NSRS: Održana stručna rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o Garantnom fondu RS

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Garantnom fondu Republike Srpske predviđeno je da ovaj fond osim pojedinačnih garancija izdaje i garancije za kredite odobrene isključivo ciljanim grupama kreditnih dužnika – privrednicima, rekla je danas pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Snježana Rudić.

Ona je na stručnoj raspravi o ovom nacrtu zakona u Banjaluci pojasnila da to znači da će Garantni fond moći davati garancije na portfelj kredita kojeg određeni finansijski posrednik odobrava uz prethodno dogovorene uslove sa finansijskim posrednikom, bilo da su to banke ili mikrokreditne organizacije.

Rudićeva je navela da je portfeljno garantovanje uobičajeno u svijetu i da javni sektor svojim garancijama prikuplja, promoviše i afirmiše privatni finansijski sektor koji izdavanje kredita vrši isključivo vlastitim finansijskim izvorima.

Predsjednik Odbora za finansije i budžet Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić rekla je da je ovim zakonskim rješenjem predviđeno da se poboljšaju uslovi poslovanja privrednika i Garantnog fonda Republike Srpske.

“Ovaj nacrt zakona omogućava da preduzetnici mogu da rade sa centralnim registrom hartija od vrijednosti, a značajnija izmjena odnosi se na uključivanje sektora trgovine u mogućnost dobijanja garancija pri pristupu finansijskim sredstvima, te garantovanje za refinansiranje određenih kredita koji nisu bili pokriveni garancijama”, istakla je Stojičićeva.

Predstavnik Unije Udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić smatra da predložene izmjene i dopune Nacrta zakona o Garantnom fondu Republike Srpske pomažu tehnološki razvoj privrede, jer idu u korist privrede s obzirom da su u korištenje garancija uključena i trgovina koja je do sada bila isključena.

“Ovim se podiže maksimalna granica sa 50 na 70 odsto garantovanja na angažovana sredstva i uvode se garancije na obveznice kojim privrednici mogu doći do iznosa kreditnih finansijskih sredstava”, istakao je Trivić.

On je podsjetio da Udruženje poslodavaca priprema sa Vladom Republike Srpske jednu kreditnu liniju gdje bi trebalo da bude dvije godine grejs period, rok otplate 10 godina sa garantovanom kamatnom stopom.

“U paketu sa ovim bilo bi dobro da doće do usvajanja konačnog zakona, kako bi Garantni fond Republike Srpske mogao pomoći privrednicima da podignu veći iznos kredita sa dužim periodom otplate”, zaključio je Trivić.

Direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar rekao je da se ovim nacrtom zakona Grantni fond omogućava firmama, kompanijama i svim ostalim koji su obuhvaćeni u zakonu da lakše dođu do kredita za svoje investicije za obavljanje poslovne djelatnosti.

“Ovim nacrtom zakona biće ukinuto ograničenje za finansiranje trgovačke djelatnosti malih i srednjih preduzeća”, istakao je Krčmar.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u julu ove godine Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Garantnom fondu Srpske, koji se donosi s ciljem prilagođavanja poslovnih aktivnosti ovog fonda potrebama i uslovima tržišta i radi jačanja konkurentnosti privrednih društava poboljšanjem pristupa finansijskim sredstvima.

Skupštinski Odbor za finansije i budžet održao je danas u Banjaluci stručnu raspravu o ovom Nacrtu zakona.

Potpisan protokol o saradnji

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević i direktor Garantnog fonda Srpske Radivoj Krčmar danas su u Banjaluci potpisali protokol o saradnji.

Cilj Protokola jeste koordinacija aktivnosti, prije svega, na sprovođenju mjera za unapređenje proizvodnje, posebno industrijske, većem stepenu proizvodne finalizacije, podršci razvoju klastera s ciljem osiguranja novih tržišta, kao i programima malih i srednjih preduzeća i preduzetnika radi zapošljavanja i samozapošljavanja nezaposlenih lica, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Petričević je rekao da će biti pripremljen plan zajedničkih aktivnosti na godišnjem nivou, kako bi kroz organizaciju sastanaka, konferencija i drugih događaja privrednicima bilo omogućeno stručno usavršavanje.

