Magazin 24.10.2021.

Narod koji je izmislio vampire: U Srbiji snimljen horor “Vampir”

ČITANJE: 3 minute

Inspirisan stvarnim događajima koji se odvijali u Srbiji ranih 1700-ih godina, “Vampir” donosi priču o čovjeku iz Londona, koji dolazi malo selo u Srbiji kako bi čuvao groblje, gdje ga počinju mučiti noćne more i vizije koje mu otkrivaju kako seljani nemaju najbolje namjere.

Iako je radnja filma “Vampir” smještena u moderna vremena, bazirana je na mitovima, sujevjerju i folklornim elementima iz prošlosti. Malo je poznato da legenda o vampirima uopće ne počinje romanom “Drakula” Brama Stokera, niti u Rumuniji, već s druge strane Dunava – u Srbiji. Prvi vampir o kojem govore historijske knjige ukopan je na izolovanom groblju kraj sela Kisiljeva. U zaraslom dijelu groblja nalazi se desetak starih spomenika bez natpisa, a pod jednim od njih leži Petar Blagojević za kojeg je 1725. zapisano da će ustati iz groba i loviti seljane, prenosi Klix.

Austrijski vojni hirurg Johann Fluckinger je očaran ovom pričom 1732. godine, zajedno s jedinicom vojnika, stigao u Srbiju i svom izvještaju napisao kako je prisustvovao iskopavanju groba i zabijanju kolca u truplo osumnjičenog. Ovaj ritual se smatra početkom kreiranja oružja u borbi protiv vampira u vidu glogovog kolca, bijelog luka i krsta.

Srbijansko mjesto Zarožje je poznato po legendi o vampiru Savi Savanoviću koji je poslužio kao motiv za čuveni horor “Leptirica” (1973.) u režiji Đorđa Kadijevića. Radnja filma se odvija u jednom zabačenom selu u kojem se mladić Strahinja silom prilika oženi djevojkom Radojkom za koju se ispostavi da je vampir. “Lepitirica” je stekla kultni status kao prvi srbijanski horor film, odnosno jedan od rijetkih primjera filmova fantastike u jugoslavenskoj kinematografiji.

Film Branka Tomovića, koji se pojavljuje i u glavnoj ulozi Arnauta, donosi priču o čovjeku koji u Srbiji traži mjesto gdje će se skloniti nakon što je svjedočio zločinu u Londonu. Šarmantna Vesna (Gorica Regodić) nudi mu posao u malom srbijanskom selu, koji se sastoji od toga da čuva lokalno groblje. Ubrzo počinje imati stravične vizije, a učestalo ga posjećuje starija žena poznata kao baba Draga (Eva Ras), odvodeći ga ravno u srce tame. Samo ga seoski sveštenik (Joakim Tasić) može spasiti od zlih namjera seljana.

Priča filma je zapravo alegorija o imigrantskom djetetu koje je odraslo u inostranstvu, sa željom da se vrati u zemlju svojih predaka, gdje će se suočiti sa lokalnim navikama, tradicijom i načinom života koji teško da može prihvatiti.

Podsjećanja radi, ovo nije prvi put ove godine da tradicija i narodni običaji postaju idejno polazište igrane produkcije koja u Srbiji nezaustavljivo raste i donosi niz zanimljivih ostvarenja, poput prve srbijanske horor serije “Crna svadba”, koja je predstavljena na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu a trenutno se prikazuje na Suprestar televiziji.

Film “Vampir” je Tomovićev debitatnski film, a urađen je po pravilu i estetici žanra, ne odstupajući od klišeja koje sa sobom povlači vampirska tematika. Groblja, zlosutne babe i loša energija, koja glavnog lika povlači na dno noćne more. Snimljen je na engleskom jeziku uz povremene dijaloge na srpskom jeziku. Film obiluje krvavim scenama, a zanimljivo je da je rediteljeva majka prilikom posjete setu, na kojem su doslovno tekle litre filmske krvi, pala u nesvjest od šoka i zavšila u hitnoj pomoći.

Film je britansko-francuska-srbijanska koprodukcija i prvi horor glumice Eve Ras, koja se u ovom žanru okušala u 80. godini života. Atmosfera Halloweena je idealna za filmove strave, a savršena za horor koji dolazi iz našeg susjedstva i donosi dašak kulture koja nam je bliska.