Vijesti 11.06.2021.

Njemačka skinula BiH sa liste rizičnih zemalja

ČITANJE: 1 minuta

Njemačka je skinula Bosnu i Hercegovinu sa liste rizičnih zemalja, te se BiH ne smatra rizičnim područjem zahvaljujući niskoj stopi zaraze koronavirusom.

Odluka stupa na snagu 13. juna, a Intitut Robert Koch je danas objavio listu od zemalja koje se ne smatraju rizičnim područjima. Putnici koji ulaze u Njemačku avionom moraju prije polaska pokazati negativan rezultat testa, dokaz o vakcinaciji ili dokaz da su prebolovali koronavirus, bez obzira na to jesu li proveli vrijeme u rizičnom području, saopćeno je iz Instituta Robert Koch.

Današnja odluka se odnosi na njemačke državljane, te za sada nije poznato da li će doći do izmjena za državljane BiH koji žele turistički putovati u Njemačku, prenosi Avaz.

Sa liste rizičnih zemalja, osim BiH, uklonjene su i Srbija,  Crna Gora, Armenija, Austrija, SAD, Ukrajina, Kipar, Kosovo,Sjeverna Makedonija, Kanada, Liban, Moldavija i Azerbejdžan.

Rizičnim se ne smatraju ni neke regije u Hrvatskoj, Grčkoj, Švicarskoj, Norveškoj i Portugalu.

Podsjećamo, jučer je i Slovenija je skinula BiH s crvene liste, a odluka vlade će stupiti na snagu u subotu i trajat će do 20. juna. To znači da je omogućen ulazak u Sloveniju bez slanja u karantin, ako osoba podnese dokaz da je prije ulaska neprekinuto boravila najmanje pet dana na području koje nije na crvenom ili tamnocrvenom popisu.

(A.M.)