Politika 26.10.2021.

Odbornici razmotrili prijedlog emisije obveznica

ČITANJE: 3 minute

Odbornici su do redovne skupštinske pauze, do 13 časova, razmotrili tačku dnevnog reda koja se odnosi na prijedlog emisije obveznica u iznosu od šest miliona KM planiranih za gradnju puta kroz Kuljane, Debeljake, Priječane, puta Petrićevac-Motike, završetak puta u Šargovcu, izgradnju ambulante porodične medicine u Dragočaju i za početak gradnje savremenog sportskog centra na Laušu.

Kroz diskusiju tokom prvog dijela zasjednja, vidljivo je da je upitna podrška većine u Skupštini Grada za predloženu emisiju obveznica.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da ovim odbijanjem onemogućavaju realizovanje važnih projekata koji se tiču velikog broja sugrađana.

-To znači da je skupštinska većina odlučila da odbije prijedlog da se rade glavni infrastrukturni projekti kroz naselja Kuljani, Debeljaci, Petrićevac, Motike, Šargovac, Priječani, kao i ambulanta u Dragočaju i važan sportski kompleks na Laušu. Njihova želja je da se u Banjoj Luci ništa ne dešava i da nakon dva mjeseca kažu da gradonačelnik ništa nije uradio – kazao je on.

Kako je naglasio, sa svojim timom pripremio je odluku da se svi navedeni projekti i realizuju iz sredstava obezbijeđenih emisijom obveznica sa kamatnom stopom od četiri odsto, iako je prethodna administracija radila neke od tih dionica sredstvima obezbijeđenim po kamatnoj stopi od 4,5 odsto, pa i više.

-Radimo po najpovoljnijoj kamatnoj stopi, sa najmanjim kreditnim zaduženjem, sa najvećim rebalansom budžeta gdje na kraju smanjujemo stopu zaduženosti. Dakle, više dajemo za kredite nego što uzimamo kako bi održali jednu valjanu dinamiku projekata i onda skupštinka većina kaže ne, mi to nećemo – rekao je gradonačelnik.

Istakao je da je svoj dio posla uradio, da su našli partnere koji su spremni da rade sa Gradom, pripremili projektnu dokumentaciju za predložene projekte, pokrenuli rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i sve ostalo što je bilo potrebno.

-Ne želim da snosim odgovornost zbog toga što ovi projekti neće biti realizovani i to će građani saznati – poručio je gradonačelnik.

Ilić: Zaduženje nepotrebno

Predsjednik Skupštine Grada Mladen Ilić kazao je da skupštinska većina smatra da je zaduženje Grada u ovom momentu nepotrebno i da se projekti predloženi za finansiranje iz emisije obveznica mogu finansirati iz sredstava koja se nalaze u budžetu.

Kako je istakao, nisu protiv predloženih projekata, ali žele da se oni finansiraju putem rebalansa budžeta.

-Cijenimo ovaj suficit, koji je nikad veći i čemu su doprinijela i prethodna administracija i mnoge druge institucije. Smatram da se u tih 17 miliona KM može naći i prostora za ove projekte – naveo je on.

Ilić smatra da bi se ovaj nastavak šeste sjednice mogao okončati kasno popodne ili tokom sutrašnjeg dana, te dodao da će o glasanju svih tačaka imati konsultacije prije samog glasanja.

-Većina šefova klubova je tražila da to bude na kraju ovog zasjedanja i nadam se da će to biti danas – rekao je Ilić.

Ocijenio je da je u većini današnjih diskusija evidentan jedan normalni ton i da vjeruje da će tako biti i u nastavku, s obzirom na to da slijede sjednice sa još važnih tačaka.

-Zaobišli smo dnevno političke stvari koje se objektivno ne tiču Skupštine Grada – zaključio je on.

(E.M)