Odbijen plan Uprave OC „Jahorina“ da rasproda imovinu Srpske

Skupština akcionara Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ odbila je plan Uprave tog centra da imovinu Republike Srpske na planini uknjiži na OC kako bi s njom raspolagala, odnosno prodala je.

Naime, u Srednjoročnom planu razvoja OC „Jahorina“ za period 2019 – 2021 godina bilo je navedeno da će OC „za finansiranje projekata veće vrijednosti iz navedenog plana za 2020. i 2021. godinu u saradnji sa Vladom RS tražiti modalitete da se devastirana imovina na Jahorini kapitalizuje i stavi u funkciju infrastrukturne izgradnje“.

Na sjednici Skupštine akcionara OC „Jahorina“, održanoj 22. marta ove godine, akcionari su imali više zamjerki na Srednjoročni plan razvoja koji je Uprava tog centra predložila, tražeći prvenstveno da se izbaci dio teksta o raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Srpske u korist OC „Jahorina“, odnosno kapitalizaciju devastirane imovine na toj planini.

Predstavnici fonda „Kristal invest“ poručili su Upravi OC „Jahorina“ da je prije usvajanja Srednjoročnog plana razvoja trebalo usvojiti finansijske izvještaje za 2017. i 2018. godinu sa izvještajima nezavisnog revizora što je zakonska obaveza. Oni su predložili da se usvajanje Srednjoročnog plana razvoja odgodi.

Predstavnik PREF-a Boris Srdić rekao je da Srednjoročni plan ne sadrži dovoljno jasne ekonomske i finansijske podatke.

„Imajući u vidu visoke vrijednosti planiranih investicija smatramo da je trebalo sačiniti projekciju bilansa stanja, radi sagledavanja uticaja navedenih investicija na imovinu Društva u planiranom periodu, detaljnije obrazložiti strukturu prihoda i rashoda po svim pozicijama“, rekao je Srdić i dodao da je trebalo navesti planirane izvore finansiranja za investicije kao i uslove zaduženja i obrazložiti kako se za tako visok nivo ulaganja očekuje skroman konačan rezultat poslovanja.

Direktor OC „Jahorina“ Dejan Ljevnaić, povodom neusvajanja izvjaštaja za 2017. i 2018. godinu, odgovorio je da nije mogao biti dogovoren termin Skupštine sa bivšim ministrom trgovine i turizma Predragom Gluhakovićem.

Ljevnaić je rekao da bi od izuzetne važnosti bila izgradnja Gondole Javor Partizan koja bi bila prva gondola u ski centru i omogućila bi komfor za skijaše i ljetne turiste, a i skijanje u periodima velikog vjetra. Konstatovao je da je OC pripremio studije izvodljivosti za predložene investicije i da je Uprava svjesna da će trebati dvije, tri godine da se razviju i zažive ljetni sadržaji na planini.

Srednjoročni plan razvoja je na kraju usvojen sa 93 odsto glasova akcionara uz korekciju.

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je da OC „Jahorina“ planira ove godine investicije od 33,4 miliona KM.

Najvrednija investicija je projektovanje i izgradnja Gondole Javor Partizan vrijednosti 16 miliona KM, te projektovanje i izgradnja „mountin kostera“ sa pripadajućim objektom u vrijednosti 3,5 miliona KM. Planom za 2019. godinu predviđeno je da se manja investiciona ulaganja od 140.000 KM realizuju putem finansijskog lizinga.

U okviru Srednjoročnog plana finasijski rashodi od 2019. godine sadrže kreditno zaduženje do 16 miliona KM za prioritetna investiciona ulaganja.

(capital.ba)

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje