Obnovljeno 15 škola, radovi na još četiri

Građevinci privode kraju radove na obnovi i sanaciji preostale četiri osnovne škole na gradskom i prigradskom području, u okviru velike ovogodišnje akcije kojom je zahvaćeno 19 školskih objekata, potvrđeno je u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Prema njihovim podacima, u okviru ovogodišnje obnove, za koju je iz gradskog budžeta izdvojeno 1,9 miliona KM, rekonstrukcija je završena na 15 škola dok se na njih četiri još izvode radove.

Trenutno, radovi su u toku na jednom od najvećih projekata – rekonstrukciji Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ u Boriku. Za milion KM, koliko vrijedi ovaj projekat, ova škola će biti „utopljena“, odnosno biće izrađena fasada i zamijenjena kompletna stolarija.

Istovremeno, pri kraju su radovi na proširenju područnog odjeljenja ove škole u Česmi, gdje će biti dograđena dodatna učionica i centralno grijanje. Ove radove incirao je veliki rast broja stanovnika ovog naselja i sve veći broj đaka koja pohađaju ovu školu.

Do kraja ovog mjeseca trebalo bi da se završi i instalacija platforme za osobe sa invaliditetom u školi „Ivo Andrić“, dok se očekuje i početak radova na zamjeni dijela spoljnje stolarije u školi „Đura Jakšić“.

Jedan od većih poslova u okviru ovogodišnje rekonstrukcije školskih objekata, bila je i sanacija ravnog dijela krova Tehničke škole, koja je završena početkom ovog mjeseca. Popravkom je riješen dugogodišnji problem, zbog kojeg nije bilo moguće koristiti 11 učionica u ovom objektu.

Uspješno je okončana i sanacija krova na područnoj školi „Milutin Bojić“ u Mišinom Hanu, za šta je Grad izdvojio sredstva, te ovih dana okončana zamjena dijela stolarije stradale u ljetošem, olujnom nevremenu.

Bez obzira na to što osnovne škole ne spadaju pod nadležnost gradskih službi, odlučeno je da se uđe u ovaj posao, s namjerom da najmlađi sugrađani dobiju dobre uslove za školovanje. Tako su u ovogodišnjoj akciji, toplije učionice dobili  đaci u OŠ „Dositej Obradović“, „Jovan Cvijić“, „Desanka Maksimović“, Georgi Stojkov Rakovski i „Vojislav Ilić“, te u srednjoj „Elektrotehničkoj“ školi.

Bolje uslove dobili su i učenici škola: „Ivan Goran Kovačić“, „Jovan Dučić“ i „Miroslav Antić“, na kojima su rekonstruisani krovovi, te škola: „Branko Ćopić“, „Aleksa Šantić“, „Petar Kočić“ i „Sveti Ćirilo i Metodije“ u kojima su sanirani mokri čvorovi odnosno dimnjak.

Dogradnja OŠ „Branko Radičević“

Poslije više decenija, počelo je i rješavanje problema sa prenapučenom školom „Branko Radičević“ na Starčevici.Novcem iz republičkih izvora, pokrenuta je dogradnja osam učionica u ovoj školi, čime bi trebao biti riješen ključni problem ove škole.

Istovremeno, u pripremi je i projekat izgradnje fiskulturne sale za ovu školu.

Novi asfalt i trotoari na 30 lokacija

Novi asfalt i trotoari ove godine biće na više od 30 lokacija u gradu, a za investiciono održavanje asfaltnih saobraćajnica planirano je oko 550.000 KM, rekli su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. Prema njihovim riječima, za održavanje, rekonstrukciju i investiciono održavanje asfaltnih i makadamskih saobraćajnica ove godine biće izdvojeno 1,3 miliona KM. “Ovim sredstvima

GAZDUJU SAMI SEBI Preduzetnici u Banjaluci zapošljavaju tek po jednog radnika

Registrovana 7.937 preduzetnika u Banjaluci zapošljavaju 8.700 radnika, što znači da je prosječno kod jednog poslodavca, uključujući i njega samog, prijavljen tek 1,1 radnik. Ovi  podaci, koji se mogu pročitati na zvaničnoj stranici Grada, još jednom svjedoče o lošem privrednom ambijentu na ovim prostorima, gdje su potpuno nestale firme sa nekoliko hiljada zaposlenih. Posao mahom

PROJEKAT U POVOJU Banjaluku obasjava 156 štedljivih sijalica

Zamjena postojeće javne rasvjete sa štedljivijim LED svjetiljkama u Banjaluci ide laganim tempom i to je do sada urađeno na dvije lokacije. Prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove, postojeća rasvjeta na putu za Banj brdo zamijenjena je sa LED, i to u ukupnoj dužini od 4,5 kilometra. Tu dionicu obasjava 130 štedljivih svjetiljki. Druga lokacija

NOVE PODJELE U DNS-u: “Mangupi” okreću leđa Marku Paviću?

Iako je predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, nakon razlaza sa funkcionerima i članovima koji su osnovali DEMOS, u više navrata ocijenio da je riječ o “provjetravanju”, te da su stvoreni uslovi za konsolidaciju njegove stranke, opcija.net iz pouzdanih izvora saznaje da je aktuelno stanje u DNS-u daleko od idiličnog i da su veoma moguće

TEŠKOĆE ZA LICA SA INVALIDITETOM Prevoz prepreka društvenom životu

Iako je Banjaluka lokalna zajednica koja je mnogo uradila da poboljša kvalitet života osobama s invaliditetom, jedan od gorućih problema i dalje su arhitektonske barijere i nemogućnost korišćenja javnog prevoza, što direktno utiče na nedovoljnu uključenost ovih osoba u društvenu zajednicu. To ih, kažu, onemogućava da se kao i ostali kreću po gradu, traže posao,