NEOPHODNI NOVI DRŽAVNI VRTIĆI U Banjaluci godinama dug spisak djece koja čekaju obdanište

Uprkos proširenjima i dogradnji pojednih državnih vrtića, u Banjaluci još uvijek smještaj čeka oko 2.000 mališana.

Problem sa listama čekanja već godinama muči roditelje koji, zbog manjih cijena, žele svoje dijete da upišu u državne vrtiće.

Tako mnogi roditelji tokom čitave godine, a posebno ovih jesenjih dana, muku muče kako naći mjesto i upisati djecu u vrtiće, u kojima su kapaciteti već odavno popunjeni.

Iako je posljednjih mjeseci mnogo toga urađeno na poboljšanju usluge i uslova u vrtići, a neki vrtići su i prošireni, roditelji kažu da to nije dovoljno.

– Već godinu i po dana cekam da se otvori neko mjesto u vrtiću, ali izgleda da od toga neće biti ništa. Upisao sam dijete u privatni vrtić, ali je državni jeftiniji 50 KM, zato, kao i ostali roditelji, želim da sina prebacim tamo, jer je usluga ista – kaže otac Darko Simić, te dodaje da je Banjaluci neophodan jedna veliki vrtić.

Sa njim je saglasna i direktorka Centra za predškolsko vaspitanje Jelena Kurtinović, koja nam je potvrdila je je spisak djece na čekanju i dalje dug, iako je nekoliko vrtića povećalo kapacitete.

– Broj djece na čekanju je oko 2.000 uvijek. Mi radimo na tome da imamo što više mjesta, za dva mjeseca biće okončani radovi na proširenju vrtića „Bubamara“ u kojem će biti mjesta za još dvije grupe – objasnila je Kurtinovićeva.

Ona dodaje da su i oni svjesni potreba za jednim novim veliki vrtićem te da i to imaju u planu.

– Sljedeće godine imamo u planu je izgradnja jednog većeg vrtića na Petrićevcu koji će moći da primi više djece i malo skrati spisak čekanja – dodaje ona.

U najvećem gradu Srpske trenutno ima 49 javnih i privatnih predškolskih ustanova, u kojima je ukupno smješteno oko 3.500 mališana, pa se prostom računicom dolazi do zaključka da Banjaluci nedostaje bar 30 obdaništa kojima bi bile podmirene sve potrebe.

Prelaze iz privatnih

Direktorka Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje kaže da u posljednje vrijeme imaju mnogo zagtijeva za prelazak djece iz privatne u državne vrtiće.

– Ne znam koji je razlog, ali imamo mnogo takvih zahtjeva, tako da se spisak onih koji čekaju nikako ne smanjuje – dodaje ona.

(Srpskainfo)

Poginuo Šaban Šaulić

Pjevač narodne muzike Šaban Šaulić imao je tešku saobraćajnu nesreću u Njemačkoj nakon koje je i preminuo. Ovu informaciju za Hayat.ba potvrdio je njegov dugogodišnji prijatelj Sabit Dervišević Saša. Šaban je rođen 1951. godine u Šapcu. U toku bogate karijere od publike i od medija dobio je nadimak ‘kralj narodne muzike’. (Nezavisne)

Obustava saobraćaja u centru Banjaluke

Zbog obilježavanja Kineske nove godine, danas od 18.15 do 19 časova, biće obustavljen saobraćaj u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Aleje svetog Save do Bulevara cara Dušana. Za vrijeme trajanja obustave, saobraćaj će regulisati i preusmjeravati službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja, na linijama javnog prevoza

“JAČANJE MJESNIH ZAJEDNICA” Inicijativa za nastavak trotoara u Saračici

Na Saračici će biti izgrađen trotoar i na desnoj strani regionalnog puta Banjaluka – Bronzani Majdan, od Tvrdoške do Ravaničke ulice, u nastojanju, navode iz Gradske uprave, da se poveća bezbjednost pješaka na ovoj veoma frekventnoj saobraćajnici. Ovo je nastavak izgradnje trotoara u ovoj mjesnoj zajednici u okviru projekta Grada i UNPD-a „Jačanje uloge mjesnih

“BANJALUČKA KRITIČNA MASA” Novo druženje za ljubitelje bicikala

Grupa građana okupljenih u “Banjalučkoj kritičnoj masi” organizuje  vožnju  biciklima kroz grad  22. februara. Okupljanje je planirano na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti RS u 18.30, a strat vožnje u 19 sati. „Banjalučka kritična masa” (BKM) je mjesečni događaj koji okuplja ljubitelje i korisnike bicikla s ciljem uživanja u zajedničkoj vožnji. Pored mjesečnih vožnji, članovi

Plavi telefon od 2013. godine zazvonio više od 9.000 puta

Plavi telefon – usluga koju je Udruženje Nova Generacija pokrenulo 2013. da bude na usluzi djeci koja se suočavaju s nekim od oblika nasilja i žele anonimno da ga prijave, u ponedjeljak, 18. februara, obilježiće šest godina postojanja. Od pokretanja linije, Plavi telefon je zazvonio više od 9.000 puta, a više od 70 posto poziva

PRONAĐENA VEĆA KOLIČINA DROGE Racija u tri banjalučka lokala

U tri banjalučka lokala policija je proteklog vikenda izršila raciju pri čemu je uhapšeno sedmoro lica. Kako navode iz PU Banjaluka, racija je izvršena sa ciljem sprečavanja i zloupotrebe opojnih droga, a sve u saradnji headsa Upravom za organizovani kriminal. Prilikom pretresa lokala, oduzeta je veća količina marihuane, kokaina, spida kao i veća količina tableta

Servisne informacije za 17. februar

Servisne informacije za nedjelju, 17. februar 2019. godine: Policijska uprava Dogodilo se pet krivičnih djela, javni red i mir je narušen 10 puta. Dogodilo se osam saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 58 odraslih pacijenta, 22 djece i obavljeno je 13 kućnih posjeta. Vatrogasna