Politika 24.10.2021.

Nastavak diplomatske ofanzive: Palmer i Eichhorst u BiH od 27. do 30. oktobra

ČITANJE: 1 minuta

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove u Evropi Angelina Eichhorst razgovarala je telefonom s političkim liderima SNSD-a, SDA i HDZBiH Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, kao i s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Eichhorst je izrazila snažnu zabrinutost EU u vezi sa političkom situacijom u BiH i pozvala lidere da rade zajedno s više energije i fokusa na iznalaženju rješenja, kroz dijalog, kompromis i potpuni povratak u institucije BiH. Naglasila je potrebu da se prestane sa razdornom i provokativnom retorikom i djelovanjem. To se odnosi i na preispitivanje jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, prenosi Faktor.ba.

Direktorica Eichhorst ponovila je nedvosmislenu opredijeljenost Evropske unije i podršku EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti. Ovi razgovori su prethodili zajedničkoj posjeti Bosni i Hercegovini direktorice Eichhorst sa specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu u BiH, Matthewom Palmerom, od 27. do 30. oktobra – saopćeno je iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.