Vijesti 27.12.2018.

NOBILO: Mir u Banjaluku će se vratiti jedino kad se nađu Davidove ubice

ČITANJE: 2 minute

Advokat Anto Nobilo, koji je bio uključen u istragu smrti mladog Davida Dragičević, komentirao je u Novom danu proteste u Banjoj Luci i represiju policije nad građanima. 

Dok se Davidovo ubistvo ne riješi problem će rasti i rasti, smatra Nobilo koji kaže da je prije dva mjeseca sve bilo blizu zaključenju istrage i pronalasku počinitelja.

“Početak je krenuo katastrofalno, bilo je očigledno da im se ne da rješavati taj sučaj, proglasili su ga preuranjeno nesretnim slučajem… Možemo reći da je vlast loše, nespretno, neprofesionalno reagovala. Nije se smjelo dogoditi da u devet mjeseci nisu otkrili što se dogodilo. To je problem funkcionisanja BiH kao države, to je veći problem, upravo to što policija nije razriješila ubistvo, govori da vlast nije omiljena u narodu, da ima dosta problema u funkcionisajnju države tako da se slučaj lako odvukao u političke vode”, rekao je Nobilo.

Smatra da je vlasti u interesu da se pronađe počinitelj jer je to najbolji način da se vrati mir u Banja Luku, a da političarima koji su se uključili u proteste nije cilj rješavanje ubistva nego ‘razmontirati’ Milorada Dodika.

Nobilo kaže da su za vrijeme dok je on bio uključen u istragu utvrdili vrijeme smrti, mjesto, način smrti i osobe koje su s Davidom bile u kontaktu neposredno prije i za vrijeme smrti.

“Vrlo je malo trebalo da se rasvijetli do kraja, a to je problem funkcionisanja te države”, smatra Nobilo.

Kaže da su se protesti odvijali u dvije faze – u početku je “Pravda za Davida” bila građanski pokret, ali se oko izbora infitrirala politika. Ipak, ističe da je vlast ta koja mora riješiti slučaj i da je sve preraslo u protest protiv funkcionisanja države.

Dodaje da se u BiH probijaju nacionalni torovi te da je dobro da je Komšić izabran u Predsjedništvo jer u nacionalnim torovima političari drže ljude u strahu kako bi mogli njima upravljati.

“Možda su ovi protesti početak uređenja BiH u nekom modernom evropskom smislu i priznavanja ljudskih prava van nacionalnosti”, misli Nobilo.

(N1)