Vijesti 11.08.2018.

NOVO OGRANIČENJE Brzina na zapadnom tranzitu do daljeg 40 kilometara na sat?

ČITANJE: 2 minute

Sanacija kolovozne trake na zapadnom tranzitu 500 metara prije kružnog toka kod Lauša, gdje je nedavno postavljeno novo ograničenje brzine od 40 kilometara na sat, počela je u petak, potvrdili su u “Putevima RS”.

U preduzeću “Putevi RS” kažu da postupaju po nalogu Ekološkog inspektorata, Odjeljenja za inspekcijske poslove, koji je donio rješenje da se problem buke na tom dijelu magistralnog puta riješi u tri faze.

“Postupamo po rješenju Ekološkog inspektorata, koji nam je dao rok od 30 dana za popravku kolovozne trake”, rekli su u “Putevima RS”.

Da li će se ograničenje brzine sa 40 vratiti na 70 kilometara na sat na tom dijelu zapadnog tranzita, kako je bilo donedavno, u “Putevima RS” kažu da to ne zavisi od njih.

“Mi smo izjavili žalbu na rješenje Ekološkog inspektorata, sada čekamo odluku Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS”, kazali su u “Putevima RS”.

Do smanjenja brzine na zapadnom tranzitu, od pasarele do kružnog toka kod Lauša, došlo je nakon dvogodišnjih žalbi jednog stanovnika, koji se žalio na buku koja nastaje kada automobili pri velikoj brzini pređu preko poklopca koji nepravilno naliježe na rub šahta.

U Odjeljenju za inspekcijske poslove kazali su da je smanjenje brzine bila tek prva faza rješavanja ovog problema.

“Prva faza rješenja je usporavanje saobraćaja, za koje je preduzeće ‘Putevi RS’ imalo 10 dana za izvršenje. Druga faza je sanacija kolovozne trake u roku od 30 dana, a treća faza je izgradnja zidova, odnosno bukobrana, u roku od 90 dana”, rekli su u tom odjeljenju.

U Odjeljenju za inspekcijske poslove su objasnili da je žalbe podnio mještanin koji živi u neposrednoj blizini magistralnog puta.

“On je dao dio svog imanja da se izgrade magistralni put i pasarela. Zbog toga smo mu morali izaći u susret i pokušati na sve načine smanjiti emisiju buke, koja ometa njegov svakodnevni život”, kažu u Odjeljenju.

Odgovor iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, na pitanje da li će se i kada brzina na magistralnom putu vratiti na 70 kilometara na sat, do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nismo dobili. U “Vodovodu” kažu da i dalje nisu dobili nalog za zamjenu ili popravku spornog šahta.

Vozači su ogorčeni na novo ograničenje brzine i kažu da nije u redu da ograničenje na magistralnom putu bude samo 40 kilometara na sat.

Građanin Boris S., koji svaki dan vozi tom dionicom, kaže da je siguran da će nastati ogromne gužve ako se ovo ograničenje zadrži.

“U pitanju je ipak magistralni put, logično bi bilo da je ograničenje 70 kilometara na sat”, rekao je ovaj građanin.

(Nezavisne)