Biznis 01.06.2021.

Nevera je ime novog električnog hiperautomobila kompanije Rimac Automobili

ČITANJE: 2 minute

Hrvatska kompanija Rimac Automobili otkrila je ime svog novog električnog superautomobila, a to je Nevera.

Nevera je vrhunska “mašina” koja ima visoke domete, dizajnirana je, razvijena i ručno prozvedena u Hrvatskoj, a ime ovog modela ima svoje značenje i predstavlja nevrijeme, odnosno iznenadnu oluju na moru s vjetrovima koji pušu brzinom do 250 km/h.

Automobil je dobio litij-mangan-nikl bateriju sa 6.960 ćelija i kapaciteta 120kWh u obliku slova “H” postavljenu duž “kičme” iza kokpita. Posjeduje četiri motora koji individualno pokreću točkove i omogućava najnapredniji torque vectoring sistem ikada. Nevera razvija 1.914 KS i 2.360 Nm obrtnog momenta, a ukoliko to podsjeća na Pininfarinu Battistu, nije slučajnost jer je Rimac dobavljač za Pininfarinu, Aston Martin, Ferrari, Hyundai, Koenigsegg i Porsche.

Par jednobrzinskih mjenjača je povezan s prednjim i stražnjim točkovima, Nevera ima domet od 547 kilometara po WLTP ciklusu, a ukoliko se puni pomoću 500kW punjača, baterija će se od 0 do 80 posto kapaciteta napuniti za 19 minuta.

Maksimalna brzina iznosi 416 km/h, a za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je 1,97 sekundi. Automobil iz stanja mirovanja 402 metra prelazi za 8,6 sekundi. a do 300 km/h stiže 9,3 sekunde. To znači da je Nevera marginalno brža i od bolida Formule 1. S obzirom na činjenicu da je automobil težak 2.150 kg, performanse su i više nego impresivne.

“To je to. Ovo je automobil koji sam sanjao kad sam prije deset godina krenuo na ovo ‘nemoguće’ putovanje. Sav naš naporan rad rezultirao je Neverom – našim hiperautomobilom koji obara rekorde. Ovaj automobil stvoren je da nadmaši sve i podigne ljestvicu, da podigne standarde za automobile visokih performansi.

Ne samo u performansama nego i kao zaokruženi, izbalansirani automobil za cestu. Kad smo prvi put predstavili C_Two, postavili smo izuzetno visoke ciljeve. Ali smo od početka tražili načine kako da ih nadmašimo”, objašnjava Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila.

Rimac planira proizvesti 150 primjeraka modela Nevera, a svaki će koštati 2 miliona eura.