Obrt u komori, smjena šefova poslije 25 dana

Obračun dvije struje privrednika iz banjalučkog regiona nastavljen je juče na sjednici Skupštine Područne privredne komore Banjaluka, koja je smijenila kompletno rukovodstvo komore 25 dana poslije njihovog izbora.

Uz obrazloženje da su prekršili procedure pri izboru delegata i članova Nadzornog i Upravnog odbora komore smijenjeni su predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Damjan Davidović i predsjednik Skupštine Branko Đuđić, dok je potpredsjednik komore Darko Stupar podnio ostavku. Za novog predsjednika Skupštine imenovan je Aleksandar Sajić, a za njegovog zamjenika Velimir Rudić.

Skupština je izabrala Upravni i Nadzorni odbor Područne privredne komore i delegate u Skupštinu Privredne komore RS i skupštine granskih udruženja.

Skupština je ovlastila novoimenovani Upravni odbor da u primjerenom roku raspiše i organizuje nove izbore za predsjednika i potpredsjednika Područne privredne komore Banjaluka, a da to tada imenuje vršioce dužnosti.

– Upravni odbor će zasjedati početkom iduće sedmice i preuzeti aktivnosti u vezi sa tim pitanjima – kaže Sajić.

U taboru koji je izglasao smjene ističu da je glavni okidač za formiranje nove većine i razrješenje rukovodstva bio što su Damjanović i Đajić prekršili statut i pravilnik o izborima te poslovnik o radu Skupštine Područne privredne komore.

– Smijenjeno rukovodstvo prekršilo je proceduru u vezi sa izborom delegata Područne privredne komore Banjaluka u Skupštinu Privredne komore RS. Pored toga, dnevni red na osnovu kojeg su sazvali Skupštinu je nezakonit i suprotan pravilima i pravilniku komorskog sistema Srpske. Da su na kraju donesene odluke po njihovom dnevnom redu bile bi neprimjenljive i dovele bi do blokade. Zbog toga je većina usvojila drugi dnevni red i izabrala delegate i članove tijela u skladu sa prijedlozima izborne komisije – rekao je Sajić.

On je dodao da je bivše rukovodstvo nastojalo da radi mimo izborne komisije.

– Na sjednici Skupštine je bila i direktorica Privredne komore RS Dragica Ristić, koja je iznijela stav da su Davidović i Đuđić nastojali da izaberu delegate i članove Nadzornog i Upravnog odbora suprotno pravilima i procedurama komorskog sistema RS – istakao je Sajić.

Davidović nije želio da komentariše smjenu navodeći da čeka zaključke sa Skupštine. Đuđić je potvrdio da više nije predsjednik Skupštine i uputio nas da se za dodatne informacije obratimo Davidoviću.

Područna privredna komora Banjaluka broji oko 5.500 članova i pokriva dva grada i 19 opština.

Sukob struja

Borba dvije struje privrednika za prevlast rasplamsala se već na početku izbora delegata za Skupštinu, a kulminirala tokom izbora rukovodstva Područne privredne komore Banjaluka.

Struja koja je podržavala Damjana Davidovića tvrdila je da su sa lista za Skupštinu skinuta preduzeća da bi bila obezbijeđena podrška dotadašnjem rukovodstvu sa Goranom Račićem na čelu za novi mandat. Prijetili su i podnošenjem tužbi, ali su, ipak, učestvovali u izbornom procesu. Račić i struja koja ga je podržavala tvrdili su da su izbori za Skupštinu bili fer.

(glassrpske.com)

(FOTO) OPROŠTAJ OD ŠKOLE Mature Gimnazije i Muzičke škole “Vlado Milošević”

Od školovanja i školskih dana oprostili su se učenici Gimnazije i Muzičke škole “Vlado Milošević”. Park “Petar Kočić” je bio pretijesan da pored maturanata ove dvije škole primi roditelje, rodbinu i prijatelje, koji su došli da podijele radost maturanata. Nikola Bundalo, maturant Prirodno-matematičkog smjera rekao je kako mu je i drago ali i žao što

62. DAN NA TRGU KRAJINE “Zločinci i ubice bliži vam se kraj”

Davor Dragičević otac tragično nastradalog mladića Davida Dragičevića po 62. put se obratio sa glavnog banjalučkog Trga. Podsjetio je da mirno i dostojanstveno traži istinu i pravdu, te da od institucija očekuje da uhapse ubice i nalogodavce ubistva njegovog sina. Podrška porodici Dragičević ne prestaje, pa su i danas na Trgu bili kako građani Banjaluke,

PRED SVOJIM NAVIJAČIMA U “BORIKU” Borac u finalu Kupa BiH

Rukometaši banjalučkog Borac M:tela plasirali su se u finale Kupa BiH pošto su savladali Zrinjski. Rival u utakmici za trofej biće im bolji iz meča Bosna Centrotrans – Konjuh. Borac je pred svojim navijačima u “Boriku” savladao Zrinjski rezultatom 21:15 (12:7), a najbolji u pobjedničkom timu bili su Srđan Mijatović, Đorđe Ćelić i Marko Ćeranić

BANJA LUKA OPEN 2018 Banjalučki klinci u bazenu sa prvacima Evrope

Banjaluka je ovog vikenda centar plivačkog sporta jer se po 11. put održava miting “Banjaluka open 2018” na Gradskom olimpijskom bazenu. Banjalučki miting je u kalendaru Svjetske plivačke federacije (FINA), i kao takav predstavlja kvalifikacije za Mediteranske igre, Evropsko juniorsko prvenstvo, Olimpijske igre mladih, a čak i za Svjetsko prvenstvo. Zato se gotovo cijela reprezentacija

Motociklista povrijeđen u centru Banjaluke

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u centru Banjaluke u ulici Nikole Pašića kod pumpe “Krajinapetrol” povrijeđen je motociklista. Hitna pomoć je odvezla povrijeđenog, a još nije poznat stepen njegovih povreda. (SrpskaCafe)

INICIJATIVA GRAĐANA Humanitarno veče za teta Grozdu

Inicijativa građana “Kultura Kulturi” zajedno sa neformalnom grupom “Otpisani entuzijasti” organizuje u nedjelju 27. maja humanitarnu akciju za pomoć ugroženoj porodici Uldrijan sa Starčevice. „Ulaznica“ je bilo kakav prehrambeni proizvod ili sredstvo za higijenu. Druženje će trajati od 19 do 23 časa u baru “Smuggler”, kada će prikupljeni artikli biti direktno prevezeni teta Grozdi. Teta

MOTO FEST Bajkeri uživaju u Banjaluci

Prvi dan Moto Festa prošao je u odličnom raspoloženju i posjeti velikog broja bajkera, ljubitelja dvotočkaša i dobrog zvuka. Program je prema planun počeo stunt vožnjama ispred tvrđave Kastel u kojima su uživali brojni posjetioci. U isto vrijeme na samoj tvđavi Kastel otvoren je Moto sajam na kojem su se predstavili najpoznatiji svjetski moto brendovi