Biznis 04.03.2018.

Novi radnici i mašine prepolovili zaradu Čistoće

ČITANJE: 2 minute

Preduzeće “Čistoća” je prošlu godinu završilo sa dobiti od 657.697 maraka, što je dvostruko manje u odnosu na godinu ranije kada je ovo preduzeće ostvarilo plus u poslovanju od 1,21 milion maraka.

U finansijskom izvještaju “Čistoće” navedeno je da su ukupni prihodi u 2017. godini iznosili 10,79 miliona maraka, što je za 548.494 marke više u odnosu na godinu ranije. S druge strane, rashodi “Čistoće” u 2017. godini iznosili su 10,02 miliona maraka i za 983.007 maraka više u odnosu na 2016. Najviše novca preduzeće je zaradilo od prodaje učinka na domaćem tržištu i povezanim pravnim licima i to 9,50 miliona maraka.

Kada je riječ o rashodima, najviše novca “Čistoća” je potrošila na zarade, naknade zarada i ostale lične rashode i to 3,27 miliona maraka. Ovi troškovi povećani su u odnosu na godinu ranije za 282.916 maraka. Preduzeće je na kraju prošle godine imalo 220 radnika, što je za 18 više nego 2016. godine.

Ukupne obaveze “Čistoće” na kraju prošle godine iznosile su 1,73 miliona maraka, što je za 165.617 maraka više u odnosu na stanje krajem 2016. godine. Sve obaveze odnose se na kratkoročne, dok preduzeće nema dugoročnih obaveza.

Direktor “Čistoće” Aleksandar Bajić je rekao da je dobit smanjena jer je lani povećan broj radnika što je, kako je dodao, nosilo i veća izdvajanja za plate.

– Pored toga imali smo veća ulaganja u investicije, adaptiran je objekat Uprave preduzeća, kupljena je nova mehanizacija za odvoz smeća i za zimsku službu, a koja je bila neophodna za rad – dodao je Bajić.

Kazao je da su na konačni rezultat uticali i problemi kod naplate njihovih usluga.

– Najveći problem je naplata usluge za odvoza smeća i to prije svega kod domaćinstava, te samostalnih preduzetnika pa ostalih korisnika usluga. Neplatiše tužimo i za svaku tužbu platimo taksu. U velikom broju slučajeva kada dobijemo presudu u našu korist na kraju se ispostavi da dug nije naplativ i onda taj iznos moramo isknjižiti – rekao je Bajić i dodao da na sudskim troškovima i nenaplativim dugovanjima imaju veliki gubitak.

Istakao je da je preduzeće racionalnim poslovanjem uspjelo da smanji gubitke koje je imalo 2013. i 2014. godine.

– Sredinom 2014. godine preuzeo sam upravljanje firmom i od tada je polako smanjivan minus. Bilježimo stalno pozitivne rezultate. Ne možete svake godine imati ekstra profit, jer da bi se efikasno radilo potrebno je uložiti u mehanizaciju ili veći broj radnika i tada dolazi do manje dobiti – kazao je Bajić.

(Glas Srpske)