NEOPHODNI NOVI DRŽAVNI VRTIĆI U Banjaluci godinama dug spisak djece koja čekaju obdanište

Uprkos proširenjima i dogradnji pojednih državnih vrtića, u Banjaluci još uvijek smještaj čeka oko 2.000 mališana.

Problem sa listama čekanja već godinama muči roditelje koji, zbog manjih cijena, žele svoje dijete da upišu u državne vrtiće.

Tako mnogi roditelji tokom čitave godine, a posebno ovih jesenjih dana, muku muče kako naći mjesto i upisati djecu u vrtiće, u kojima su kapaciteti već odavno popunjeni.

Iako je posljednjih mjeseci mnogo toga urađeno na poboljšanju usluge i uslova u vrtići, a neki vrtići su i prošireni, roditelji kažu da to nije dovoljno.

– Već godinu i po dana cekam da se otvori neko mjesto u vrtiću, ali izgleda da od toga neće biti ništa. Upisao sam dijete u privatni vrtić, ali je državni jeftiniji 50 KM, zato, kao i ostali roditelji, želim da sina prebacim tamo, jer je usluga ista – kaže otac Darko Simić, te dodaje da je Banjaluci neophodan jedna veliki vrtić.

Sa njim je saglasna i direktorka Centra za predškolsko vaspitanje Jelena Kurtinović, koja nam je potvrdila je je spisak djece na čekanju i dalje dug, iako je nekoliko vrtića povećalo kapacitete.

– Broj djece na čekanju je oko 2.000 uvijek. Mi radimo na tome da imamo što više mjesta, za dva mjeseca biće okončani radovi na proširenju vrtića „Bubamara“ u kojem će biti mjesta za još dvije grupe – objasnila je Kurtinovićeva.

Ona dodaje da su i oni svjesni potreba za jednim novim veliki vrtićem te da i to imaju u planu.

– Sljedeće godine imamo u planu je izgradnja jednog većeg vrtića na Petrićevcu koji će moći da primi više djece i malo skrati spisak čekanja – dodaje ona.

U najvećem gradu Srpske trenutno ima 49 javnih i privatnih predškolskih ustanova, u kojima je ukupno smješteno oko 3.500 mališana, pa se prostom računicom dolazi do zaključka da Banjaluci nedostaje bar 30 obdaništa kojima bi bile podmirene sve potrebe.

Prelaze iz privatnih

Direktorka Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje kaže da u posljednje vrijeme imaju mnogo zagtijeva za prelazak djece iz privatne u državne vrtiće.

– Ne znam koji je razlog, ali imamo mnogo takvih zahtjeva, tako da se spisak onih koji čekaju nikako ne smanjuje – dodaje ona.

(Srpskainfo)

POLICAJAC ZAPRIJETIO VOZAČU: Kad te ‘zaždijem’ iza ušiju

Na Facebook stranici “Policija Zaustavlja – Banja Luka” objavljen je video na kome se vidi kako policajac prijeti jednom vozaču koga je prethodno zaustavila patrola banjalučke policije. U opisu video snimka navodi se da je dečka zaustavila policija i napisala mu novčanu kaznu, a potom, počeo da se prijeti. Na snimku se čuje kako iznervirani

NEOPHODNI NOVI DRŽAVNI VRTIĆI U Banjaluci godinama dug spisak djece koja čekaju obdanište

Uprkos proširenjima i dogradnji pojednih državnih vrtića, u Banjaluci još uvijek smještaj čeka oko 2.000 mališana. Problem sa listama čekanja već godinama muči roditelje koji, zbog manjih cijena, žele svoje dijete da upišu u državne vrtiće. Tako mnogi roditelji tokom čitave godine, a posebno ovih jesenjih dana, muku muče kako naći mjesto i upisati djecu

“EKO TOPLANE”: Radijatori topli od ponedjeljka

Građani Banjaluke, koji su priključeni na toplovodne cijevi “Eko toplane” od ponedeljka mogu da očekuju tople radijatore u svojim domovima. -Prema važećim opštim uslovima o proizvodnji, isporuci i korištenju toplotne energije koje je usvojila Skupština Grada Banjaluka, grijna sezona počinje 15. oktobra. “Eko toplane” Banjaluka prvi put u ovoj grijnoj sezoni počele su sa grijanjem

(FOTO) RADOVI UVELIKO TRAJU Novi Zeleni most polako dobija obrise

Novi most na lokaciji Zelenog već dobija obrise jer radnici punom parom rade na gradnji ovog i više nego značajnog mosta. Kako su precizirali u nadležnom Odjeljenju za saobraćaj i puteve, urađen je desni obalni stub, a u toku su radovi na riječnom stubu, koji su ujedno i najzahtjevniji. U ovom periodu završen je podložni

Banjalučanka u devetoj deceniji vježba, vozi auto i piše pjesme

Da godine nisu prepreka da se uživa u životu i da se svaki dan iskoristi najbolje što može dokazuje 82-godišnja Mara Granulić iz Banjaluke, koja i danas redovno ide na rekreaciju, planinari, piše pjesme, putuje i vozi auto. Ova vitalna baka puna entuzijazma ni u devetoj deceniji ne dozvoljava da joj ijedna stranica života ostane

PRVI PUT Banjaluka dočekala svoj Salon stripa

U Kamenoj kući tvrđave Kastel otvoren je Prvi međunarodni salon stripa u najvećem gradu Republike Srpske. Veliki broj ljubitelja stripa učestvovao je na otvaranju Međunarodnog salona stripa u Banjaluci, koji je sinoć doživio svoje premijerno izdanje. U Kamenoj kući tvrđave Kastel svi ljubitelji devete umjetnosti imali su priliku da pogledaju izložbe i posjete berzu stripa, te