Vijesti 02.03.2021.

Obezbijeđena podrška osamostaljivanju i pronalasku posla mladima bez roditeljskog staranja

ČITANJE: 2 minute

Memorandumom o razumijevanju, koji je potpisan danas u Banjaluci, obezbijeđena je institucionalna podrška mladima bez roditeljskog staranja pri profesionalnoj orijentaciji, osamostaljivanju i uključivanju na tržište rada.

Memorandum su potpisali ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, direktor Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” Vladimir Kajkut i predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske Saša Trivić.

Šeranić je istakao da je cilj memoranduma što brže osamostaljivanje djece bez roditeljskog staranja, tako što će im se olakšati pronalaženje posla.

“Unija udruženja poslodavaca uključena je kako bi se pronašao način da poslodavci djeci bez roditeljskog staranja, dok su u srednjoj školi, a shodno njihovim interesovanjima, obezbijede praksu u kompanijama”, rekao je Šeranić novinarima.

Kajkut je istakao da je pronalazak posla najveći izazov za mlade bez roditeljskog staranja koji izlaze iz institucionalne brige.

“Potpisivanjem ovog memoranduma riješićemo upravo taj problem, tako što ćemo našoj djeci u srednjoj školi i na fakultetu obezbijediti adekvatnu praksu, kako bi nakon školovanja dobili posao”, rekao je Kajkut.

On je naveo da je u Domu trenutno smješteno 80 korisnika svih uzrasta, među kojima petoro studenata i dvadesetak srednjoškolaca.

“Ova tema je kompleksna i o njoj razgovaramo više od godinu dana kako bismo kroz zakonske izmjene ovoj kategoriji mladih omogućili da imaju prednost u odnosu na druge”, rekao je Kajkut.

Trivić je naveo da će se putem ovog memoranduma pokušati proširiti baza poslodavaca koji će djecu bez roditeljskog staranja od drugog razreda srednje škole primiti na praksu.

“Nastojaćemo da to bude plaćena praksa s ciljem da ta djeca ostanu u preduzećima, te da do navršene 21. godine postignemo da oni ne budu socijalni problem”, rekao je Trivić.

Sandra Gojković Arbutina, predstavnik Udruženja “Misli pozitivno” koje je bilo dio projekta, izrazila je zadovoljstvo što mladi bez roditeljskog staranja kada napune 18 godina više nisu prepušteni sami sebi.

“To nam je i bio cilj, jer kada izađu iz Doma, gdje su bili zaštićeni, nije im lako da se snađu u svijetu punom izazova, bez podrške i pomoći, te nam je bilo važno da im omogućimo da se društvo o njima brine još tri godine”, rekla je Arbutina.

(Srna, E.M)