Obnovljeno 15 škola, radovi na još četiri

Građevinci privode kraju radove na obnovi i sanaciji preostale četiri osnovne škole na gradskom i prigradskom području, u okviru velike ovogodišnje akcije kojom je zahvaćeno 19 školskih objekata, potvrđeno je u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Prema njihovim podacima, u okviru ovogodišnje obnove, za koju je iz gradskog budžeta izdvojeno 1,9 miliona KM, rekonstrukcija je završena na 15 škola dok se na njih četiri još izvode radove.

Trenutno, radovi su u toku na jednom od najvećih projekata – rekonstrukciji Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ u Boriku. Za milion KM, koliko vrijedi ovaj projekat, ova škola će biti „utopljena“, odnosno biće izrađena fasada i zamijenjena kompletna stolarija.

Istovremeno, pri kraju su radovi na proširenju područnog odjeljenja ove škole u Česmi, gdje će biti dograđena dodatna učionica i centralno grijanje. Ove radove incirao je veliki rast broja stanovnika ovog naselja i sve veći broj đaka koja pohađaju ovu školu.

Do kraja ovog mjeseca trebalo bi da se završi i instalacija platforme za osobe sa invaliditetom u školi „Ivo Andrić“, dok se očekuje i početak radova na zamjeni dijela spoljnje stolarije u školi „Đura Jakšić“.

Jedan od većih poslova u okviru ovogodišnje rekonstrukcije školskih objekata, bila je i sanacija ravnog dijela krova Tehničke škole, koja je završena početkom ovog mjeseca. Popravkom je riješen dugogodišnji problem, zbog kojeg nije bilo moguće koristiti 11 učionica u ovom objektu.

Uspješno je okončana i sanacija krova na područnoj školi „Milutin Bojić“ u Mišinom Hanu, za šta je Grad izdvojio sredstva, te ovih dana okončana zamjena dijela stolarije stradale u ljetošem, olujnom nevremenu.

Bez obzira na to što osnovne škole ne spadaju pod nadležnost gradskih službi, odlučeno je da se uđe u ovaj posao, s namjerom da najmlađi sugrađani dobiju dobre uslove za školovanje. Tako su u ovogodišnjoj akciji, toplije učionice dobili  đaci u OŠ „Dositej Obradović“, „Jovan Cvijić“, „Desanka Maksimović“, Georgi Stojkov Rakovski i „Vojislav Ilić“, te u srednjoj „Elektrotehničkoj“ školi.

Bolje uslove dobili su i učenici škola: „Ivan Goran Kovačić“, „Jovan Dučić“ i „Miroslav Antić“, na kojima su rekonstruisani krovovi, te škola: „Branko Ćopić“, „Aleksa Šantić“, „Petar Kočić“ i „Sveti Ćirilo i Metodije“ u kojima su sanirani mokri čvorovi odnosno dimnjak.

Dogradnja OŠ „Branko Radičević“

Poslije više decenija, počelo je i rješavanje problema sa prenapučenom školom „Branko Radičević“ na Starčevici.Novcem iz republičkih izvora, pokrenuta je dogradnja osam učionica u ovoj školi, čime bi trebao biti riješen ključni problem ove škole.

Istovremeno, u pripremi je i projekat izgradnje fiskulturne sale za ovu školu.

TRADICIONALNA KOTLIĆIJADA Zadatak – priprema najboljeg ribljeg parikaša

Javna ustanova Sportski centar „Borik“ i Banjalučka pivara u subotu, organizuju po 16. put tradicionalnu manifestaciju Kotlićijada „Borik Nektar 2019“. Kako su najavili, svečano otvaranje manifestacije je zakazano za 10 časova u parku sportske dvorane „Borik“, a proglašenje pobjednika u 14 časova. Tematski zadatak ovogodišnje kotlićijade je riblji paprikaš u tradicionalnom kotliću. Kao i prošle

Ambasada SAD opremila multimedijalnu biblioteku

Kancelarija Ambasade SAD Banjaluka donirala je kancelarijsku opremu Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi. Brojne stolice, stolove, veliki televizor, računar, kamere i fotoaparate, koji su nekada bili dio prostora starog Američkog kutka, sada će koristiti učenici ove srednje škole. Lija Tiz, direktor Odjela za odnose sa javnošću u Ambasadi SAD u BiH, rekla je da su odabrali upravo ovu

UKRUPNJAVANJE: SRS Milanka Mihajlice kolektivno pristupila PDP-u

„Drago mi je što je postignuta velika saglasnost o ulasku Srpske radikalne stranke Republike Srpske u Partiju demokratskog progresa, koja bi bila politička, organizaciona, kadrovska i pravna integracija“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon sastanka delegacija dvije stranke povodom integrisanja SRS RS u PDP. Borenović je istakao da je zadovoljan postignutim dogovorom sa korektnim,

2.000 maturanata na manifestaciji ”Dan otvorenih vrata”

Manifestacija ”Dan otvorenih vrata Univerziteta u Banjoj Luci” 19. aprila 2019. godine okupila je oko 2.000 maturanata iz više gradova i opština Republike Srpske, koji su imali priliku da dobiju sve važne informacije o studijima koji se izvode na fakultetima u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci.

Otvorena izložba dokumenata iz fonda Slobodana Penezića Кrcuna

U Banskom dvoru danas je otvorena izložba arhivskih dokumenata „Mleko i krv“ – Iz ličnog fonda Slobodana Penezića Кrcuna, autora Željka Markovića. Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić kazao je da je postavka izložbe u Banjoj Luci plod višedecenijske saradnje između tog i Istorijskog arhiva u Užicu na polju izdavačko-izložbene djelatnosti. Autor izložbe Željko Marković

ČUBRILOVIĆ: Saradnja NSRS i Saveza opština i gradova donosi dobre rezultate

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je parlament partner Savezu opština i gradova Republike Srpske i pozdravlja svaku inicijativu koja dođe iz ove organizacije jer takva saradnja donosi dobar rezultat u interesu građana. “Želimo i da imamo što češću komunikaciju i pojedinačno s lokalnim zajednicama i sa Savezom. To znači