Biznis 21.10.2021.

NASTAVAK RADOVA: Izgradnja urbanih zona u turističkom kompleksu “Klekovača”

ČITANJE: 2 minute

Više od deset godina prošlo je od kada je vlast najavila višemilionsku investiciju i izgradnju turističkog kompleksa “Klekovača”, a sada ponovo oživljava taj projekat.

Odluka o izradi zoning planova urbanih zona područja posebne namjene „Klekovača“ objavljena je u „Službenom glasniku“ i stupa na snagu iduće sedmice, piše capital.ba.

Odlukom je definisano da se izrade tri zoning plana urbanih područja na Klekovači i to po skraćenom postupku.

„Urbane zone su ´Kozila´, `Amfiteatar` i `Planinsko selo`. Zoning planovi tih zona donose se za planski period od deset godina“, navedeno je u Odluci.

Najveća urbana zona će biti „Kozila“ i prostiraće se na površini od 383,63 hektara, dok će manju površinu pokrivati zona „Amfiteatar“ (39,27 ha) i zona „Planinsko selo“ (38,65 ha).

Sve pomenute urbane zone su na teritoriji opštine Petrovac.

Naloženo je da zoning planovi urbanih zona budu izgrađeni u skladu s zakonskim i podzakonskim aktima i da se posebna pažnja posveti javnom interesu.

Nosilac pripreme planova je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS, a nakon javnih rasparava isti će biti upućeni Narodnoj skupštini Srpske na usvajanje.

Podsjećamo, turistički centar „Klekovača“ najavljen je prije više od deceniju. U izbornoj 2010. godini. Rečeno je da će imati deset hotela, staze dužine 80 kilometra, 13 žičara i ski – liftova i kapacitet prevoza 10.000 skijaša istovremeno.

Tada je Vlada Republike Srpske dala saglasnost na zaključivanje okvirnog sporazuma o razvoju i izgradnji ski – centra na području planine Klekovače, vrijednosti oko 660 miliona maraka. Prema sporazumu, već krajem 2016. godine niz Klekovaču su trebali da se spuste prvi skijaši.

Skijaši uređene staze još nisu dočekali, a firma „Gb Immo“ Banjaluka, kojoj je 2013. godine dodijeljena, na 30 godina, koncesija radi izgradnje i korištenja TC „Klekovača“, loše posluje sve prethodne godine.

Ta firma je u minusu od 2014. godine, nerijetko im se blokiraju računi, a lani su godinu završili sa gubitkom od 62.230 KM, imaju jednog registrovanog radnika.

Portal Capital je prije tri godine objavio tekst o neostvarenim megalomanskim projektima u Srpskoj. Hercegovački Las Vegas, romanijski „Sokolov grad“ i ski centri na obroncima Klekovače i Vlašića samo su neki od neostvarenih, milijarde maraka vrijednih, turističkih snova koji su najavljivani ciklično, pred izbore.

(SB)

Oznake: Klekovača