Odbijen plan Uprave OC „Jahorina“ da rasproda imovinu Srpske

Skupština akcionara Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ odbila je plan Uprave tog centra da imovinu Republike Srpske na planini uknjiži na OC kako bi s njom raspolagala, odnosno prodala je.

Naime, u Srednjoročnom planu razvoja OC „Jahorina“ za period 2019 – 2021 godina bilo je navedeno da će OC „za finansiranje projekata veće vrijednosti iz navedenog plana za 2020. i 2021. godinu u saradnji sa Vladom RS tražiti modalitete da se devastirana imovina na Jahorini kapitalizuje i stavi u funkciju infrastrukturne izgradnje“.

Na sjednici Skupštine akcionara OC „Jahorina“, održanoj 22. marta ove godine, akcionari su imali više zamjerki na Srednjoročni plan razvoja koji je Uprava tog centra predložila, tražeći prvenstveno da se izbaci dio teksta o raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Srpske u korist OC „Jahorina“, odnosno kapitalizaciju devastirane imovine na toj planini.

Predstavnici fonda „Kristal invest“ poručili su Upravi OC „Jahorina“ da je prije usvajanja Srednjoročnog plana razvoja trebalo usvojiti finansijske izvještaje za 2017. i 2018. godinu sa izvještajima nezavisnog revizora što je zakonska obaveza. Oni su predložili da se usvajanje Srednjoročnog plana razvoja odgodi.

Predstavnik PREF-a Boris Srdić rekao je da Srednjoročni plan ne sadrži dovoljno jasne ekonomske i finansijske podatke.

„Imajući u vidu visoke vrijednosti planiranih investicija smatramo da je trebalo sačiniti projekciju bilansa stanja, radi sagledavanja uticaja navedenih investicija na imovinu Društva u planiranom periodu, detaljnije obrazložiti strukturu prihoda i rashoda po svim pozicijama“, rekao je Srdić i dodao da je trebalo navesti planirane izvore finansiranja za investicije kao i uslove zaduženja i obrazložiti kako se za tako visok nivo ulaganja očekuje skroman konačan rezultat poslovanja.

Direktor OC „Jahorina“ Dejan Ljevnaić, povodom neusvajanja izvjaštaja za 2017. i 2018. godinu, odgovorio je da nije mogao biti dogovoren termin Skupštine sa bivšim ministrom trgovine i turizma Predragom Gluhakovićem.

Ljevnaić je rekao da bi od izuzetne važnosti bila izgradnja Gondole Javor Partizan koja bi bila prva gondola u ski centru i omogućila bi komfor za skijaše i ljetne turiste, a i skijanje u periodima velikog vjetra. Konstatovao je da je OC pripremio studije izvodljivosti za predložene investicije i da je Uprava svjesna da će trebati dvije, tri godine da se razviju i zažive ljetni sadržaji na planini.

Srednjoročni plan razvoja je na kraju usvojen sa 93 odsto glasova akcionara uz korekciju.

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je da OC „Jahorina“ planira ove godine investicije od 33,4 miliona KM.

Najvrednija investicija je projektovanje i izgradnja Gondole Javor Partizan vrijednosti 16 miliona KM, te projektovanje i izgradnja „mountin kostera“ sa pripadajućim objektom u vrijednosti 3,5 miliona KM. Planom za 2019. godinu predviđeno je da se manja investiciona ulaganja od 140.000 KM realizuju putem finansijskog lizinga.

U okviru Srednjoročnog plana finasijski rashodi od 2019. godine sadrže kreditno zaduženje do 16 miliona KM za prioritetna investiciona ulaganja.

(capital.ba)

MILAKOVIĆ: Ne prelazim u drugu partiju, vjerujem u Milana Radovića

Povodom teksta “Nedeljko Milaković napušta DNS: Razmatra prelazak u Ujedinjenu Srpsku ili Poligraf”, objavljenog juče na našem portalu, g. Milaković se oglasio demantijem. Njegovo reagovanje prenosimo u cijelosti: “Trebate dobro da znate da ja nikada nisam promijenio neku političku partiju. Ja sam neko ko razmišlja svojom glavom, i obično zbog mojih stavova i mojih djela

Jabuke ajdared povučene s tržišta

Jabuke ajdared, proizvođača “Ogi voće” Gradiška, povučene su s tržišta BiH jer su rizične po zdravlje posebno djece zbog povišenog nivoa ostataka pesticida, saopštili su juče iz Agencije za sigurnost hrane BiH. “Utvrđeni nivo ostataka pesticida u proizvodu nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i

CVIJANOVIĆ: Maksimalna podrška Srpske ustanovama kulture

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas u Banjaluci da će sve institucije Srpske rukovodstvima ustanova kulture pružiti maksimalnu podršku, ali i ponuditi konkretna, racionalna i realna rješenja koja će doprinijeti prevazilaženju njihovih problema. Cvijanovićeva je na sastanku sa direktorima republičkih ustanova kulture istakla da institucije od nacionalnog značaja imaju odlične potencijale za razvoj

(FOTO) Konji i magarac izazvali čuđenje na ulicama Banjaluke

Ne tako uobičajenom prizoru svjedočili su danas stanovnici grada na Vrbasu. Banjalučkim tranzitom u saobraćaj su se uključila i konjska kola. I dok su „drveno vozilo“ vukli konji, detalj iza mnoge je dodatno šokirao. Konj i magarac vezani za kola dodatan su teret životinjama sprijeda. Putnici – par starijih ljudi i djece, nisu se puno

Benedi Đukanović saslušan u Tužilaštvu, negirao povezanost sa ubistvom Slaviše Krunića

Benedi Đukanović danas je u Republičkom tužilaštvu negirao da je povezan sa ubistvom vlasnika “Sektora sekjuriti” Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića, potvrdila je za Srpskainfo Dragica Tojagić, portparol ovog tužilaštva. Ona je dodala da je on zatim upućen nazad u KPZ Banjaluka, a da se istraga u ovom slučaju nastavlja. Đukanović je danas

Modna agencija “Cyrus Models” pokreće školu za modele u Banjaluci, start od 7. jula

“Cyrus Models”, modna matična agencija sa sjedištem u Beču, osnovana 2014. godine sa uspješnim radnim iskustvom na međunarodnom tržištu, pokreće po prvi put školu za modele u Bosni i Hercegovini, i to u Banjaluci, od 7. jula. Škola traži nova lica i ambiciozne mlade ljude koji žele da započnu međunarodnu karijeru profesionalnog modela. Tokom ovog