Vijesti 26.02.2017.

Novi detalji o bratu i sestri iz Banjaluke: Usvojeni po principu “potpisuj i ne pitaj”

ČITANJE: 3 minute

„EuroBlic“ je u posjedu materijalnih dokaza iz kojih se jasno vidi da je postupak usvojenja brata i sestre Severina (16) i Svjetlane B. (13) obavljen po rekordno brzoj proceduri koja je završena za svega nekoliko mjeseci.

– Upravo zbog ovog slučaja prošla sedmica izazvala je pravu dramu u banjalučkom Centru za socijalni rad, gdje je na službenike vršen nevjerovatan pritisak kako bi između ostalog iz spisa o usvojenju brata i sestre uklonile zabilješke u kojima navode da uopšte nisu imali detaljniji kontakt sa strankama i da je sve urađeno po ubrzanoj procedure – ispričao je odlično obavješteni izvor „EuroBlica“.

Ovo je ujedno očigledan primjer navođenja na krivično djelo falsifikovanja službenih knjiga. Odgovore iz banjalučkog Centra za socijalni rad o ovim kao i drugim pitanjima u vezi slučaja usvojenja, koja smo zatražili prije nekoliko dana nismo dobili.

Pokušali smo prekjuče da stupimo u kontakt sa direktorkom Centra za socjalni rad u Banjaluci, Verom Sladojević, ali ona nije odgovarala na naše pozive.

Najbliži rod usvojenih i sestra od tetke Aleksandra Jokić koja ne staje u borbi da dođe do zvaničnih informacija o najmilijima u međuvremenu se za pomoć obratila i Ministarstvu pravde BiH.

– Obzirom da su Severin i Svjetlana državljani BiH obratila sam se ministarstvu sa molbom u kojoj sam objasnila hronologiju cijelog slučaja. Od njihovog boravka i razdvajanja po domovima u Banjaluci i Doboju do dolaska rođaka iz Kanade i postupka usvojenja koji je završen za dva mjeseca – ispričala je Jokićeva.

Navodi da je u početku bila u dobrim odnosima sa usvojiteljima, ali da je sve počelo da se ruši u martu 2016. kada joj je Severin iz Kanade poslao poruku u kojoj navodi da mu prijete kako će ga vratiti u dom kod Doboja. Posljednja informacija kako navodi Jokićeva stigla je od rođake koja je uspjela kontaktirati usvojitelje u Kanadi, koji su prvo kako kaže odgovorili da su djeca u školi, a na kraju ipak, priznali da su u ustanovi zatvorenog tipa, ne željeći otkrivati lokaciju te ustanove.

Obzirom da su joj onemogućeni kontakti sa bratom i sestrom u Kanadi, Jokićeva je prošle sedmice dostavila zahtjev Centru za socijalni rad Banjaluka da joj odgovore gdje se nalaze Severin i Svjetlana. Odgovor nije dobila.

“EuroBlic” saznaje da je svega dva dana nakon što je u Centar primljen zahtjev Jokićeve, došao novi zahtjev u kojem usvojitelji traže raskid usvojenja. Ovu informaciju za “EuroBlic” je potvrdio advokat Nebojša Milanović, pravni zastupnik porodice koja je usvojila brata i sestru. Milanović je kratko odgovorio da detaljnije informacije o ovom slučaju ne može iznositi, jer nije ovlašten od strane svojih klijenata. Potvrdio je takođe raniju informaciju da djeca nisu imala nikakvih problema, te da su potpuno zdrava otputovala za Kanadu.

Iako se radi o zaštićenim podacima, našem listu je potvrđeno da su Svjetlana i Severin, iako od decembra 2015. žive u Kanadi i dalje prijavljeni na adresi u Jakupovcima kod Laktaša.

usvojena djeca banjaluka

Pomoćnik ministra pravde BiH za međunarodnu pravnu pomoć potvrdio je da je upoznat sa molbom Aleksandre Jokić, ali da su ministarstvu vezane ruke kada su u pitanju Kanada, Australija i SAD.

– Sa ovim zemljama mi nemamo potpisane konvencije i jedino što možemo jeste da ljudski zatražimo da nam pomognu u ovom slučaju i vidimo šta mogu učiniti – objasnio je pomoćnik ministra pravde BiH Nikola Sladoje.

(Blic)