Magazin 01.01.2021.

Nekoliko savjeta kako ublažiti mamurluk

ČITANJE: 2 minute

Glavobolja, vrtoglavica, slabost, mučnina, povraćanje, nesanica, drhtavica, loša koncetracija i pamćenje, ubrzan rad srca…ili jednostavnije – “jutro poslije”.

Ukoliko se sinoć niste pridržavali pravila kako “pametno piti”, današnje jutro vam nikako neće biti prijatno, a u velikom broju slučajeva, ni cijeli dan.

U svakom slučaju, prvo što treba da uradite kada se probudite je da popijete vode što više možete. A to nastavite da radite tokom cijelog dana jer je organizam zbog alkohola, dehidrirao.

Ukoliko ikako možete, vratite se i nastavite san, jer je on, pored vode, najbolji lijek za mamurluk. Većina ne može da spava ujutru duže nego inače pa pokušajte da zaspite opet poslije nekog vremena.

U međuvremenu, između dvije dremke, popijte voćni sok.  Idealno je ako je od svježeg voća. Voćni sokovi bogati su fruktozom, šećerom koji će vam vratiti energiju i vitaminima i mineralima koje treba da nadoknadite.

Iako mnogi savjetuju da se dan poslije jede jaka hrana, ona će vam samo opteretiti želudac i vrlo moguće izazvati još goru mučninu. Tost, mladi sir, jogurt ili snedvič sa tunjevinom, jaja, biće vam sasvim dovoljni za doručak.

Izbjegavajte kafu danas. Iako se čini da će pomoći protiv glavobolje, od kafe ćete dodatno dehidrirati, a to nikako ne želite. Bolje danas popijte čaj i to od đumbira koji je generalno odličan u borbi protiv mučnine. Za glavobolju ipak popijte tabletu.

Užina neka bude banana koja takođe pomaže kada se probudite mamurni.

Izbjegavajte buku i jaku svetlost, sigurno vam neće prijati.

Odmarajte koliko god ste u mogućnosti i sebi skrenite pažnju na nešto drugo. Pogledajte npr, dobar film.

Sljedeći put prije nego što posegnete za alkoholom, dobro razmislite kako ćete piti. Lagano konzumiranje, sa pauzama, u kojima nešto prezalogajite. Držite se jedne vrste pića i kao i u svemu, pripazite na količinu. Ona najčešće određuje kakvi ćete se sutradan probuditi.

(ATV)