Vijesti 18.09.2021.

OD 20. DO 23. SEPTEMBRA: Banjaluka domaćin jednog od najvećih medicinskih događaja

ČITANJE: 6 minuta

Ovogodišnjoj konferenciji Internacionalne akademije kardiovaskularnih nauka (IACS), koja će od 20. do 23. septembra biti održana u Banskom dvoru u Banjaluci, prisustvovaće najveći istraživači svjetskog glasa.

Riječ je o 7. Konferenciji Evropske sekcije i 8. Konferenciji Sjevernoameričke sekcije IACS-a, a domaćin će biti Medicinski fakultet Banjaluka čija uprava ovaj događaj vidi kao priliku da se naši studenti, doktori i ljudi koji se bave istraživanjima, upoznaju sa poznatim imenima iz oblasti kardiovaksularnih istraživanja, ne samo bazičnih nego i kliničkih disciplina.

Prof. dr Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Banjaluka, kaže da će ova konferencija takođe biti dodatni podsticaj za naše mlade istraživače.

– Ovo je prilika da porazgovaramo i vidimo gdje smo, da damo podsticaj nauci i novim istraživanjima, nekim novim saznanjima koja će sigurno doprinijeti povećanju ukupnog fonda znanja. Doprinijeće i razmjeni iskustava koja mogu dati doprinos ne samo u pretkliničkim, nego i kliničkim istraživanjima, te pacijentima zbog kojih se, u konačnici, sve i radi – naglašava dr Škrbić.

Dodaje da je ovo, između ostalog, i veoma važan promotivni skup.

– Ne samo što ćemo ugostiti istraživače svjetskog glasa i u lijepom svjetlu predstaviti im Banjaluku, Srpsku i ovaj dio Balkana, nego ćemo imati priliku da se i mi dodatno afirmišemo. To će biti prilika da razgovaramo o mogućim stipendijama, te obostranim studijskim boravcima. Na posljednjoj sjednici vijeća donijeli smo jednoglasnu odluku da trojica vrhunskih istraživača, a to su profesori Narandžan Dala i Grant Pirs iz Kanade, te Roberto Boli iz SAD, budu promovisani u viziting profesore Medicinskog fakulteta u Banjaluci. Time će naša lista viziting profesora biti još veća. Podsjetio bih da imamo jedan broj poznatih svjetskih imena iz raznih oblasti koje smo birali u ovo zvanje, s ciljem da jednom godišnje dođu i održe predavanje našim studentima. Oni su, ujedno, ambasadori našeg fakulteta jer u svemu što publikuju navode i Banjaluku, što mnogo znači za rejting Medicinskog fakulteta – objašnjava dr Škrbić.

Prema njegovim riječima, dolazak u Banjaluku je, pored istraživača iz Bosne i Hercegovine, do sada potvrdio značajan broja istraživača iz SAD i Kanade, te predstavnika udruženja iz brojnih evropskih zemalja (Mađarska, Slovačka, Rumunija, Turska, Rusija, Italija, Belorusija, Češka, Poljska, Bugarska, Njemačka, Engleska, Hrvatska, Slovenija).

– Biće prisutan značajan broj kolega iz kliničkih i istraživačkih centara Srbije, a izlaganja će imati i neke mlade kolege iz Univerzitetskog kliničkog centra RS. U ovom trenutku, imamo prijavljeno preko 150 apstrakta, i svi apstrakti će biti publikovani kao poseban suplement našeg časopisa Scripta medica, što će za ovaj časopis značiti izuzetnu promociju – kaže dr Škrbić.

Dodaje da sličan događaj u ovom formatu do sada nije održan u RS.

– Otvaranju, koje je u ponedjeljak, prisustvovaće zvaničnici RS, te brojne druge zvanice iz oblasti nauke, a narednog dana kreću paralelne sesije u tri sale. Predviđeno je i takmičenje među mladim istraživačima, pa će biti mnogo nagrada i priznanja. Najbolji radovi će dobiti novčane nagrade koje dodjeljuje IACS, kao podsticaj mladim istraživačima. Takođe, najbolji radovi će, nakon procjene naučnog žirija, biti publikovani u vodećim svjetskim časopisima. Profesor dr Miloš Stoiljković i ja, kao kopredsjedavajući i predsjedavajući konferencije, bićemo gosti urednici poznatog časopisa Canadian Journal of Physiology and Pharmacology – ističe dr Škrbić.

