Politika 04.02.2023.

“NJEGOVATI IDENTITET SRPSKOG NARODA” Đokić i Klokić prisustvuju Danima Republike Srpske u Cirihu

ČITANJE: 3 minute

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izrazio je zadovoljstvo što danas u Cirihu prisustvuje obilježavanju Dana Republike Srpske, ističući da je od posebne važnost da se ljudi na ovakvim mjestima okupljaju iz ljubavi i poštovanja prema Srpskoj.

Đokić je naveo da predstavnici institucija Srpske žele da ohrabre Srbe da njeguju kulturu komunikacije i poštovanja prema ideji Republike Srpske i da prenose to na mlade generacije da bi svi zajedno na taj način doprinijeli razvoju privrednih, kulturnih i društvenih aktivnosti, te njegovali identitet srpskog naroda – pismo, jezik, kulturu, običaje, traciciju, pravoslavnu vjeru.

“Upravo to danas činimo u hramu Srpske pravoslavne crkve u Cirihu, a i drugim aktivnostima će biti propraćen naš dolazak povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, u organizaciji srpskih udruženja u Švajcarskoj”, dodao je Đokić.

U hramu Srpske pravoslavne crkve u Cirihu danas je prelomljen slavski kolač povodom praznika Svetog arhiđakona Stefana.

Lomljenju slavskog kolača, osim Đokića, prisustvovali su, između ostalih, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i gradonačelnici Banjaluke, Prijedora i Bijeljine.

U Cirihu će danas biti obilježen Dana Republike Srpske u organizaciji zavičajnih udruženja Republike Srpske u Švajcarskoj.

Predviđeno je i da se ministar Đokić obrati učesnicima Privrednog foruma srpske dijaspore, čiji je cilj promovisanje potencijala Republike Srpske i unapređenje saradnje domaćih i švajcarskih privrednika.

Klokić: Da obilježavanje Dana Republike Srpske bude sve značajnije

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izrazio je nadu da će iz godine u godinu obilježavanje Dana Republike Srpske u Švajcarskoj biti sve značajnije i da će okupljati ljude iz privrede i kulture, kao i Švajcarce koji daju podršku Srpskoj.

Klokić je istakao da mu je veoma drago da i ove godine prisustvuje u Cirihu obilježavanju Dana Republike i čestitao organizatorima.

“Gdje god postoji inicijativa da naš narod proslavlja Dan Republike, mi se u ime institucija vrlo rado odazivamo i pružamo podršku”, naglasio je Klokić, koji je u hramu Srpske pravoslavne crkve u Cirihu prisustvovao lomljenju slavskog kolača povodom praznika Svetog arhiđakona Stefana.

Nastojatelj Uspenjskog hrama u Cirihu protojerej-stavrofor Miroslav Simjonović izjavio je da mu je velika čast da primi goste i ministre iz Republike Srpske, kao i predstavnike opština u Srpskoj.

“Mi doživljavamo naše predstavnike kao očeve. Crkva je majka srpskog naroda i kada narod vidi da mi sarađujemo, da se poštujemo i da se uzajamno pomažemo, to je simfonija Vizantinaca o kojoj su svi maštali. Takvu simfoniju Srbija je imala kod naših svetih Nemanjića i Crkve koju nam je podario Sveti Sava”, rekao je Simjonović.

Lomljenju slavskog kolača, osim ministra Klokića, prisustvovali su ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, te gradonačelnici Prijedora, Banjaluke i Bijeljine.

U Cirihu će danas biti obilježen Dana Republike Srpske u organizaciji zavičajnih udruženja Republike Srpske u Švajcarskoj.

Dan Republike Srpske – 9. januar tradicionalno je obilježen i u Štutgartu u subotu, 28. januara, u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u tom gradu.

(Srna/ N.S)