Politika 16.04.2021.

Njemački ministar Michael Roth: Crtanje novih granica na Balkanu je opasan put

ČITANJE: 1 minuta

Njemački ministar za evropske poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Michael Roth poručio je da je crtanje novih granica opasan put za zemlje Zapadnog Balkana.

“Zemlje Zapadnog Balkana imaju budućnost samo kao multietnička i multireligijska društva. Regionalno pomirenje i saradnja ključevi su mira, demokratije i prosperiteta. Crtanje novih granica je opasan put”, napisao je Roth.

Njegova poruka dolazi kao odgovor na navodne “non papere” u kojima se pojavljuju ideje ustavnih izmjena, a idu čak i do cijepanja nezavisnih država poput BiH i pripajanja određenih teritorija drugim zemljama u susjedstvu.

Sjedinjene Američke Države su prije nekoliko dana jasno poručile da je BiH suverena i nezavisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom i da entiteti nemaju budućnost van BiH. Iz Delegacije Evropske unije u BiH su kazali da su posvećeni suverenitetu, cjelovitosti i teritorijalnom integritetu BiH, prenose Klix.ba.

“Evropska unija je nedvosmisleno posvećena suverenitetu, cjelovitosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. To smo više puta ponovili i naš stav je čvrst i nepromijenjen”, rečeno je u zajedničkoj izjavi delegacije Evropske unije, šefova misija zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini i komandanta EUFOR-a.

(A.M.)