Jedna posebna sesija konferencije biće posvećena istraživanjima u oblasti kovida.

– Korona virus značajno utiče na kardiovaskularni status i veća je smrtnost kod onih koji imaju kardiovaskularna i metabolička oboljenja, prije svega gojaznost, poremećaj glukoze, povišen krvni pritisak, povišene lipide. Sve su to faktori rizika i kovid češće napada takve osobe. Nažalost, oni češće i umiru – naglašava dr Škrbić.

S obzirom na to da je na snazi novi talasu korone, konferencija je predviđena kao hibridna.

– Neki će doći, a oni koji ne budu u prilici, biće prisutni onlajn. Sve sale u Banskom dvoru biće pokrivene videom, pa će svi učesnici preko zum platforme moći da prate predavanja. Predviđena su 72 usmena i 25 onlajn izlaganja, te 55 postera, a radni jezik biće engleski. Istraživači medicinskih fakulteta Banjaluke i Foče će se predstaviti sa 15 radova. Biće preduzete sve mjere predostrožnosti, pa će oni koji dolaze morati da imaju potvrdu o vakcinaciji ili PCR test, a na licu mjesta radićemo i brze testove. Sve će se odvijati uz poštovanje higijensko-epidemioloških mjera – kaže dr Škrbić.

Podsjeća da je u Srpskoj u avgustu osnovano i Udruženje za aterosklerozu i kardiovaskularna istraživanja.

– Riječ je o specifičnom udruženju koje okuplja različite profile specijalnosti, koji se bave problemom ateroskleroze i kardiovaskularnih oboljenja. Njegovim formiranjem, postali smo članovi jedne šire zajednice u kojoj postoje slične asocijacije na svjetskom nivou, kao što je Svjetsko udruženje za aterosklerozu, te IACS – kaže dr Škrbić.

Prije tri godine, ekipa istraživača Medicinskog fakulteta Banjaluka bila je gost 6. Konferencije Evropske sekcije IACS-a.

– Tada smo izrazili zainteresovanost da Medicinski fakultet u Banjaluci, zajedno sa pomenutim udruženjem, bude domaćin sljedeće konferencije. To je trebalo biti prošle godine, ali je zbog kovida sve odloženo. U maju ove godine obavijestili smo organizatore da bi konferencija mogla da bude organizovana u septembru. S obzirom na to da konferencija nije bila održana u Montrealu lani, organizatori su pristali da to bude ove godine u Banjaluci, što nas je izuzetno obradovalo – ističe dr Škrbić.

Konferencija će biti prilika i da banjalučki Medicinski fakultet predstavi svoja istraživanja.

– Naš Centar za biomedicinska istraživanja formiran je prije tri godine, sa šest vrhunskih laboratorija iz različitih oblasti, opremljenih specifičnom opremom za različita istraživanja. Između ostalog, bazirali smo se na istraživanja kako da zaštitimo srce od brojnih patoloških uticaja, jer su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti ne samo kod nas, nego i u svijetu. I fokus svjetske nauke upravo je na kardiovaskularnim ispitivanjima. U ovom centru se rade serološka, imunološka, genetska, mikrobiološka, farmakološka, funkcionalna i molekularna ispitivanja – kaže dr Škrbić.

Dodaje da je u Centru angažovano više od 20 mladih istraživača.

– Tu je i jedna koleginica koja se nedavno vratila iz Njemačke, gdje je odbranila svoju doktorsku tezu, a uskoro očekujemo dolazak kolege koji je pet godina bio u Japanu, gdje je doktorirao. Trenutno ispitujemo efekte različitih prirodnih jedinjenja izolovanih iz biljaka, a ispitivaćemo i neke specifične gline koje su prirodni resurs, a mogu se koristiti u medicini. Imamo i grupu koja radi genetska ispitivanja nekih specifičnih enzima, kako bismo utvrdili zašto kod nekoga određeni lijek djeluje, a kod nekog ne. Jedan od projekata na kojem radimo je ispitivanje da li neke od mineralnih voda, koje imamo na našim prostorima, svojim sastavom minerala mogu da pomognu kod oboljelih od osteoporoze. To su stvari koje se ranije nisu radile kod nas. Po mišljenju kolega iz okruženja, sretni smo što smo sve ovo objedinili na jednom mjestu – poručuje dr Škrbić.

(N.S)