Vijesti 26.08.2017.

Obnavljaju staru školu u Česmi

ČITANJE: 2 minute

Objekat osnovne škole u Česmi do kraja sljedeće godine trebalo bi da bude nadograđen, potpuno opremljen, sa uvedenim centralnim grijanjem, obećao je ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević.

Nakon pisanja „EuroBlica“ o katastrofalnim uslovima u područnom odjeljenju škole „Vuk Stefanović Karadžić“ u Česmi, koja ima samo dvije učionice u motažnom objektu, staru stolariju i peći na drva koje zimi teško ugriju učionice, ministar im je došao u posjetu.

– Odmah ću kontaktirati ljude iz UNDP kako bismo u saradnji s njima, ili nekom drugom organizacijom, školi obezbjedili novu stolariju i djeci, ali i zaposlenima prihvatljive uslove za rad. Za to nam ne treba mnogo novca, te mislim da ćemo se moći dogovoriti i prozore zamjeniti do zime – rekao je Malešević.

Mjesna zajednica Česma je obezbjedila donaciju za nadogradnju još jedne montažne učionice, a ministar je obećao obezbjediti fasadu za utopljavanje cijelog objekta i peć za centralno grijanje, što bi trebalo biti gotovo do kraja sljedeće godine.

Škola je obavezna da ministarstvu dostavi predračun radova.

Školu u Česmi pohađa 112 učenika od prvog do petog razreda, i nadograđeni objekat bi trebalo da zadovolji potrebe naselja.

Sa druge strane, škola u Starčevici odavno je tijesna, a ove godine ponovo imaju najviše upisanih prvačića u cijeloj RS, 232 nova učenika.

Najavljena je gradnja nove škole u Adi, čime bi se rasteretila i Starčevica, ali ministar Malešević ima drugačiji prijedlog.

– Direktori osnovnih škola trebalo bi da naprave drugačiji raspored upisnih područja, te da rasterete školu „Branko Radičević“ prebacivanjem budućih školaraca u škole „Petar Petrović Njegoš“ i „Dositej Obradović“ u Obilićevu, te školu „Stanko Rakita“ u Vrbanji – rekao je Malešević i dodao da ne odustaju od gradnje škole u Adi, ako bude potrebe.

Novi plan upisnih područja u Banjaluci trebalo bi da bude urađen krajem ove godine, a primjenjivaće se prilikom upisa sljedeće generacije prvačića.

(EuroBlic)