Vijesti 05.12.2017.

Nasilnik na slobodi: Vrhovni sud RS preinačio odluku u slučaju Slobodana Markovića

ČITANJE: 4 minute

Slobodan Marković (57) iz Banjaluke, koji je osuđen na pet godina zatvora zbog brutalnog premlaćivanja i pokušaja ubistva sugrađanke Biljane Keserović, pušten je iz pritvora što je ponovo unijelo strah među porodicu žrtve i stanovnike dijela grada u kojem se dogodio napad.

Na niz negativnih posljedica koje bi donijelo puštanje Markovića na slobodu upozorilo je i banjalučko Okružno javno tužilaštvo, ali je Vrhovni sud RS ipak odlučio da on izađe iz pritvora. Odluka Vrhovnog suda uslijedila je nakon što je Ustavni sud BiH usvojio Markovićevu apelaciju kojom je tražio da bude ukinuto rješenje o produženju pritvora koje je donio Okružni sud Banjaluka. U odluci Ustavnog suda BiH navedeno je da ukinuto rješenje o pritvoru i zatražio da o tome bude hitno donesena nova odluka. To je obrazloženo povredom Markovićevih prava na ličnu slobodu i sigurnost zagarantovanu Ustavom BiH. Vrhovni sud RS nije, međutim, poništio rješenje Okružnog suda i naložio mu da ponovo odlučuje o pritvoru Markoviću. Umjesto te ustaljene prakse, Vrhovni sud je preinačio rješenje Okružnog suda i sam odlučio da Markoviću bude ukinut pritvor. U rješenju Vrhovnog suda navedeno je da tužilac koji vodi ovaj slučaj nema ni pravo žalbe.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka ukazali su na promjenu prakse Vrhovnog suda zbog čega je tužiocu onemogućeno pravo žalbe na doneseno rješenje.

– Odluke Ustavnog suda BiH su obavezujuće, ali u izvršenju te odluke Vrhovni sud RS je imao dvije zakonske mogućnosti, da preinači rješenje Okružnog suda Banjaluka ili da to rješenje ukine i predmet vrati na ponovno odlučivanje. U dosadašnjoj praksi Vrhovni sud je u većini predmeta ukidao pobijana rješenja i vraćao predmet prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, što bi davalo zakonsku mogućnost i pravo tužiocu na izjavljivanje žalbe. U konkretnom krivičnom predmetu odluka Vrhovnog suda je konačna i tužilac nema pravo na izjavljivanje žalbe protiv donesenog rješenja – istakli su u Okružnom javnom tužilaštvu.

U Vrhovnom sudu su na pitanja u vezi sa razlozima odustajanja od ustaljene prakse, istakli da se sudske odluke ne komentarišu i da su sve naveli u obrazloženju rješenja.

– Na veb stranici ovog suda postavljena je anonimizirana odluka za koju ste zainteresovani. Sudske odluke se ne komentarišu. U obrazloženju odluke su dati razlozi njenog donošenja kao i propisi na kojima je zasnovana odluka – navedeno je u odgovoru Vrhovnog suda.

U obrazloženju rješenja o ukidanju pritvora navedeno je da imajući u vidu protek vremena od izvršenja krivičnog djela i činjenicu da je Ustavni sud BiH utvrdio povredu Markovićevih prava više nije neophodno njegovo zadržavanje u pritvoru.

– Njegovo puštanje na slobodu neće prouzrokovati vanredne okolnosti koje bi predstavljale stvarnu prijetnju narušavanja javnog reda – navedeno je obrazloženju Vrhovnog suda RS.

Marković, koji je bio direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, osuđen je 11. septembra zbog pokušaja ubistva Keserovićeve. Tada mu je produžen pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne. U presudi je navedeno da je Keserovićevu 5. decembra 2016. u podzemnoj garaži zgrade u kojoj stanuje brutalno pretukao drvenom palicom, a ispod točkova njenog automobila postavio cjepanice drva kako ne bi mogla pobjeći. Markovića su u batinanju žene zaustavili njene komšije Nemanja Čigojević i advokat Darko Kremenović, koji su slučajno naišli i čuli vrisku.

Pravosuđe ugrozilo i tužioca

Vrhovni sud RS donio je rješenje na osnovu kojeg je Slobodan Marković pušten iz pritvora 30. novembra, ali je ono tek dan kasnije dostavljeno Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka i to na kraju radnog vremena. Imajući u vidu brutalnost prilikom izvršenja krivičnog djela bezbjednost tužioca bila je ugrožena zbog neblagovremenog obavještenja od odluci Vrhovnog suda. Osim tužioca u odluci Vrhovnog suda nije obaviještena ni žrtva napada.

(Glas)