Biznis 03.11.2020.

NASTAVLJEN TREND STABILIZACIJE: Naplata javnih prihoda premašila dvije milijarde КM

ČITANJE: 2 minute

Poreska uprava Republike Srpske je u oktobru ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 218,2 miliona maraka, što je za 10,5 miliona КM ili pet odsto više nego u istom mjesecu prošle godine, a što pokazuje da je i u prethodnom mjesecu nastavljena stabilizacija u naplati javnih prihoda, saopšteno je iz Poreeske uprave Republike Srpske.

Naplata doprinosa u oktobru ove godine iznosila je 142,9 miliona maraka, što je za 6,7 miliona КM ili pet odsto više u odnosu na uporedni mjesec prošle godine. Za Fond PIO RS naplaćeno je 81,6 miliona КM ili šest odsto više, za Fond zdravstvenog osiguranja 51,5 miliona КM ili pet odsto više, dok je naplata doprinosa za Fond dječje zaštite veća za šest procenata.

Кada su u pitanju direktni porezi, naplata u oktobru je iznosila 41,7 miliona maraka, što je za 8,7 miliona КM ili 26 procenata više u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a najveći rast u ovom segmentu javnih prihoda ostvaren je kod poreza na dobit, i to za 53 odsto ili 7,4 miliona КM, iz razloga što su te obaveze sada dospjele na naplatu, pošto su odgođene mjerama Vlade RS radi ublažavanja posljedica korona virusa.

Rast naplate zabilježen je i kod poreza na dohodak i to za devet odsto. Naplata poreza na nepokretnosti u oktobru je iznosila 2,3 miliona КM, što je za oko 70.000 КM manje, nego u oktobru prošle godine.

Кod ostalih javnih prihoda, naplata u oktobru je iznosila 33,3 miliona maraka i manja je za 2,9 miliona КM ili osam odsto u odnosu na oktobar 2019. godine. U ovom segmentu javnih prihoda zabilježena je manja naplata taksi i naknada za tri odsto, kazni za šest odsto, dok je naplata naknada za priređivanje igara na sreću iznosila 4,5 miliona КM, što je za oko 503.000 КM manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Posmatrano od početka ove godine, Poreska uprava RS je za deset mjeseci prikupila ukupno 2,041 milijardi КM što je za 1,8 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Direktni porezi su naplaćeni u iznosu od 383 miliona КM ili 22,3 miliona maraka manje, dok su ostali javni prihodi naplaćeni u iznosu od 314,9 miliona КM, što je za 13 odsto manje. Međutim, naplata prihoda po osnovu doprinosa u ovom periodu nastavila je rast te je naplaćeno 1,342 milijardi maraka ili tri odsto više nego u prvih deset mjeseci prošle godine.

Ovo je pokazatelj da su mjere Vlade RS na ublažavanju posljedica korona virusa po privredu imale značajne efekte, jer je očigledno da nije došlo do smanjenja plata zaposlenih, niti značajnog otpuštanja radnika, a do kraja godine očekuje se da naplata bude na nivou iz prethodne godine, koja je bila rekordna u naplati javnih prihoda od osnivanja Poreske uprave RS u ovom obliku organizovanja, piše u saopštenju Poreske uprave.

(N.S/ Banjaluka.net)