Vijesti 12.04.2019.

“NI SADA NEMAMO SLOBODNU NEDJELJU ZA PORODICU” Radnici deprimirani zbog nove odluke o radu tržnih centara

ČITANJE: 4 minute

Radimo više od 40 sati sedmično, samo jedan dan nam je slobodan, ali kada dođe inspekcija sve je po zakonu, porazna su svjedočenja radnika u trgovinama koje su i sada otvorene za kupce nedjeljom do 16 časova.

Banjaluka kao najveći grad Republike Srpske omogućio je tržnim centrima da mogu raditi nedjeljom sve do 22 časa, ukoliko njihovi vlasnici to žele.

Za taj rad vikendom nisu im propisani dodatni porezi kada su u pitanju parafiskalni nameti, jedina obaveza im je da na vidno mjesto istaknu novo radno vrijeme, do 18, do 20, 21 čas nedjeljom, do kada god procijene da im je to isplativo.

Sa druge strane, mnogobrojne radnike u tržnim centrima već boli glava od nove odluke. Kako su nam se povjerili, ni ovako nemaju nikakvih prava, nedjeljom već svakako rade i niko ih ne pita da li to žele ili ne – to se podrazumijeva. A, za razliku od uređenih evropskih zemalja, naši radnici pričaju da za to nisu čak ni dodatno plaćeni, sve je uračunato u osnovnu platu i poslodavac nedjelju uopšte ne tretetira kao poseban dan.

– U šihterici piše da radimo 40 sati sedmično, ali radimo mnogo više i od nas traže da o tome lažemo kada dođe inspekcija, pa ispada da je uvijek sve regularno. Dolazimo pola sata prije otvaranja i ostajemo još poslije zatvaranja, niko nas ništa ne pita. Svi smo šokirani najnovijom odlukom jer je to samo preko naših leđa, i ako jedan tržni centar bude otvoren do 22 časa, sigurno će i ostali produžiti radno vrijeme po ugledu na njega – ispričao nam je radnik u jednom marketu čije je ime poznato redakciji.

I ostali sa kojima smo razgovarali vajkaju se da ni ovako nemaju nedjelju za svoju porodicu, a najogorčeniji su na sindikat koji, poručuju, nije ni reagovao da ih zaštiti u tom pogledu. Sada je, kažu, kasno za busanje u prsa i davanje izjava po medijima.

Najveći  tržni centar „Delta Planet“ je odmah po otvaranju počeo da radi sve do 22 časa, i prije nego što je ova odluka zvanično donesena.

Iako smo se i kod nekoliko drugih tržnih centara raspitivali da li će i oni sada krenuti istim stopama, juče nismo uspjeli dobiti tu informaciju. Pojedini još vijećaju da li će produžiti rad nedjeljom i o tome će kažu tek obavijestiti javnost.

Predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS Goran Savanović ponavlja da poslodavci koji se odluče da rade nedjeljom do 22 časa moraju radnicima obezbijediti radnu sedmicu od 40 sati, osmočasovno radno vrijeme, platu u skladu sa Zakonom, opštim kolektivnim ugovorom i Pravilnikom o radu, te dva spojena dana slobodna u toku sednice za odmor.

– Ono sa čime nismo zadovoljni je prvo taj rad nedjeljom za kojeg smatramo da ne treba ni da bude, a drugo, ako postoji mora biti plaćen više. Ne može nedjelja biti tretirana isto kao i četvrtak ili petak, trebalo bi zakonom ili kolektivnim ugovorom regulisati da se taj dan dodatno plaća. Sada ne postoji obaveza poslodavca da radnika u trgovini posebno plati za rad nedjeljom i to je ono što ćemo tražiti dok se ta oblast ne uredi i takav rad potpuno ukine – poručio je Savanović.

Isto tako, potrebno je, kaže, napraviti raspored da jedan radnik radi samo jednu nedjelju mjesečno i da sve ostale budu slobodne i da se smjenjuju drugi radnici.

– Da bi se to postiglo oni moraju zaposliti nove ljude da bi radili nedjeljom i da sistematizacijom predviđena radna mjesta budu popunjena sto odsto a ne kao do sada 60 ili 70  odsto. I to nas dovodi do osnovnog  problema, a to je da oni nemaju radnika ni za ovo radno vrijeme koje imaju sada, a kamoli kada produže radno vrijeme. Poslodavci će izbjegavati novo zapošljavanje i smanjivati broj radnika i umjesto da radi pet radiće jedan ili dva. Vrijeme će pokazati za mjesec dva ili tri da je to promašaj i da se neće moći tako raditi jer prijeti još veći odlazak radnika – procjenuje Savanović.

“Niko ne smije handriti radnike”

Načelnik gradskog Odjeljenja za inspekcijsle poslove Janko Kecman uvjerava da su inspektori uspjeli kontrolisati rad tržnih centara, iz svih oblasti u njihovoj nadležnosti, dok su radili do 16 časova nedjeljom, te da neće imati problema da taj posao nastave raditi i kada budi radili i do 22 časa.

– Inspekcija radi 24 sata, 365 dana u godini i do sada smo subotom i nedjeljom radili i ništa se za nas neće promijeniti, osim što smo dobili jedan dodatak. Mi ćemo kontrolisati i povjeravati da vidimo da li su radnici prijavljeni, osigurani, te da li rade više nego što je to dopušteno – naveo je Kecman.

(Srpskainfo)