“Krajnji cilj je poboljšavanje uslova poslovanja i unapređenje konkurentnosti naše privrede”, rekao je Petričević.

(Srna)

DODIK: SNSD nije za prolongiranje izbora

Predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milora Dodik rekao je za RTRS kada je u pitanju odgađanje izbora očigledno kršenje zakona. – Zakon dozvoljava da se mogu odgoditi maksimalno 30 dana – rekao je Dodik i naveo da postoje spekulacije oko izbora. Naveo je da SNSD nije za prolongiranje izbora. – SNSD smatra da

ŠVEDSKA BI MOGLA OSTATI IZOLOVANA OD OSTATKA SKANDINAVIJE: Susjedne države odbijaju otvoriti granice

Uskraćivanje Šveđanima slobode kretanja preko granica nordijskih država koje se oporavljaju od pandemije koronavirusa predstavljalo bi političku odluku za koju nema opravdanja u zdravstvenoj situaciji, kazala je u utorak švedska ministrica spoljnih poslova Ann Linde. U periodu kada brojne evropske države traže način kako smanjiti restrikcije pri putovanjima tokom ljeta, u nordijskoj regiji su zabrinuti

Državljani Republike Srpske i BiH doputovali iz Rusije

Na Aerodrom Banjaluka večeras je sletio avion “Er Srbije” kojim je iz Rusije doputovalo oko 70 državljana Republike Srpske i BiH. Na ovom letu je i oko 70 državljana Srbije, koji će dalje nastaviti put za Beograd. Avion su dočekali ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević i porodice

CVIJANOVIĆ: SNSD je spreman za lokalne izbore, nije bitno da li su u oktobru ili novembru

SNSD je potpuno spreman za lokalne izbore bez obzira da li će biti održani u oktobru, novembru ili će biti pomjereni, a izborni cilj je osvajanje 80 odsto glasova, izjavila je večeras potpredsjednik ove stranke Željka Cvijanović. Cvijanovićeva je navela da je tokom sastanka u Istočnom Sarajevu Izvršnog komiteta SNSD-a sa rukovodstvima opštinskih i gradskih

Ustavni sud BiH će se proglasiti nenadležnim za odluku CIK-a?

Ustavni sud BiH mogao bi se proglasiti nenadležnim da razmatra zahtjev SNSD-a da preispita odluku CIK BiH na osnovu koje su lokalni izbori sa 4. oktobra odgođeni za 15. novembar ove godine. Ovo je stav većine pravnih stručnjaka u BiH kada je u pitanju zahtjev SNSD-a, koji je danas i zvanično uputio taj zahtjev. “Uvjereni

ĆERANIĆ: BiH postaje država zatočenik migranata, EU da se oglasi

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić ocijenio je da izostanak zvanične reakcije BiH na migrante iz Pakistana koji ne žele da otkriju svoj identitet navodi na pomisao da BiH postaje država “zatočenik migranata”. On je naveo da migranti koji ne žele da otkriju identitet, treba da idu u zatvor, te da su oni

ĐOKOVIĆ POTVRDIO: Još dva vrhunska tenisera na “Adria Touru”

Predstojeći Adria Tour, koji će sigurno biti održan u Beogradu i Zadru, dobio je još dva vrhunska učesnika.  Uz najboljeg tenisera svijeta, Novaka Đokovića, u Beogradu će nastupiti Dominik Tim, Grigor Dimitrov i Aleksandar Zverev, a nastup u Zadru potvrdili su Marin Čilić i Borna Ćorić. Dvojica vrhunskih tenisera sa zadovoljstvom su potvrdila da će