Vijesti 03.05.2018.

NIKO NEĆE U KAMENORESCE Plata hiljadu KM, ali mladima se ne mili težak i prljav posao

ČITANJE: 3 minute

Od septembra se u Građevinskoj školi uvodi trogodišnji smijer kamenorezac, međutim izazov je kako zainteresovati omladinu za upis ovog deficitarnog zanimanja.

Kamenoresci iz cijele banjalučke regije udružili su se u zahtjevu da se u srednjim školama počne izvučavati obrada i ugradnja kamena, jer svakome od njih trebaju najmanje po dva mlada radnika- na terenu i u radionici. Posla, kažu, ima i previše, ali nikoga da ih naslijedi, iako je plata u proseku hiljadu maraka.

– Nije komplikovano, zdrav, prav mladić može 70 odsto zanata naučiti za dva mjeseca, ali jeste fizički težak posao i prljav. Dobar radnik ako hoće može zaraditi i 1.200 KM, ali milion je problema, mladima se ne da toliko raditi i ubrzo svi ovo napuste- pričaju u porodici Grmuša, koja već četiri decenije ima svoju kamenorezačku radnju. Problema je govore, uvijek bilo u ovoj struci, radnike je teško naći i uglavnom ih sami obučavaju, ali mnogi kada shvate koliko posla ima- sve napuste.

Direktor Građevinske škole Ljuban Bajić potvrdio je da su u razgovoru sa kamenorescima i njihovim potrebama, odlučili da uvedu ovaj novi smjer, odnosno kombinovano odjeljenje sa 12 učenika. Nadaju se da će uspjeti upisati taj broj đaka, jer iskustvo pokazuje da je teško oformiti i jedno zajedničko odjeljenje za deficitarna zanimanja zidar- armirač, pošto djeca mahom izbjegavaju trogodišnje smjerove.

– Vlada opšta klima nezainteresovanosti u porodicama i u društvu za deficitarna zanimanja, iako Grad daje veće stipendije upravo tim đacima. Deca po svaku cenu žele da upišu četvorogodišnju školu, a kasnije ne mogu da prate nastavu, prolaze jedva dvojkom ili trojkom, i na kraju kada ne odu na fakultet, vraćaju se i traže prekvalifikaciju za neki od deficitarnih smjerova – priča Bajić.

On najavljuje obilazak osnovnih škola kako bi malim maturantima predstavili za koje smjerove se mogu obrazovati, a organizovaće i „Dane otvorenih vrata“ u Građevinskoj školi.

–  Najbolje bi bilo da i roditelji pokažu interesovanje i dođu na ove prezentacije sa djecom, jer igraju veliku ulogu pri odabiru njihovog budućeg zanimanja – nagalašava Bajić.

Predstavnik četrdesetak kamenorezaca iz regije Slavko Vukelić, garantuje da sve đake koji završe ovaj zanat čeka siguran posao.

Za vrijeme školovanja, kamenoresci će osigurati i praksu, doručak, kafu i simboličnu dnevnicu za srednjoškolce. Praksa, je naglašava Vukelić, obavezna, pa mladima neće gledati kroz prste i tolerisati izostanke.

– Želimo da mladi ostanu kod nas, da nauče zanat, vrstu kamena i kako se šta obrađuje, jer su sada u ovom poslu sve stare generacije. Nadamo se da će, pored Banjaluke, i u drugim opštinama u regiji biti uveden ovaj smjer, pošto su potrebe stvarno velike- zaključio je Vukelić.

Spomenik i 10.000 KM

U kamenorezačkim radnjama pričaju da posla imaju preko glave, naručuju se nadgrobni spomenici po cijenama od 500 do čak 10.000 KM. Toliku sumu spremni su da plate uglavnom gastarbajteri.

(srpskainfo)