O VIŠIM CIJENANA KRAJEM GODINE Slijedi li talas poskupljenja komunalnih usluga u Banjaluci

Preduzeća „Čistoća“ i „Vodovod“ uskoro će odlučiti hoće li tražiti da se poveća cijena odvoza smeća, te vode i kanalizacije za građane.

Računi za smeće u Banjaluci poskupjeli su posljednji put 2015. godine, za 20 odsto, na sadašnjih 0,138 KM po metru kvadratnom, u paketu sa “Vodovodom”, koji je uslugu tada poskupio za deset odsto.

Kao razlog za povećanje cijena komunalnih usluga, tada je između ostalog navedeno poskupljenje energenata i usluga repromaterijala, a na šta bi se, kako stvari stoje, i sada mogli pozvati u komunalnim preduzećima.

Vrtoglavi skok cijena goriva u posljednjih godinu dana, građane je direktno udario po džepu, a po računici komunalaca i njima su zbog toga porasli troškovi.

“Čistoća” je već jednom početkom ove godine uputila Gradskoj upravi zahtjev za povećanje cijene usluge za 25 odsto, što je odbijeno, a kako kažu u ovoj firmi, krajem godine će opet napraviti presjek stanja, te odlučiti ima li potrebe da zahtjev ponove.

– Uprava se složila sa završetkom godine da se napravi analiza na osnovu ulganja, a i s obzirom na to da enegrenti stalno poskupljuju i ima više otpada jer se grad širi. Moramo nabaviti novo vozilo, za odvoz novih kontejnera, a koje košta 400.000 KM plus imali smo i veći broj radnika. Sve ćemo ukalkulisati pa ćemo vidjeti, ali mi smo i dalje jedni od najjeftinijih za odvoz smeća – rekao je direktor „Čistoće“ Aleksandar Bajić, ne želeći trenutno da precizira koliko bi po njima građani trebalo ubuduće da plaćaju odvoz smeća.

Podsjetimo, “Čistoća” je lani zaradila oko 650.000 KM, a godinu ranije njihova  dobit je iznosila 1,2 miliona KM.

Prema našim saznanjima, i u preduzeću „Vodovod“ su razgovarali o potrebi za poskupljenjem te usluge, mada zahtjev zvanično nisu slali. U ovoj firmi za Srpskainfo takođe kažu da su im troškovi povećani, te da će morati ispitati novonastalu situaciju.

– Budući da je „Vodovod“ preuzeo na upravljanje i održavanje seoske vodovode, te da je u fazi preuzimanje vodovodnog sistema Crno vrelo, troškovi ovog društva su trenutno povećani. U narednom periodu ćemo provesti detaljne analize i ispitati novonastale troškove. U zavisnosti od rezultata pomenutih analiza odlučićemo da li će se eventualno ići prema Skupšrini Grada s predlogom za korekcijom cijene – poručili su iz „Vodovoda“.

Cijena vode i kanalizacije, zajedno s PDV-om i vodnim doprinosom, posljednje tri godine, građane košta 1,18 KM  po metru kubnom.

U Udruženju za zaštitu potrošača DON kažu da za sada nemaju najava o poskupljenju ni od jednog preduzeća, te da se to sigurno neće desiti do kraja godine, ali s obzirom da cijene goriva skoro svakodnevno rastu, o talasu poskupljenja možemo razmišljati na proljeće. Napominju i da građane sada očekuje zimski obračun struje, što je opet svojevrsno poskupljenje narednih mjeseci.

Podsjetimo, grijanje na gradskoj mreži za domaćinstva košta oko 1,6 KM po kvadratnom metru, odnosno cijena toplotne energije po metru kvadratnom iznosi 1,09 KM plus distributivni troškovi po jedinici instalisane snage od 0,32 KM po metru kvadratnom, bez PDV-a.

Za Banjalučane koji u stanu imaju kalorimetar, ove godine je uvedena novina da moraju plaćati fiksni dio – distributvni trošak od 0,32 KM po metru kvadratnom, a cijena megavat časa toplotne energije je 114 KM, bez PDV-a.

(Srpskainfo)

TRADICIONALNA KOTLIĆIJADA Zadatak – priprema najboljeg ribljeg parikaša

Javna ustanova Sportski centar „Borik“ i Banjalučka pivara u subotu, organizuju po 16. put tradicionalnu manifestaciju Kotlićijada „Borik Nektar 2019“. Kako su najavili, svečano otvaranje manifestacije je zakazano za 10 časova u parku sportske dvorane „Borik“, a proglašenje pobjednika u 14 časova. Tematski zadatak ovogodišnje kotlićijade je riblji paprikaš u tradicionalnom kotliću. Kao i prošle

Ambasada SAD opremila multimedijalnu biblioteku

Kancelarija Ambasade SAD Banjaluka donirala je kancelarijsku opremu Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi. Brojne stolice, stolove, veliki televizor, računar, kamere i fotoaparate, koji su nekada bili dio prostora starog Američkog kutka, sada će koristiti učenici ove srednje škole. Lija Tiz, direktor Odjela za odnose sa javnošću u Ambasadi SAD u BiH, rekla je da su odabrali upravo ovu

UKRUPNJAVANJE: SRS Milanka Mihajlice kolektivno pristupila PDP-u

„Drago mi je što je postignuta velika saglasnost o ulasku Srpske radikalne stranke Republike Srpske u Partiju demokratskog progresa, koja bi bila politička, organizaciona, kadrovska i pravna integracija“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon sastanka delegacija dvije stranke povodom integrisanja SRS RS u PDP. Borenović je istakao da je zadovoljan postignutim dogovorom sa korektnim,

2.000 maturanata na manifestaciji ”Dan otvorenih vrata”

Manifestacija ”Dan otvorenih vrata Univerziteta u Banjoj Luci” 19. aprila 2019. godine okupila je oko 2.000 maturanata iz više gradova i opština Republike Srpske, koji su imali priliku da dobiju sve važne informacije o studijima koji se izvode na fakultetima u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci.

Otvorena izložba dokumenata iz fonda Slobodana Penezića Кrcuna

U Banskom dvoru danas je otvorena izložba arhivskih dokumenata „Mleko i krv“ – Iz ličnog fonda Slobodana Penezića Кrcuna, autora Željka Markovića. Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić kazao je da je postavka izložbe u Banjoj Luci plod višedecenijske saradnje između tog i Istorijskog arhiva u Užicu na polju izdavačko-izložbene djelatnosti. Autor izložbe Željko Marković

ČUBRILOVIĆ: Saradnja NSRS i Saveza opština i gradova donosi dobre rezultate

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je parlament partner Savezu opština i gradova Republike Srpske i pozdravlja svaku inicijativu koja dođe iz ove organizacije jer takva saradnja donosi dobar rezultat u interesu građana. “Želimo i da imamo što češću komunikaciju i pojedinačno s lokalnim zajednicama i sa Savezom. To znači