Biznis 31.05.2019.

Nijemci zainteresovani za banjalučku „Čistoću“

ČITANJE: 1 minuta

Za banjalučku „Čistoću“ zainteresovana je jedna njemačka kompanija, koja o kupovini većinskog paketa akcija u tom komunalnom preduzeću pregovara sa Mladenom Milanovićem Kajom, saznaje portal Capital.

Naime, njemačka kompanija želi da preuzme upravljanje komunalnim preduzećem „Čistoća“ tako što će kupiti većinski dio akcija koji sada ima „Tržnica“ Banjaluka koja je u vlasništvu Kaje.

Kaja je za Capital potvrdio da je ponuda došla od jedne od najvećih kompanija u Njemačkoj, koja se bavi komunalnim otpadom, da je sastanak sa predstavnicima te kompanije održan prekjuče te da razmatra ponudu.

„Čistoća“ je prošlu godinu završila sa dobiti od 407.388 KM, što je manje u odnosu na godinu ranije kada je imala dobit od 657.697 KM.

Ovo preduzeće zapošljava 228 radnika.

„Tržnica“ Banjaluka je prije tri godine postala većinski vlasnik „Čistoće“. „Tržnica“ je tada za 1,67 miliona KM kupila 24,8 odsto akcija od investicionih fondova, što joj je bilo sasvim dovoljno da poveća svoj vlasnički udio na 51,02 odsto, o čemu smo pisali u tekstu Kaja postao većinski vlasnik banjalučke „Čistoće“.

Milanovićeva kompanija “MG Mind” iz Mrkonjić Grada kupila je 2015. godine i komunalno preduzeće KPL iz Ljubljane. Među osam ponuđača “MG Mind” je ponudio najvišu otkupnu cijenu, odnosno 7,9 miliona evra.

(capital.ba)

.