Obnovljeno 15 škola, radovi na još četiri

Građevinci privode kraju radove na obnovi i sanaciji preostale četiri osnovne škole na gradskom i prigradskom području, u okviru velike ovogodišnje akcije kojom je zahvaćeno 19 školskih objekata, potvrđeno je u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Prema njihovim podacima, u okviru ovogodišnje obnove, za koju je iz gradskog budžeta izdvojeno 1,9 miliona KM, rekonstrukcija je završena na 15 škola dok se na njih četiri još izvode radove.

Trenutno, radovi su u toku na jednom od najvećih projekata – rekonstrukciji Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ u Boriku. Za milion KM, koliko vrijedi ovaj projekat, ova škola će biti „utopljena“, odnosno biće izrađena fasada i zamijenjena kompletna stolarija.

Istovremeno, pri kraju su radovi na proširenju područnog odjeljenja ove škole u Česmi, gdje će biti dograđena dodatna učionica i centralno grijanje. Ove radove incirao je veliki rast broja stanovnika ovog naselja i sve veći broj đaka koja pohađaju ovu školu.

Do kraja ovog mjeseca trebalo bi da se završi i instalacija platforme za osobe sa invaliditetom u školi „Ivo Andrić“, dok se očekuje i početak radova na zamjeni dijela spoljnje stolarije u školi „Đura Jakšić“.

Jedan od većih poslova u okviru ovogodišnje rekonstrukcije školskih objekata, bila je i sanacija ravnog dijela krova Tehničke škole, koja je završena početkom ovog mjeseca. Popravkom je riješen dugogodišnji problem, zbog kojeg nije bilo moguće koristiti 11 učionica u ovom objektu.

Uspješno je okončana i sanacija krova na područnoj školi „Milutin Bojić“ u Mišinom Hanu, za šta je Grad izdvojio sredstva, te ovih dana okončana zamjena dijela stolarije stradale u ljetošem, olujnom nevremenu.

Bez obzira na to što osnovne škole ne spadaju pod nadležnost gradskih službi, odlučeno je da se uđe u ovaj posao, s namjerom da najmlađi sugrađani dobiju dobre uslove za školovanje. Tako su u ovogodišnjoj akciji, toplije učionice dobili  đaci u OŠ „Dositej Obradović“, „Jovan Cvijić“, „Desanka Maksimović“, Georgi Stojkov Rakovski i „Vojislav Ilić“, te u srednjoj „Elektrotehničkoj“ školi.

Bolje uslove dobili su i učenici škola: „Ivan Goran Kovačić“, „Jovan Dučić“ i „Miroslav Antić“, na kojima su rekonstruisani krovovi, te škola: „Branko Ćopić“, „Aleksa Šantić“, „Petar Kočić“ i „Sveti Ćirilo i Metodije“ u kojima su sanirani mokri čvorovi odnosno dimnjak.

Dogradnja OŠ „Branko Radičević“

Poslije više decenija, počelo je i rješavanje problema sa prenapučenom školom „Branko Radičević“ na Starčevici.Novcem iz republičkih izvora, pokrenuta je dogradnja osam učionica u ovoj školi, čime bi trebao biti riješen ključni problem ove škole.

Istovremeno, u pripremi je i projekat izgradnje fiskulturne sale za ovu školu.

PREDMET “TREZOR” Smrt otkazala suđenje Straživuku i ekipi

Suđenje sedmorici optuženih u predmetu “Trezor” odgođeno je juče zbog smrtnog slučaja u porodici Snježane Kudrić, predsjednice Sudskog vijeća. Proces se vodi pred banjalučkim Okružnim sudom, a optuženi su Siniša Straživuk (49), Jovica Karać (42), Miloš Mrđan (42), Tomislav Knežević (42), Đorđe Ćulum (37) i Željko Pavlović (40), koje terete za organizovani kriminal i više

DNS “mangupi” su Radović, Malešević i Popović

Za SNSD su sporna tri poslanika DNS-a: Milan Radović, Dane Malešević i Đorđe Popović, jer su tokom izborne kampanje radili za Savez za promjene i njihove kandidate, a ne za kandidate koalicije. “Juče smo na stranačkim sastancima sa DNS-om neke stvari rekli i smatramo da neki ljudi koji su radili u DNS-u, a identifikovali smo

Dodik podržao Čubrilovića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je iznenađen smjenom Nedeljka Čubrilovića sa pozicije zamjenika predsjednika DNS-a na sjednici Predsjedništva te stranke, naglasivši da aktuelni predsjednik parlamenta Srpske nije učestvovao u posljednjim smjenama kadrova DNS-a. Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, izjavio je da je i juče rekao lideru DNS-a Marku Paviću da

BOSANČIĆ: Banjalučki DNS će tražiti ostavku Pavića

Gradski odbor DNS-a Banjaluka zatražiće ostavku predsjednika stranke Marka Pavića jer ako je neko odgovoran za stanje u DNS-u onda je to on, rekao je sekretar banjalučkog odbora DNS-a Boran Bosančić. Bosančić je istakao da Gradski odbor Banjaluka ne želi da dozvoli dalju tajkunizaciju stranke. “DNS danas više podsjeća na SDS u periodu 2000-2006. nego

DAMIR ĆOPIĆ: Tražio sam Pavićevu ostavku, najveći broj odbora DNS-a uz Čubrilovića

Predsjednik banjalučkog Regionalnog odbora DNS-a Damir Ćopić izjavio je danas Srni da je stranci dosta tajkuna i da će zbog njihovog favorizovanja većina opštinskih odbora zatražiti smjenu predsjednika DNS-a Marka Pavića zbog svih grešaka koje je napravio. Ćopić je napustio današnju sjednicu Predsjedništva DNS-a, na kojoj je sa dužnosti zamjenika predsjednika stranke razriješen Nedeljko Čubrilović,