Od sutra i radarske kamere u neobilježenim vozilima

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da će sistem radarske kamere ugrađen u dva neobilježena policijska vozila, koji je predstavljen danas, od sutra raditi na području cijele Republike radi sprečavanja prekoračenja brzine i sankcionisanja vozača.

Ćulum je novinarima u Banjaluci, na predstavljanju ovog sistema, rekao da će vozila sa radarskim kamerama biti parkirana i mjeriti brzinu kretanja vozila u odlasku i dolasku nakon čega se obrađuju podaci i šalju vozačima ako su prekoračili dozvoljenu brzinu.

“Uređaj može raditi u pokretu pri čemu mjeri brzinu svih vozila u dolasku i odlasku, kao i u pokretu kao presretač uz direktnu kontrolu policijskih službenika kada se na licu mjesta sankcionišu vozači”, pojasnio je Ćulum i dodao da smatra da će uređaji djelovati preventivno na vozače.

Prema njegovim riječima, vrijednost nabavljenih uređaja je 177.000 KM.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović naglasio je da je brzina uzrok svake druge saobraćajne nezgode sa teško povrijeđenim ili poginulim licem.

On smatra da će nabavljeni uređaji doprinijeti sigurnosti na putevima i da će spasiti mnogo života.

Radović je pojasnio da su nabavljeni radari najnovija tehnologija koja evidentira prekrašaje vozila i u dolasku i u odlasku, sa dovoljne udaljenosti, tako da nijedno vozilo koje je u prekršaju neće ostati nezabilježeno.

“U pet mjeseci ove godine smanjen je broj nesreća u odnosu na isti period lani. Ključni su juli i avgust, jer je avgust u posljednjih 10 godina mjesec sa najviše poginulih u saobraćaju. Sutra počinje i naša kampanja `Niti jedna brza vožnja`”, kaže Radojević.

Načelnik Uprave policije MUP-a Republike Srpske Dalibor Ivanić rekao je da je nepropisna brzina uzrok 20 odsto saobraćajnih nezgoda i 45 odsto nezgoda sa najtežim posljedicama i smtrno strdalim licima, zbog čega MUP mora pronalaziti nove metode i sredstva kako bi stanje u toj oblasti bilo popravljeno.

“Uloga radara nije samo represivna, već će imati i veliki preventivni efekat”, ocijenio je Ivanić i dodao da će radarski uređaji za početak biti raspoređeni na području Banjaluke i Prijedora, a kasnije i na području cijele Srpske.

Opremu je za potrebe MUP-a Republike Srpske nabavila Agencija za bezbjednost saobraćaja na osnovu Programa utroška sredstava koja uplaćuju društva za osiguranje i filijala društava za osiguranje iz Federacije BiH.

(Srna)

DODIK STIGAO U BUDIMPEŠTU “Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je večeras u Budimpšeti sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj. Oni su upoznali srpskog člana Predsjedništva BiH o položaju Srba u Mađarskoj i tom prilikom naglasili da ostvaruje visok stepen prava i sloboda. Oni su istakli da je Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba i srpski

DAN INDIJSKE KULTURE Joga sve popularnija u Banjaluci

Na tvrđavi Kastel danas je organizovan peti Međunarodni dan joge i dan indijske kulture u gradu. Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić koji je naglasio da je Indija, kao jedna velika zemlja, bogate kulture i tradicije, prepoznala Banjaluku kao jedan od gradova prijatelja ove manifestacije. – Gradska uprava godinama pruža podršku indijskim prijateljima,

“NISTE SAME” Podrška ženama u postporođajnom periodu

Centar za edukaciju i promociju zdravog života organizuje susrete grupe podrške za žene u postporođajnom periodu, u okviru implementacije projekta „Uspostavljanje grupa za samopomoć i psihološku podršku ženama u perinatalnom periodu na području Grada Banjaluka“. Učešće je besplatno, a početak je najavljen za 20. jun. Na ovim grupama imaćete priliku da u povjerljivoj i prijatnoj

STIGLI U BANJALUKU Biciklisti završili trku dugu više od 1.000 kilometara

Učesnici brevet biciklističke trke duge 1.030 kilometara stigli su danas na cilj u Banjaluku. Biciklisti iz BiH, Belgije, Ukrajine, Slovenije i Hrvatske započeli su u četvrtak, 13. juna iz Banjaluke vožnju dugu 1.030 kilometara, za šta su na raspolaganju imali samo 75 časova. Multidisciplinarnu biciklističku manifestaciju “Bi hard, ultra rejs end brevet” (“B-HARD Ultra Race

BORENOVIĆ: Što prije formirati vlast na nivou BiH

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da što prije treba formirati vlast na niovu BiH i da to očekuju i predstavnici međunarodne zajednice. Borenović je pozvao stranke koje su pobijedile na izborima da to učine što prije, te napomenuo kako su izabrani kolegijumi oba doma parlamenta BiH i podijeljeni resori. “Pozivamo ih da završe ovaj posao,

Očekuje se jako nevrijeme, Protivgradna zaštita Srpske spremna

Jako nevrijeme praćeno gradom očekuje se poslijepodne zapadno od rijeke Bosne, ali ga Protivgradna preventiva Republike Srpske spremno dočekuje, rekao je za Srnu direktor ovog javnog preduzeća Tihomir Dejanović. Dejanović je naveo da se nestabilnosti očekuju oko korita rijeke Vrbas, oko planine Kozare, oko ribnjaka u Prijedoru, oko Bardače u Srpcu i oko ribnjaka u