O VIŠIM CIJENANA KRAJEM GODINE Slijedi li talas poskupljenja komunalnih usluga u Banjaluci

Preduzeća „Čistoća“ i „Vodovod“ uskoro će odlučiti hoće li tražiti da se poveća cijena odvoza smeća, te vode i kanalizacije za građane.

Računi za smeće u Banjaluci poskupjeli su posljednji put 2015. godine, za 20 odsto, na sadašnjih 0,138 KM po metru kvadratnom, u paketu sa “Vodovodom”, koji je uslugu tada poskupio za deset odsto.

Kao razlog za povećanje cijena komunalnih usluga, tada je između ostalog navedeno poskupljenje energenata i usluga repromaterijala, a na šta bi se, kako stvari stoje, i sada mogli pozvati u komunalnim preduzećima.

Vrtoglavi skok cijena goriva u posljednjih godinu dana, građane je direktno udario po džepu, a po računici komunalaca i njima su zbog toga porasli troškovi.

“Čistoća” je već jednom početkom ove godine uputila Gradskoj upravi zahtjev za povećanje cijene usluge za 25 odsto, što je odbijeno, a kako kažu u ovoj firmi, krajem godine će opet napraviti presjek stanja, te odlučiti ima li potrebe da zahtjev ponove.

– Uprava se složila sa završetkom godine da se napravi analiza na osnovu ulganja, a i s obzirom na to da enegrenti stalno poskupljuju i ima više otpada jer se grad širi. Moramo nabaviti novo vozilo, za odvoz novih kontejnera, a koje košta 400.000 KM plus imali smo i veći broj radnika. Sve ćemo ukalkulisati pa ćemo vidjeti, ali mi smo i dalje jedni od najjeftinijih za odvoz smeća – rekao je direktor „Čistoće“ Aleksandar Bajić, ne želeći trenutno da precizira koliko bi po njima građani trebalo ubuduće da plaćaju odvoz smeća.

Podsjetimo, “Čistoća” je lani zaradila oko 650.000 KM, a godinu ranije njihova  dobit je iznosila 1,2 miliona KM.

Prema našim saznanjima, i u preduzeću „Vodovod“ su razgovarali o potrebi za poskupljenjem te usluge, mada zahtjev zvanično nisu slali. U ovoj firmi za Srpskainfo takođe kažu da su im troškovi povećani, te da će morati ispitati novonastalu situaciju.

– Budući da je „Vodovod“ preuzeo na upravljanje i održavanje seoske vodovode, te da je u fazi preuzimanje vodovodnog sistema Crno vrelo, troškovi ovog društva su trenutno povećani. U narednom periodu ćemo provesti detaljne analize i ispitati novonastale troškove. U zavisnosti od rezultata pomenutih analiza odlučićemo da li će se eventualno ići prema Skupšrini Grada s predlogom za korekcijom cijene – poručili su iz „Vodovoda“.

Cijena vode i kanalizacije, zajedno s PDV-om i vodnim doprinosom, posljednje tri godine, građane košta 1,18 KM  po metru kubnom.

U Udruženju za zaštitu potrošača DON kažu da za sada nemaju najava o poskupljenju ni od jednog preduzeća, te da se to sigurno neće desiti do kraja godine, ali s obzirom da cijene goriva skoro svakodnevno rastu, o talasu poskupljenja možemo razmišljati na proljeće. Napominju i da građane sada očekuje zimski obračun struje, što je opet svojevrsno poskupljenje narednih mjeseci.

Podsjetimo, grijanje na gradskoj mreži za domaćinstva košta oko 1,6 KM po kvadratnom metru, odnosno cijena toplotne energije po metru kvadratnom iznosi 1,09 KM plus distributivni troškovi po jedinici instalisane snage od 0,32 KM po metru kvadratnom, bez PDV-a.

Za Banjalučane koji u stanu imaju kalorimetar, ove godine je uvedena novina da moraju plaćati fiksni dio – distributvni trošak od 0,32 KM po metru kvadratnom, a cijena megavat časa toplotne energije je 114 KM, bez PDV-a.

(Srpskainfo)

SAJAM NAMJEŠTAJA U KELNU Namještaj iz RS pred evropskim kupcima

Stolovi, stolice, komode i drugi namještaj proizveden u pogonima širom RS kvalitetom i dizajnom parira onom iz evropskih fabrika, a u prilog tome govori činjenica da se domaći proizvođači i ove godine predstavljaju na sajmu namještaja u Kelnu, najvećoj smotri na svijetu kada je riječ o ovoj grani prerađivačke industrije. Na ovogodišnjem sajmu “Imm cologne”,

FK BORAC: Počela operacija “Povratak”

Šef stručnog štaba banjalučkih “crveno-plavih” Darko Vojvodić izvršio prozivku i dao znak za početak priprema za drugi dio sezone u Prvoj ligi RS, u kojoj je primarni cilj šampionska titula i povratak u društvo najboljih bh. klubova. Jesenji šampion Prve lige Republike Srpske, banjalučki Borac, danas je započeo pripreme za nastavak prvenstva. Šef stručnog štaba

(FOTO) Snijeg zaobilazi Banjuluku, što građani koriste za ugodne šetnje

Dok je u velikom dijelu BiH snijeg, a time i otežano kretanje građanima, u Banjoj Luci suprotna slika. Naime, dok se Sarajlije, ali i građani brojnih drugih gradova suočavaju sa sniježnim “nedaćama”, u određenim dijelovima zemlje, poput Banje Luke građani uživaju u šetnjama čistim i prohodnim ulicama. Lijepo vrijeme, iako nešto hladnije nego juče, bilo

NOVI SIMBOLI BANJALUKE U toku pripreme za realizaciju tri međunarodna arhitektonska konkursa

Međunarodni arhitektonski konkursi na osnovu kojih će se definistati izgled kongresno konferencijske dvorane, mosta u Docu, te centralnog područja grada biće objavljeni do kraja februara. Radi se o projektima koji bi trebali s jedne strane da omoguće da Banjaluka dobije reprezentativne objekte koji će biti njeni simboli, a s druge strane da obezbijede privredni i

DODIK: SDA izigrala načelni dogovor

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Istočnom Sarajevu da je SDA izigrala raniji načelni dogovor i da je SNSD ponovo izigran od Bošnjaka kada je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH. “Formirali smo Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Kolegijum Doma. SDA je tu utrpala svoje kandidate, a onda su pobjegli

Fudbaleri Borca krenuli sa pripremama, čeka se Boateng

Prozivci u Fudbalskom klubu Borac koju je obavio trener Darko Vojvodić prisustvovala su 34 igrača, među kojima su i novajlije iz Voždovca Aleksandar Mirković i Aleksandar Pajčin koji se u banjalučkom prvoligašu nalaze na probi.