Vijesti 29.06.2022.

Nezavisni univerzitet Banjaluka i Institut za afričke studije Ruske akademije nauka iz Moskve održali E-konferenciju

ČITANJE: 1 minuta

U organizaciji Nezavisnog univerziteta Banjaluka i Institut za afričke studije pri Ruskoj akademiji nauka (Moskva), kao i suorganizatori su Univerzitet slobodne države (Bloemfontein, Južna Afrika) održana je E-konferncija na temu “Između obećanja i opasnosti: Afrička sigurnost u 21. vijeku”.

U plenarnom izlaganju skupu su se obratili prof. Hussein Solomon (University of the Free State), ambassador Ilya Rogachev (ambasador Rusije za južnu Afriku), prof. Zoran Kalinić (rector Nezavisnog univerziteta Banja Luka), prof. Leonid Fituni (zamjenik direktora Instituta za afričke studije), prof. Ostoja Barašin (dekan Fakulteta za političke nauke, Nezavisni univerzitet Banja Luka) i doc. dr Dragana Popović (direktor Instituta za naučno-istraživački rad, Nezavisni univerzitet Banja Luka).

Cilj E-konferencije bio je da se kroz otvoreni dijalog i razmjenu mišljena dođe do određenih naučno-stručnih stajališta u pogledu budućeg bezbjedonosnog pejzaža Afrike (regionalni i međunarodni izgledi), rješavanja nesigurnosti Afrike (obećanja i zamke) i nove opasnosti u Africi (izvan konvecionalnih prijetnji ratovanja).

(A. S.)