Njemački kvartet otvara “Jesenju sonatu”

Drugi Internacionalni muzički festival “Jesenja sonata” biće otvoren večeras u Banjaluci i trajaće do 14. oktobra, a ugostiće neka od najznačajnijih imena umjetničke muzike današnjice.

Festival će obuhvatiti pet cjelovečernjih koncerata istaknutih muzičkih umjetnika koji će biti održani u velikoj Koncertnoj dvorani Banskog dvora sa početkom u 20.00 časova.

“Jesenju sonatu” otvoriće renomirani “Henšel kvartet” iz NJemačke – jedan od najuglednijih gudačkih kvarteta današnjice koji će imati cjelovečernji koncert.

Sutra, drugog dana Festivala predstaviće se renomirana domaća umjetnica koja je postigla zapažene rezultate na svjetskoj sceni – violinistkinja Jovana Raljić iz Banjaluke i njen gost, istaknuti pijanista i klavirski pedagog sa adresama u Austriji i Iranu Hafez Babašahi.

U subotu, 12. oktobra, biće održan koncert izuzetnog trija koji čine Edin Karamazov /lauta/, Dani Bošnjak /flauta/ i Aleksandar Milošev /violina/.

Četvrti dan Festivala biće posvećen violončelu i klaviru, a u goste dolaze solisti sa Akademije u Novom Sadu – violončelista Marko Miletić i pijanista Mihajlo Zurković.

Zavjesu na drugi Internacionalni muzički festival “Jesenja sonata” spustiće čuvena italijanska pijanistkinja Eliza Tomelini – prva žena pijanista koja je izvela prvu verziju Listovih transcendentalih koncertnih etida iz 1838. godine u autentičnom izvođenju.

Direktor Kulturnog centra Banski dvor Mladen Matović rekao je ranije da ova ustanova kulture nastavlja sa praksom organizovanja reprezentativnih kulturnih sadržaja u vlastitoj produkciji.

“Ovaj festival je već nakon prvog izdanja snažno odjeknuo u regionalnim okvirima i dobio izuzetno pozitivne recenzije stručne kritike. Koncerti su bili maksimalno posjećeni, te je svima nama u Banskom dvoru dao svojevrstan vjetar u leđa i pokazatelj da smo na pravom putu”, istakao je Matović.

Pokrovitelji “Jesenje sonate” su grad Banjaluka, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, dok je banka partner Kulturnog centra Banski dvor – Adiko banka.

(Srna)

ANALIZA: Kako su po izbornim jedinicama raspoređene Nešićeve i Pavićeve pristalice u DNS-u?

Godinu dana nakon posljednjih opštih izbora, DNS preživljava najteže trenutke od osnivanja. Nekad čuvena “šestorka” unutar ove stranke, redom miljenici Marka Pavića, podijelila se u dva tabora, s dobrim izgledima da Nenad Nešić preuzme vođenje stranke, i pored svih protivljenja. Ako se desi suprotno, postaviće se pitanje daljeg opstanka DNS-a na politićkoj mapi RS. Krenimo

Smijeh i dječja pjesma na otvaranju “Snješkova”

Mališane je zabavljala vesela i raizgrana ekipa iz banjalučkog dječijeg hora “Vrapčići”. “Snješkovo” je, nakon sedam godina, po svom sadržaju ostalo jedinstveno u Banjaluci i regiji i dokazano je dječiji kulturni brend grada na Vrbasu i cijele Republike Srpske. Program za nedjelju 11 – predstava “Lažucka Izmišljotinić” 12 – kao Snješko, S kao slatkiš 13

SOCIJALISTI PREDLAŽU: Dragutin Škrebić kandidat za načelnika opštine Teslić

Opštinski odbor Socijalističke partije u Tesliću ne namjerava da ima pasivnu ulogu na lokalnim izborima iduće godine, o čemu svjedoči i objava SP na društvenim mrežama da za načelnika ove opštine predlažu Dragutina Škrebića, odnedavnog direktora Inspektorata Republike Srpske i ranijeg predsjednika Unije udruženja poslodavaca RS. Objavu prenosimo u cijelosti. “Dana 12. 12. 2019. godine