Biznis 27.03.2019.

“NOVOSTI”: “M:tel” iznenađen neistinama direktora RAK-a Predraga Kovača

ČITANJE: 4 minute

“M:tel” je pozvao direktora Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ Predraga Kovača da objavi rezultate sprovedene analize o maloprodajnom tržištu audiovizuelnih medijskih usluga i sadržaja, koje ona nije objavila iako je bila dužna, pišu danas “Večernje novosti”.

List navodi da je ova analiza tržišta sprovedena, ali iz nepoznatih razloga nikada nije ugledala svjetlo dana.

“Bez sumnje je da bi ova analiza pokazala sve, pa i podatke, o dominantnosti, koje RAK, iz nekog razloga, želi da sakrije od javnosti”, smatra list.

“Novosti” ocjenjuju da bi RAK morao da objasni javnosti zašto nije objavio analizu tržišta, iako je sve ostale sprovedene analize objavljivao, te da “odgovori da li se na taj način štite određeni operateri, a na štetu cijelog tržišta komunikacija BiH”.

Da li ima srpske uzurpacije medija i telekomunikacija u BiH i želi li neko da Republiku Srpsku uvuče u tu igru, kojom pokušava da se podrži jedan od kablovskih operatera u BiH kako bi učvrstio monopol na teritoriji BiH, su nedoumice koje su se pojavile poslije iznošenja sugestije o mogućem monopolu “M:tel-a” na konferenciji za novinare odlazećeg predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića, ističe list.

List navodi da prilikom javnog prozivanja “M:tel-a”, firme kćerke “Telekoma Srbije”, niko iz RAK-a nije naveo da je od privatizacije “M:tel-a” u proteklih deset godina “M:tel” uplatio blizu milijardu maraka poreza – polovinu indirektnih, a polovinu direktnih, već su tendenciozno iznesene paušalne optužbe o monopolu.

“Isto tako nije ni spomenuo da je za isti period od privatizacije `M:tel` investirao u BiH milijardu maraka, te još jednu milijardu maraka isplatio za dividende. Postavlja se pitanje šta je sporno u tome da takva kompanija kupi jednog kablovskog operatera”, pišu “Novosti”.

List je ocijenio iznenađujućim i izjave generalnog direktora RAK-a kojima je nedavno optužio “M:tel” za monopol nad komunikacijskim tržištem, a bez dokaza u vidu analize, koja i jeste ključ i nikada nije objavljena.

List podsjeća da je Kovač “u društvu” Zvizdića 10. marta u Sarajevu izjavio da su, prema saznanjima RAK-a, “Telerad” iz Bijeljine i “Blic net” iz Banjaluke u vlasništvu “M:tel-a”, dok je na jednoj od sjednica Konkurencijskog savjeta odbijen zahtjev “M:tel-a” da kupi “Elta kabel Banjaluka”.

“Novosti” navode da se postavlja pitanje šta je direktor RAK-a uradio da spriječi monopol pojedinih telekom operatera i za koga radi.

“Neka od pitanja koja su se takođe nametnula poslije izjava direktora RAK-a je i da li je RAK sproveo analizu tržišta distribucije audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, odnosno maloprodajno tržište distribucije TV sadržaja, da li je utvrdio monopol ili dominantnost određenog opeatera na ovom tržištu i, ako jeste, zašto to nije objavio”, piše list.

Kako se navodi, iz “M:tel-a” su poručili da su iznenađeni javnim nastupom direktora RAK-a, koji se upustio u neistinito komentarisanje procesa, koji se vode pred organima za koje direktor RAK-a uopšte nije nadležan.

“Ovo se može tumačiti kao namjera da se kompaniji `M:tel` nanese šteta i naruši ugled u situaciji kada legitimno i potpuno transparentno provodi svoju poslovnu strategiju u skladu sa zakonskim procedurama. Pozivamo direktora RAK-a da, s obzirom na date izjave, objavi rezultate sprovedene analize o maloprodajnom tržištu audiovizuelnih medijskih usluga i sadržaja, jer se radi o postupcima koji su u nadležnosti institucije kojom upravlja, a koje ona, iako je bila dužna, nije objavila”, kažu u “M:tel-u”.

Na pitanje “Novosti” da li je tačno da kompanija “M:tel” ima monopol nad komunikacijskim tržištem i da li postoji bojazan da će “M:tel” preuzimanjem manjih kablovskih operatera steći monopol na ovom tržištu, u Konkurencijskom savjetu BiH vraćaju lopticu u dvorište RAK-a, navodi list.

Za medije su poručili da se RAK bavi analizom tržišta komunikacija i da posjeduje te podatke.

Konkurencijski savjet ističe da odluke donosi isključivo prema Zakonu o konkurenciji BiH i da se svaka od njih može pročitati na njihovom sajtu, navodi list.

(Srna)