinsku i ugostiteljsku djelatnost, zanate i

RADOJIČIĆ: Istekli osnovni rokovi prva tri klastera

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da se za prva dva banjalučka klastera može reći da su se ugasili, a da je i trećem istekao osnovni rok, te ukazao na značaj što u gradu nije bio nijedan smrtni slučaj uzrokovan virusom korona. Radojičić je pojasnio da se istek roka odnosi na 14 dana, koji je

CVIJANOVIĆ: Bošnjačka opstrukcija odluke o vanrednom stanju atak na Srpsku

Zbog bošnjačke najave potezanja mehanizma zaštite vitalnog interesa doći će do odgađanja odluke o proglašenju vanrednog stanja u Republici Srpskoj, izjavila je u intervjuu za našu televiziju predsjednica Srpske Željka Cvijanović. – Procjenjujem da će kompletna procedura trajati 10 dana, što je u ovim uslovima pandemije virusa korona dug period – naglasila je Cvijanovićeva. Povlačenje

HUMANOST NA DJELU: Pakete hrane ostavljaju na ulici za najugroženije

U doba kada je svima potrebna solidarnost, internetom kruže snimci koji pokazuju da je ipak u ljudskom duhu spremnost da se pomogne drugima. Kako na društvenim mrežama piše, građani Turske su na ulicama ostavljali pakete hrane onima koji su najugroženiji. Kako se piše po društvenim mrežama, paketi su ostavljeni za one koji zbog korona virusa

ZBOG VIRUSA KORONA: Najpoznatiji operski pjevač hitno prebačen u bolnicu

Najpoznatiji operski pjevač, Plasido Domingo (77) hitno je prebačen u bolnicu nakon što se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo, samo nedjelju dana nakon što je saznao da je obolio od opasnog korona virusa. Plasidu se naglo slošilo, a kako bi bio pod stalnom kontrolom ljekara, on boravi u bolnici u poznantom meksičkom ljetovalištu Akapulko. Pjevač je