Vijesti 25.06.2024.

Ništa od Radišićeve zgrade: UIO BiH poništila konkurs za kupovinu objekta

ČITANJE: 2 minute

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH poništila je javni konkurs za kupovinu objekta za smještaj zaposlenih u Glavnoj kancelariji UIO u Banjaluci, i objekta za smještaj zaposlenih u Regionalnom centru UIO u Banjaluci, a razlog za ovu odluku je previsoka ponuda od strane Grand Trade, koji je za svoj objekat u centru najvećeg grada u Srpskoj tražio više od 98 miliona KM.

Ova informacija potvrđena je “Nezavisnim novinama” iz UIO BiH, a to praktično znači da zasad nema ništa od kupovine zgrade Grand Trade, koja je u vlasništvu banjalučkog biznismena Mila Radišića, koji je i jedini poslao ponudu Upravi.

“Podsjećamo, 13. decembra 2023. godine UIO je raspisla javni oglas na koji je u predviđenom roku stigla jedna ponuda i to od ponuđača Grand Trade d.o.o. iz Banje Luke, pri čemu je za potrebe kancelarijskog i višenamjenskog prostora (sale za sastanke, prostorije za smještaj servera…), ponuđač dostavio ponudu u iznosu od 71.119.620,00 KM s PDV-om, dok je za potrebe parking prostora dostavljena ponuda u iznosu od 27.451.710,00 KM s PDV-om”, podsjetili su iz Uprave na ponudu Radišićeve firme.

Dalje su naveli da je nadležna komisija pri UIO BIH izvršila evaluaciju ponude, pregleda objekat i utvrdila da je pristigla ponuda imala svu traženu dokumetaciju iz oglasa, kao i da ponuđeni objekat ispunjava sve tražene uslove propisane oglasom. Međutim, problem je bila cijena od gotovo 100 miliona KM koju je tražio Radišić.

“Imajući u vidu da je u Budžetu UIO za nabavku/kupovinu pomenutog objekta u Banjaluci raspoloživ iznos od 67.500.000,00 sa PDV-om, komisija je dala prijedlog da se zbog nedovoljnog iznosa sredstava za realizaciju predmetnog javnog oglasa, isti poništi u cjelosti, pa je u skladu s tim donesena i odluka o poništenju oglasa”, pojasnili su za “Nezavisne novine”.

Podsjećanja radi, Uprava za indirektno oporezivanje BiH, tačnije Glavna kancelarija u Banjaluci, još od 2007. godine pokušava riješiti problem smještaja zaposlenih.

Početna ideja išla je ka tome da se kupi zemljište i da se gradi objekat, ali nisu uspjeli naći rješenje sa banjalučkom Gradskom upravom.

Nakon toga, navode iz ove institucije, Savjet ministara BiH je donio Odluku o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima UIO u kojoj se vrši izmjena na način da će UIO kupiti gotov objekat za smještaj službenika u Banjoj Luci.

“Do danas je UIO u čak pet navrata pokušala da kupi gotov objekat u Banjoj Luci (uključujući i ovaj zadnji pokušaj), međutim i ovi postupci su bili bezupješni. Tako službenici koji rade u Glavnoj kancelariji u Banjoj Luci i službenici zaposleni u Regionalnom centru Banja Luka nastavljaju raditi u iznimno lošim uslovima za rad”, poručili su iz Uprave.