Vijesti 20.02.2018.

Neslavan početak 2018. godine u Banjaluci: Umrlih za 72 više nego novorođenih

ČITANJE: 3 minute

Banjaluka je već dugo jedina opština u Srpskoj sa pozitivnim prirodnim priraštajem, međutim podaci sa početka ove godine nimalo ne ohrabruju. U prvih četrdeset dana u Banjaluci je upisano 255 novorođene djece, a u istom periodu umrlo je 327 građana, podaci su Matične službe Grada.

Pored toga što je zabilježen negativan prirodni priraštaj, žalosno je i što stanovništvo sve rjeđe doživljava duboku starost.

Naime, u Matičnu knjigu umrlih od početka godine upisan je veći broj osoba mlađih od 60 godina.

Kako pokazuju posljednji podaci Zavoda za statistiku RS, prosječna starost prilikom umiranja za muškarce bila je 71 godina, a za žene skoro 77  godina.

Od ukupnog broja umrlih svako četvrto lice umre ispod 65 godina starosti.

Mada se u Banjaluci godinama bilježi pozitivan prirodni priraštaj, demografi upozoravaju da je i on više na nivou statističke greške, nego ohrabrujuća slika društva u kojem se nalazimo.

Demograf Aleksandar Čavić, ističe da podaci sa početka godine nisu u potpunosti relevatni, ali svakako održavaju trend koji će u budućnosti zahvatiti i grad na Vrbasu.

On pojašnjava da se u matične knjige upisuju i djeca rođena izvan BiH, za koju je nadležna matična služba grada, a što bi značilo da je broj beba u Banjaluci još i manji.

– Banjaluka je 2016. godine imala rođenih za 131 više nego umrlih, a 2014. godine samo četrdeset. Banjaluka će isto doživjeti sudbinu drugih gradova u Srpskoj, novorođene djece će biti sve manje, dvije krive će zamijeniti mjesta, pa će se i ovdje početi beležiti negativan prirodni priraštaj – ističe on.

Čavić pojašnjava i da se početkom godine, odnosno krajem zime, uobičajeno bilježi manje rađanja, a više umiranja zbog sezonskih bolesti.

U toku prošle godine, u Matičnoj knjizi rođenih izvršeno je 3.324 upisa novorođene djece u Gradu, dok je broj umrlih u Banjaluci 2.417 građana.

Mada se stiče utisak da se posljednjih godina, sve više bračnih parova odlučuje na treće dijete, a što bi moglo da popravi demografsku sliku grada, upućeni pričaju da je isto tako veliki broj parova koji uopšte nemaju djece ili imaju samo jedno dijete.

– Muž i ja imamo stalan posao, riješeno stambeno pitanje, dvoje djece, zbog čega smo se odlučili i na rođenje trećeg djeteta. Vjerujem da ni nama, ni djeci, ništa neće nedostajati. Vidim da u Boriku ima dosta parova koji su nedavno dobili treće dijete u porodici, ali nažalost isto tako imam dosta poznanika koji ne žele da imaju više od jednog djeteta, jer nemaju dobre uslove za život – ispričala nam je mlada mama, koja bi uskoro trebalo da se porodi.

Od 2002. godine prirodni priraštaj Republike Srpske je negativan, a najveća negativna vrijednost zabilježena je u 2015. godini, minus četiri odsto.

Bolesti krvotoka vodeći uzrok smrti

Prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku RS, vodeći uzrok smrti u Srpskoj su bolesti krvotoka.

Od ukupnog broja umrlih, skoro polovina umre od ovih bolesti. Žene umiru od bolesti krvotoka za 8,2 odsto više od muškaraca.

Sljedeći vodeći uzrok smrti su tumori, a muškarci umiru od tumora za 18 odsto više od žena.

(Euro Blic)