Vijesti 01.12.2021.

NEMAR NADLEŽNIH ILI ‘RUPA U ZAKONU’ Tuđa vozila na privatnim posjedima stoje i danima

ČITANJE: 2 minute

Građani koji u svom dvorištu ili na bilo kojem privatnom posjedu zateknu tuđe vozilo nalaze se u gotovo bezizlaznoj situaciji, jer u tom slučaju ni Komunalna policija, niti nadležna pauk služba nema ovlaštenja da izlazi na teren.

Tako vozilo, čijeg vlasnika u najvećem broju slučajeva i ne poznajete, pogotovo ako se radi o izuzetno prometnim dijelovima grada,  u vašem dvorištu može da stoji i danima. Prema riječima nadležnih, razlog tome je što za rješenje ovakvog slučaja još uvijek ne postoji zakonsko uporište.

Iz banjalučke komunalne policije na poziv građana da prijave takav slučaj odgovaraju da intervencija nije u njihovoj nadležnosti.

„Službenici Odjeljenja komunalne policije nemaju nadležnosti da postupaju za nepropisno parkiranje na privatnim površinama. Nalog za dizanje vozila specijalnim vozilom ‘Pauk’ izdaju policijski službenici PS za bezbjednost saobraćaja Policijske uprave Banja Luka“, poručili su iz Odjeljenja komunalne policije u odgovoru na upit portala Banjaluka.net.

U potrazi za načinom na koji tuđe vozilo možete da uklonite sa sopstvenog posjeda obratili smo se i PU Banjaluka, gdje nam je rečeno da se takav slučaj tretira kao upad na privatni posjed, te da policija izlazi na teren i postupa u skladu sa procedurama, ali da nemaju nadležnost da vozilo uklone.

Cijela priča ispirisana je iskustvom jednog Banjalučanina, koji već nekoliko dana iz svog dvorišta pokušava da ukloni vozilo nepoznatog vlasnika. Pri tom, da je riječ o privatnom posjedu, te da je parkiranje zabranjeno je, kako kaže za Banjaluka.net, jasno istakao na postavljenoj tabli.

Međutim, svjesno ignorišući takva upozorenja nesavjesni vožač vozilo je parkirao na njegovom privatnom parkingu i tu ostavio da stoji već peti dan.

„Upozoravali su me čak da ukoliko automobil uklonim sa svog privatnog posjeda, njegov vlasnik ima pravo da me tuži“, požalio se.

U sličnoj situaciji prošle godine našla se i Banjalučanka, ime poznato redakciji, koja zbog tuđeg vozila parkiranog ispred kuće, iz garaže nije mogla da izveze sopstveno.

Kada se vlasnik, nakon nekoliko dana konačno pojavio, uz izvinjenje porodici je saopštio: „Žurio sam“.

„Automobil je danima stajao ispred naše porodične kuće. Od poznanika smo kasnije saznali da je vozač boravio u Austriji, a za sve to vrijeme vozilo je bilo parkirano u našem dvorištu. Istina, postoje parking mjesta, ali su predviđena za naše radnike i korisnike poslovnog prostora koji iznajmljujemo. Smatram da se mora pronaći rješenje, da se kazne nesavjesni vozači, jer u tom slučaju oni kojima je taj parking i namijenjen svoja vozila parkiraju po trotoarima i za to plaćaju kazne“, kazala je.

(Nevena Stanojević/ Banjaluka.net)