Njemački kvartet otvara “Jesenju sonatu”

Drugi Internacionalni muzički festival “Jesenja sonata” biće otvoren večeras u Banjaluci i trajaće do 14. oktobra, a ugostiće neka od najznačajnijih imena umjetničke muzike današnjice.

Festival će obuhvatiti pet cjelovečernjih koncerata istaknutih muzičkih umjetnika koji će biti održani u velikoj Koncertnoj dvorani Banskog dvora sa početkom u 20.00 časova.

“Jesenju sonatu” otvoriće renomirani “Henšel kvartet” iz NJemačke – jedan od najuglednijih gudačkih kvarteta današnjice koji će imati cjelovečernji koncert.

Sutra, drugog dana Festivala predstaviće se renomirana domaća umjetnica koja je postigla zapažene rezultate na svjetskoj sceni – violinistkinja Jovana Raljić iz Banjaluke i njen gost, istaknuti pijanista i klavirski pedagog sa adresama u Austriji i Iranu Hafez Babašahi.

U subotu, 12. oktobra, biće održan koncert izuzetnog trija koji čine Edin Karamazov /lauta/, Dani Bošnjak /flauta/ i Aleksandar Milošev /violina/.

Četvrti dan Festivala biće posvećen violončelu i klaviru, a u goste dolaze solisti sa Akademije u Novom Sadu – violončelista Marko Miletić i pijanista Mihajlo Zurković.

Zavjesu na drugi Internacionalni muzički festival “Jesenja sonata” spustiće čuvena italijanska pijanistkinja Eliza Tomelini – prva žena pijanista koja je izvela prvu verziju Listovih transcendentalih koncertnih etida iz 1838. godine u autentičnom izvođenju.

Direktor Kulturnog centra Banski dvor Mladen Matović rekao je ranije da ova ustanova kulture nastavlja sa praksom organizovanja reprezentativnih kulturnih sadržaja u vlastitoj produkciji.

“Ovaj festival je već nakon prvog izdanja snažno odjeknuo u regionalnim okvirima i dobio izuzetno pozitivne recenzije stručne kritike. Koncerti su bili maksimalno posjećeni, te je svima nama u Banskom dvoru dao svojevrstan vjetar u leđa i pokazatelj da smo na pravom putu”, istakao je Matović.

Pokrovitelji “Jesenje sonate” su grad Banjaluka, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, dok je banka partner Kulturnog centra Banski dvor – Adiko banka.

(Srna)

DODIK: Izetbegovićevo negiranje ustavne strukture uvod u propast BiH

Izjava Bakira Izetbegovića da će u Savjetu ministara biti mjesta samo za stranke koje entitete podrede instituicijama BiH, dodatno je otežala pregovore o formiranju nove vlasti. Ovu izjavu, predstavnici SNSD-a smatraju ucjenom i smišljenom provokacijom. Istovremeno, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavljuje da je ta stranka počela aktivnosti za formiranje Savjeta ministara, u kojem će, kažu,

RAJČEVIĆ: Tri principa reforme visokog obrazovanja

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će se koncept reforme visokog obrazovanja zasnivati na tri principa – internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija.

ZANIMLJIVA IZLOŽBA Kreativni đaci bude svijest o zdravoj hrani

Slatkiši i sokovi bez šećera, zdrave žitarice, razne vrste voća i povrća, zimnica i ajvar krasili su danas štandove ispred Osnovne škole “Jovan Cvijić” u banjalučkom naselju Kočićev vijenac, čiji su učenici organizovali izložbu zdrave hrane.