Vijesti 29.11.2017.

Nasilje u porodici je društveno neprihvatljivo

ČITANJE: 2 minute

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović rekla je da je nasilje u porodici društveno neprihvatljivo i poručila da će žrtvama biti pružena pomoć i zaštita, dok će nasilnici snositi sankcije.

“Svi bi trebalo da imamo takav stav, a žene treba da znaju da nisu dužne da trpe nasilje”, rekla je Davidovićeva novinarima tokom posjete Sigurnoj kući u Banjaluci.

Ona je poručila da će ženama u slučaju nasilja u porodici društvo pružiti potpunu zaštitu i podršku, a da bi nasilnici, naročito potencijalni, trebalo da znaju da će biti sankcionisani.

Davidovićeva je rekla da Ministarstvo nastoji da Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici putem sigurnih kuća obezbijedi siguran smještaj i pomoć žrtvama.

“Naši subjekti zaštite, policijske stanice, domovi zdravlja, škole, sudovi, tužilaštvo i centri za socijalni rad dobro rade, uvezani smo, pružamo podršku i sarađujemo”, istakla je Davidovićeva.

Ona je navela da u istočnom dijelu Republike Srpske za sada nema sigurne kuće, ali da će u narednom periodu u saradnji sa jednom nevladinom organizacijom u Trebinju početi aktivnosti na njenom formiranju u tom dijelu Srpske.

Davidovićeva je istakla da u Republici Srpskoj postoje tri pravna lica koja realizuju sigurnu kuću – u Banjaluci, Bijeljini i Modriči.

Prema njenim riječima, resorno Ministarstvo, odnosno Vlada Republike Srpske finansira 70 odsto troškova za rad sigurnih kuća, a lokalne zajednice učestvuju sa 30 odsto.

Ministarstvo za finansiranje sigurnih kuća godišnje raspolaže sa 255.000 KM, a od ove godine troškovi sigurnim kućama finansiraju se kvartalno, svaka tri mjeseca.

Davidovićeva je podsjetila na SOS telefon 1264, koji funkcioniše 24 časa dnevno u cijeloj Republici Srpskoj, a putem kojeg žrtve nasilja mogu potražiti stručnu pomoć.

Koordinator Sigurne kuće u Banjaluci Amela Bašić Tomić rekla je da ustanova ima kapacitet za 24 žene i djecu, te da je tu trenutno smješteno sedam žena i sedmoro djece.

Ona je podsjetila da je Sigurna kuća za žene i djecu žrtve nasilja u porodici u regiji grada Banjaluka osnovana na inicijativu Fondacije “Udružene žene”, te da je počela sa radom 12. februara 2007. godine.

Tomićeva je istakla da Sigurna kuća ispunjava sve uslove propisane Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici Republike Srpske i podzakonskim aktima koji regulišu njen rad.

“Od 1. januara do početka novembra ove godine u Sigurnoj kući bilo je smješteno ukupno 67 lica, i to 27 žena i 40 djece”, navela je Tomićeva.

Posjeta Sigurnoj kući u Banjaluci realizovana je povodom kampanje “Šesnaest dana aktivizma borbe protiv rodno zasnovanog nasilja”, koja od 25. novembra do 10. decembra raznim aktivnostima ukazuje na potrebu jačanja kapaciteta da bi se spriječio svaki oblik nasilja nad ženama.

(Nezavisne)