Vijesti 10.04.2018.

NASTAVLJAJU SREĐIVANJE CENTRA Na redu obnova šetališta do kafića

ČITANJE: 2 minute

Nakon rekonstrukcije popularnog „parkića“ kod Hrama Hrista Spasitelja, grad Banjaluka nastavlja sa sređivanjem centra grada. Iz odjeljenja za komunalne poslove kažu da je u planu nastavak sređivanje produžetka pješačke zone, odnosno dijela u kojem se nalaze popularni kafići.

– Razgovaramo o daljoj rekonstrukciji parkića, a druga faza podrazumijevala bi sanaciju šetališta do bašta kafića, zatim lijevo prema Banskom dvoru i desno ka Akademiji nauka RS. To su nam planovi u ovoj godini, ali moramo svakako sačekati da se završe radovi na rekonstrukciji  krovišta i fasade Banskog dvora, jer će ovuda prolaziti kamioni, pa da se staza ne ošteti – rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

Podsjetio je da je za tri mjeseca, odnosno do kraja juna, rok za završetak radova na najznačajnijoj kuturnoj ustanovi u Banjaluci, nakon čega se tek može planirati i obnova pješačke staze.

Kako je ranije rečeno, vrijednost projekta rekonstrukcije kompletne pješačke zone do Narodnog pozorišta RS je nekoliko miliona KM.

Banjalučani s nestrpljenjem čekaju nastavak radova u centru grada, samo se nadaju da ovaj put neće biti potrebe za sječom starih stabala.

– Novi parkić mi se sviđa, mnogo je prostranije za šetnju nego ranije i red je da tako bude sređen i nastavak staze, kao i da se urede bašte kafića. Jedino mi je žao ako i ovdje posijeku veliko drveće, jer je svako šetalište neuporedivo ljepše sa starim stablima, nego sadnicama koje tek treba da porastu – kaže Jelena Simić.

Upitan ostanak štandova

Nekoliko štandova u parkiću na kojima građani već godinama prodaju suvenire, mogli bi biti uklonjeni kada na red dođe obnova posljednjeg dijela staze.

Dugo se već vodi polemika da li ovi štandovi narušavaju izgled centra grada i da li im je tu mjesto, zbog čega je nekoliko puta do sada bilo planirano da se oni sklone i zabrani rad uličnim prodavcima.

– Još je vrlo diskutabilno da li će na ovoj lokaciji ubuduće biti dozvoljena prodaja ili ćemo je preseliti na neko drugo mjesto. Prijedlog je i da možda kupimo istovjetne kućice za prodaju, kao u parku „Mladen Stojanović“, koje bi bile mnogo ljepše nego što je to sada slučaj – rekao je načelnik Petar Bilčar.

(Srpskainfo)