Politika 27.10.2022.

Odbijen zahtjev SNSD-a za odgađanje izvršenja naredbe o ponovnom brojanju glasova

ČITANJE: 1 minuta

Sud BiH odbio je zahtjev SNSD-a za odgađanje izvršenja naredbe Centralne izborne komisije /CIK/ BiH za ponovno brojanje glasačkih listića sa svih redovnih biračkih mjesta za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, saopšteno je iz CIK-a.

U rješenju Suda BiH navedeno je da zahtjev nije argumentovan, da uz zahtjev nisu dostavljeni dokazi, ni navedene okolnosti koje bi opravdale odgađanje izvršenja, pa se na osnovu samog zahtjeva “ne može zaključiti da bi izvršenjem rješenja za tužioca nastala šteta, a posebno takva šteta koja bi se teško mogla popraviti”.

U rješenju Suda BiH, koje je doneseno juče, konstatuje se da ne postoje zakonske pretpostavke za odgađanje izvršenja osporenog upravnog akta, odnosno naredbe CIK-a.

CIK je 10. oktobra po službenoj dužnosti naredio otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića na svim redovnim biračkim mjestima u Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Protiv ove naredbe glasao je član CIK-a Vlado Rogić, uz obrazloženje da naredba nije zasnovana na Izbornom zakonu BiH i da je preuranjena jer još nisu utvrđeni rezultati izbora.

(Srna)