Vijesti 10.10.2016.

“Nova generacija” obilježila sedmicu djeteta

ČITANJE: 2 minute

Povodom Međunarodne sedmice djeteta Udruženje “Nova generacija” je 7. oktobra, u Muzičkom paviljonu „Petar Kočić“, organizovalo izložbu fotografija, kreativne radionice, te “živu biblioteku”.

Prva sedmica oktobra posvećena je najmlađima i tada se širom svijeta organizuju različiti događaji koji skreću pažnju na njihov položaj i neophodnost zaštite dječijih prava.

Udruženje “Nova generacija” posvećeno je radu sa djecom, njihovoj zaštiti, te unapređenju njihovog položaja u društvu. Posjetioci su ovim putem imali priliku da upoznaju članove “Nove generacije”, popričaju sa njihovim volonterima, te učestvuju u zanimljivim sadržajima.

U sklopu udruženja djeluju Prihvatna stanica za djecu zatečenu u skitnji i prosjačenju, Dnevni centar, savjetodavna linija Plavi telefon, kao i psihološko savjetovalište. Najprepoznatljivija usluga “Nove generacije” jeste upravo Plavi telefon (080 05 03 05), linija koju zovu djeca i mladi, ali sve češće i roditelji, kojima su potrebni savjet i podrška kako bi prevazišli probleme na koje nailaze.

“Tokom tri godine rada, Plavi telefon zazvonio je više od 2.500 puta, a broj poziva se konstantno povećava. Sve više djece koja se susreću sa nasiljem, zlostavljanjem ili problemima sa vršnjacima, ili u porodici, prepoznaje Plavi telefon kao sigurno mjesto gdje mogu pričati o svom problemu. Ohrabrujuće je to što oni sve češće dijele svoje probleme sa nama i traže savjet kako da prevaziđu određenu situaciju”, poručili su iz udruženja “Nova generacija”.

Pozivi su anonimni i besplatni, a između volontera i mališana koji zovu se stvara povjerljiv odnos. Za sada je linija otvorena svakim radnim danom od 9 do 17 časova, a težnja udruženja je da Plavi telefon u budućnosti bude na raspolaganju 24 sata, sedam dana u nedjelji, kako bi oni koji pozivaju Plavi telefon mogli da dobiju podršku u svako doba dana ili noći.

Zahvaljujući prijateljstvu sa kompanijom m:tel, pozivi na broj 080 05 03 05 su besplatni za sve mališane iz Bosne i Hercegovine, bez obzira na mrežu. Plavi telefon možete dobiti i putem e-mail savjetovanja preko www.plavitelefon.ba.